De aangever, de afmaker en het rendement

Ruud van Nistelrooij, enigszins geërgerd maar nu eenmaal te vriendelijk om geen antwoord te geven: `Het suddert maar door. Laat ons nou maar gewoon in het elftal staan.'

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Hoewel ze op dezelfde dag ter wereld kwamen, een bijkomstigheid die een onderzoek naar het rendement van hun koppeling extra allure geeft, lijken Ruud van Nistelrooij en Patrick Kluivert niet voor elkaar te zijn geboren. Althans, niet als spelers van het Nederlands elftal.

De som der delen is in Oranje meestal heel gewoon twee en niet drie zoals op grond van hun talent en reputatie wordt verwacht. Het droomduo, de spits van Manchester United en de spits/aanvallende middenvelder van FC Barcelona, is in de nationale ploeg een tweetal dat niet extreem vaak scoort. Evenmin zijn Van Nistelrooij en Kluivert de motor van het elftal.

In theorie zou het een duivels duo kunnen zijn voor de tegenstander. Van Nistelrooij is een diepgaande, nooit versagende snelle aanvaller. Kluivert een speler die zich bij voorkeur iets verder van het doel opstelt, de bal niet snel verspeelt en het overzicht heeft voor een goede pass.

Ze kunnen allebei koppen en scoren en zijn niet zelfzuchtig, niet zelfzuchtiger althans dan de meeste topaanvallers. Ze spelen hoofdrollen in toonaangevende competities, de Spaanse, de Engelse en de Champions League en zijn pas 26 jaar.

Zo vreemd is het dus niet dat de verwachtingen hoog gesteld zijn, vooral sinds de transfer van Van Nistelrooij naar Manchester United waar hij zich de afgelopen twee seizoenen in zijn genre gedecideerd onder de wereldtop schaarde.

De oogst is echter kariger dan verwacht. Kluivert is niet de aangever, Van Nistelrooij niet de afmaker. Slechts zelden is een doelpunt in Oranje het gevolg van een gezamenlijk duet.

Van Nistelrooij: `Het kan beter, maar dat heb ik al zo vaak gezegd. Deze discussie wordt steeds maar weer herhaald. Het kan beter, oké. Tja. En wat we dus voortaan anders zouden moeten doen? Zeg het maar.'

Vaak is de afstand tussen hen in het veld zo groot dat van samenspel nauwelijks sprake is. Wat de samenwerking bemoeilijkt, is dat beiden ruimte nodig hebben om te bloeien. Vooral Van Nistelrooij lijkt nog steeds te moeten wennen aan de omschakeling naar een ander systeem, dat van Oranje in plaats van Manchester United. Toegeeflijk: `In Engeland speel ik intuïtiever.'

De discussie over het rendement van het koningskoppel begon in augustus, stelt hij vast. `Voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Noorwegen gooide Advocaat een balletje op. Sindsdien is het gaande. Ik had er last van, maar nu beïnvloedt het me niet meer. Het is geen kritiek op mij persoonlijk, maar op een duo. En ik verwacht niet dat jullie ons de hemel inschrijven. Dat zou ook raar zijn.'

De discussie was overigens al eerder gestart, na de desastreuze nederlaag van Oranje tegen Ierland toen beide spitsen in negentig minuten niet tot scoren kwamen en nauwelijks kansen creëerden. Sinds november 1998 stonden Van Nistelrooij en Kluivert tegelijkertijd in achttien interlands in het veld, waarvan vier keer negentig minuten lang. In die vier duels werd slechts een keer gewonnen, van Moldavië.

Ze delen dertien doelpunten. Vijf van de treffers werden gemaakt in oefenwedstrijden, drie in de (uit)wedstrijd tegen Estland. Gemiddeld scoort het duo één keer in bijna tachtig minuten, een moyenne dat de discussie over hun samenwerking voortdurend levendig houdt.

Opvallend is ook het verschil in speelminuten: van de achttien gezamenlijke interlands speelde Kluivert vijftien keer de maximale tijd en Van Nistelrooij slechts vier keer. Desondanks richtte de kritiek zich de afgelopen weken, na het gelijkspel tegen Tsjechië en de moeizame zege op Moldavië, vooral op Kluivert, wellicht ook omdat Van Nistelrooij in die duels twee keer scoorde.

De Brabander deelt de kritiek niet: `Een speler met het talent van Kluivert moet altijd worden opgesteld. En bovendien, waarom zou het beter gaan met een andere speler achter mij in het veld?'

In de nationale ploeg scoort zowel Van Nistelrooij als Kluivert gemiddeld ongeveer één keer in twee interlands. Kluivert (36 doelpunten) krijgt vanavond in het duel met Portugal de kans het record van Bergkamp (37) te evenaren of te verbeteren. Van Nistelrooij kwam in Oranje laat op gang, met één doelpunt in zijn eerste tien interlands, maar scoorde in de daaropvolgende veertien wedstrijden tien keer.

Vooral naar die cijfers kijkt bondscoach Advocaat vermoedelijk, en naar de resultaten in de tien wedstrijden die het Nederlands elftal sinds februari 2002 onder zijn leiding speelde: acht zeges, twee remises.

Maar, zei Advocaat gisteren in Noordwijk Van Nistelrooij na over de samenwerking, `het kan beter.' Aanleiding om de tactiek of de samenstelling van het elftal te wijzigen is er echter niet, volgens de bondscoach. `Kluivert en Van Nistelrooij zijn nog steeds mijn eerste keus.'

Kort tevoren was een bericht uit Engeland doorgesijpeld. Uitgerekend Manchester United zou momenteel pogen Kluivert aan te trekken. Van Nistelrooij, grijnzend: `Ik zal hem natuurlijk met open armen ontvangen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden