De Bakker verslaat 'marathonman' Isner

Al bij de eerste opslag bleek dat Thiemo de Bakker een gehavende man tegenover zich had. De arm van John Isner, de opslagspecialist die 112 aces sloeg in de langste partij ooit, deed het niet meer.

Van onze verslaggever Mark van Driel

Isner sloeg geen enkele ace in de eenzijdige wedstrijd, die De Bakker met geconcentreerd spel won in drie sets: 6-0, 6-3, 6-2. De man die zijn service niet kon verliezen, liep er verloren bij. De onbreekbare was gebroken. Isner wist na afloop niet eens dat hij geen aces had geslagen. ‘Ik kan me niet herinneren dat me dat eerder is overkomen’, zei hij.

Boomlange servicewonder

Zonder opslag kon Isner niets uitrichten tegen De Bakker, tot verdriet van de vele toeschouwers die speciaal voor het boomlange servicewonder naar baan 5 waren gekomen. Hij verloor binnen tien minuten zijn opslag twee keer – vaker dus dan in de driedaagse marathon tegen de Fransman Nicolas Mahut. Toen werd zijn service in ruim elf uur tennis maar eenmaal gebroken.

De partij in de tweede ronde nam slechts 74 minuten in beslag: het is de kortste wedstrijd van dit jaar op Wimbledon. (In een ver verleden zijn in Londen nog veel kortere wedstrijden van drie sets gespeeld: de kortste finale duurde in 1881 slechts 37 minuten.)

Na Isner en Mahut had De Bakker in de eerste ronde het langst op de baan gestaan. Zijn partij tegen de Colombiaan Giraldo eindigde met 16-14 in de vijfde set, na 4.06 uur op de baan. Maar de Nederlander was volledig fit. Hij had een dag extra rust gekregen doordat Isner en Mahut van hun vijfde set een marathon van 138 games maakten. ‘16-14 in de vijfde set stelt niets meer voor’, zei de Nederlandse nummer 49 van de wereld. ‘70-68 is gewoon ziek.’

De Bakker (21) besefte al voor het begin van de wedstrijd dat de derde ronde haalbaar moest zijn. Hij zag dat Isner (25) in de kleedkamer intensief werd behandeld. Het ontging hem niet dat de Amerikaan problemen had met zijn tenen, die open lagen. ‘Het leek alsof hij nog vermoeid was. Ik was blij dat te zien’, bekende hij.

Geconcentreerd

Op de baan had De Bakker al snel door dat Isner geen schim van zichzelf was. ‘Ik kreeg de wedstrijd half in mijn schoot geworpen’, zei hij. Toch bestreed hij dat het een gemakkelijke wedstrijd was. Hij moest geconcentreerd blijven spelen en zien te voorkomen dat de nummer 19 plotseling de geest zou krijgen.

De Bakker vreesde de service . ‘Gisteren stond hij ook uit een boom te serveren. Die ballen van hem zijn bommen. Dus ik moest mijn hoofd er wel bij houden.’

Na een blessurebehandeling aan zijn nek en schouders begon Isner in de tweede set inderdaad iets beter te spelen. Maar hij bereikte zelden de snelheden uit de eerste ronde. Hij bleef zo’n 20 kilometer per uur langzamer slaan dan de 220 tot 235 kilometer per uur die hij diep in de vijfde set tegen Mahut nog bereikte.

Daarnaast bewoog hij te slecht om De Bakker in de rally’s te kunnen volgen. Ook de forehand, zijn tweede wapen, haperde. ‘Het is jammer dat hij na zo’n mooie wedstrijd zo moet spelen’, zei de Bakker. Hij voelde wel sympathie voor zijn tegenstander, maar had geen medelijden.

Dood gevoel

Hoewel Isner bekende dat hij vermoeid was en een ‘dood gevoel’ had in zijn schouder wenste hij niet dramatisch te doen over de gevolgen van zijn marathonpartij. Commentator John McEnroe zei woensdag dat de extreme belasting de loopbaan van Isner en Mahut met een half jaar zou kunnen bekorten. Isner reageerde nuchter op de vragen naar zijn gezondheid. ‘Ik stond niet op het punt van sterven, ik was gewoon moe.’

In de derde ronde treft De Bakker opnieuw een tegenstander die vijf sets in de benen heeft, al zal de Fransman Paul-Henri Mathieu (28) niet zo vermoeid zijn als Isner. Hij besliste de vijfde set tegen Mikhail Joezjni met een doorsnee 6-4. De Bakker heeft niet eerder gespeeld tegen de voormalige toptwintigspeler, die op de ranglijst is weggezakt door blessures.

John Isner reageert teleurgesteld na een verloren punt. (AP) Beeld
John Isner reageert teleurgesteld na een verloren punt. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden