De 35 vensters

PIM MULIER..

Grondlegger van de moderne sport. Legde de basis voor diverse sportorganisaties en -clubs. Richtte in 1889 de voetbalbond op en maakte twintig jaar later de Elfstedentocht officieel.

JAAP EDEN

Eerste sport-icoon. Werd in 1895 wereldkampioen allround op de schaats en wereldkampioen sprint op de fiets.

WONDER VAN HOUTRUST

Nederlands elftal onderscheidde zich in 1913 voor het eerst met een zege op Engeland (amateurs).

BLAUW WIT

Het verenigingsleven is het kloppend hart van de sport en een onmisbaar onderdeel van wat het maatschappelijk middenveld wordt genoemd. Korfbalclub Blauw Wit, opgericht in 1916, vervult die rol in een Amsterdamse volkswijk.

CHARLES PAHUD DE MORTANGES

Met olympisch goud behangen ruiter. Tweevoudig winnaar bij de Spelen in 1928. De luitenant-generaal trad na zijn sportieve loopbaan toe tot het IOC.

OLYMPISCHE SPELEN

Nederland haalde in 1928 voor het eerst en voor het laatst de Olympische Spelen binnen zijn grenzen, ondanks de tegenwerking van de politiek.

SPORTFONDSENBAD

In 1929 opende het eerste Sportfondsenbad zijn deuren, na een inzameling onder de Amsterdamse bevolking. Het was de aanzet tot de bouw van meer overdekte zwembaden en, na de oorlog, sporthallen. Met de individualisering van de samenleving deden sportscholen hun intrede.

KAREL LOTSY

Sportbestuurder en voetbalcoach onder wiens leiding Oranje voor het eerst internationale furore maakte. Vervuld van optimisme maakte Nederland zich in 1934 op voor de WK-finale, maar strandde in de eerste ronde.

MAX EUWE

Werd in 1935 wereldkampioen schaken na een bloedstollende tweekamp met Aljechin. Daarna was Euwe nog jaren voorzitter van de internationale schaakbond.

RIE MASTENBROEK

Met drie gouden en een zilveren medaille was de pas 17-jarige Mastenbroek de grote ster van de Spelen in Berlijn in 1936.

JORIS VAN DEN BERGH

Pionier in de Nederlandse sportjournalistiek. Schreef in 1941 het standaardwerk Mysterieuze krachten in de sport, een boek over mentale voorbereiding op sportprestaties.

FANNY BLANKERS-KOEN

Won bij de Olympische Spelen van 1948 vier maal goud in de atletiek. Werd vijftig jaar later in Monaco uitgeroepen tot atlete van de eeuw.

WATERSNOODWEDSTRIJD

Bedoeld om de Zeeuwse nood te lenigen de na watersnoodramp in 1953, maar gaf ook de aanzet tot invoering van het profvoetbal een jaar later.

OLYMPISCHE BOYCOT

Het neerslaan van de Hongaarse opstand door de Sovjet-Unie was voor Nederland reden de Spelen van 1956 in Melbourne te boycotten. Daarna zouden sportwedstrijden vaker als politiek drukmiddel worden gebruikt.

SPORT IN BEELD

In 1959 zond de publieke omroep voor het eerst een samenvatting van sportwedstrijden uit. Wat nu Studio Sport heet, heette toen Sport in Beeld. Televisieregistratie leverde een grote bijdrage aan de popularisering van topsport.

HUMPHREY MIJNALS

Surinaamse voetballer die in 1960 als eerste zwarte speler zijn opwachting maakte in het Nederlands elftal.

SJOUKJE DIJKSTRA

Drievoudig wereldkampioene kunstrijden en één keer olympisch kampioene in Innsbruck, 1964. Waarin een kleine sport in één persoon groot kan worden.

ANTON GEESINK

Trotseerde een hele natie door in 1964 goud te winnen in Tokio, waar judo bij de Olympische Spelen een demonstratiesport was. Trotseerde daarna een reeks van Nederlandse sportbestuurders, als lid van het Internationaal Olympisch Comité.

ARD EN KEESSIE

De schaatsers Ard Schenk en Kees Verkerk maakten bij het Europees kampioenschap allround in 1966 voor het eerst bij sportwedstrijden het Oranjegevoel los.

TRIM JE FIT!

In 1968 begon de Nederlandse Sport Federatie een actie om het Nederlandse volk in beweging te krijgen. Weinig acties zijn zo succesvol geweest. Nu lopen een kleine drie miljoen mensen weleens hard.

FEYENOORD

Rotterdamse voetbalclub. Won in 1970 als eerste Nederlandse club de Europa Cup.

JOHAN CRUIJFF

Grootste voetballer uit de historie. Leidde Ajax vanaf 1971 naar een reeks Europese successen.

RINUS MICHELS

Voetbalcoach die het Nederlands elftal in 1974 naar de tweede plaats bij het WK leidde en in 1988 naar de eerste plaats bij het EK.

TT ASSEN

Grootste sportevenement van het land. Meer dan 100 duizend toeschouwers zagen Wil Hartog in 1977 eerste worden in 500cc klasse.

JOOP ZOETEMELK

Won in 1980 Tour de France als kopman van de Raleigh-ploeg. Hij was de tweede Nederlandse wielrennerdie dat voor elkaar bokste.

KLAPSCHAATS

In 1980 ontwikkeld op de Vrije Universiteit. Veroorzaakte een revolutie in het schaatsen. Voorbeeld van wetenschappelijke bemoeienis met sport.

ELFSTEDENTOCHT

Schoolvoorbeeld van sportief-cultureel erfgoed. In 1986 deed prins Willem-Alexander mee.

RICHARD KRAJICEK

Won in 1996 Wimbledon, de enige Nederlander die een van de grote tennistoernooien op zijn naam schreef.

VOLLEYBALGOUD

Nederlands volleybalteam behaalde goud bij de Spelen in 1996. Het was de kroon op het zogenoemde Bankrasmodel waarvoor talentvolle volleyballers de handen ineensloegen.

TOUR DE DOPAGE

Het gebruik van stimulerende middelen speelt de sport al decennia parten. In 1998 werd de Ronde van Frankrijk lamgelegd door dopingschandalen. De Nederlandse TVM-ploeg was in Frankrijk doelwit van politie-invallen en justitieel onderzoek.

SLAG VAN BEVERWIJK

Gewelddadigheden rond het voetbal beleefden een dieptepunt met de dood van Carlo Picornie, die supporter van Ajax was, in 1997 op een grasveld bij Beverwijk.

WK HOCKEY 1998

Zoals voetbal van een elitair tijdverdrijf veranderde in een massaproduct, zo is hockey ook steeds verder in de samenleving doorgedrongen. In 1998 werd het wereldkampioenschap voor mannen en vrouwen georganiseerd in het Utrechtse voetbalstadion Galgenwaard.

SYDNEY

Nooit eerder (of later) had Nederland zoveel succes bij de Olympische Spelen als in 2000. Het zou de aanzet worden tot een beter topsportklimaat.

ESTHER VERGEER

Op negenjarige leeftijd raakte ze verlamd aan haar benen, waarna Vergeer zich bekwaamde in rolstoeltennis. Sinds 2000 drievoudig winnaresvan de Paralympics, de Spelen voor niet-valide sporters.

OLYMPISCH PLAN 2028

NOC*NSF ontwikkelde een Deltaplan om van Nederland een topsportland te maken met als gedroomd sluitstuk de organisatie van de Olympische Spelen in 2028. De politiek heeft het initiatief kamerbreed omarmd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden