Davids verenigt goed en kwaad met elkaar in Arena

Edgar Davids, de voetballer die als geen ander passie en klasse in zich verenigd heeft, speelde woensdag de hoofdrol van goed én kwaad tijdens Nederland - Argentinië....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Davids was qua inzet een lichtend voorbeeld voor zijn ploeg. Voor hem bestaat geen verschil tussen oefenvoetbal en echt belangrijke wedstrijden. Davids, vice-aanvoerder sinds Frank Rijkaard als bondscoach aan het roer is, waagt af en toe een uitstapje over de grens van het toelaatbare.

In de tweede helft beging Davids in een kwartier tijd twee overtredingen die de gele kaart opleverden. Eerst door Zanetti vast te houden, ergens op het middenveld, en later door in de buurt van het strafschopgebied onbesuisd door te halen op Batistuta. In totaal floot scheidsrechter Poll zeven keer tegen Davids, hetgeen de rode kaart rechtvaardigde.

Hoewel hij bij zijn gedwongen afscheid naar het publiek zwaaide, dat hem een klaterend applaus gaf, was zijn aftocht jammerlijk. Tot dan had hij meesterlijk gespeeld.

Het pleitte voor Nederland dat het met tien man op jacht ging naar 2-0 en daar nog dichtbij was ook, toen doelman Roa een schuiver van Kluivert uit de korte hoek ranselde. Maar even later stond toch 1-1 op het bord, toen de defensie was uitgespeeld en Batistuta volledig vrij stond . Het was de 49ste treffer van Batigol in 68 interlands.

De slotfase was het interessantste deel van de wedstrijd.

Kluivert geraakte in conflict met de Argentijnse uitblinker Veron, een opstootje dat met enige moeite werd gesust. Misschien dat Kluivert, die soms imponeerde door de kracht en het technisch vermogen waarmee hij de statische verdedigers Ayala en Sensini opzij zette, teleurgesteld was omdat hij wéér niet scoorde. In vijf interlands onder zijn vroegere idool Rijkaard heeft het koningskoppel Kluivert-Bergkamp nog geen enkel doelpunt gemaakt. Woensdag bleef Bergkamp onder de maat. Te vaak lag hij overhoop met zichzelf, de scheidsrechter of de tegenstander.

Het eerste wapenfeit leverde meteen een doelpunt op. Kluivert liep Ayala na tien minuten van de bal en stuurde Davids op pad. Overmars sprintte mee en leidde de aandacht af op links, maar Davids haalde verwoestend uit.

Na het eerste kwartier ebde het Nederlandse offensief weg en ontworstelden de Argentijnen zich aan de druk. Interessant waren vooral de confrontaties in de as van het middenveld, waar het Zuid-Amerikaanse duo Redondo-Veron tegenover de Nederlandse tandem Seedorf-Davids stond. Seedorf was door absentie van Ronald de Boer voor het eerst onder Rijkaard basisspeler. Hij was niet goed en hij was niet slecht.

Ook Zenden mocht voor het eerst aftrappen, als aanvaller op rechts, de positie die Rijkaard hoofdbrekens bezorgt. Ten opzichte van Reuser, Talan en Boussatta is hij lichamelijk sterk en bovendien kan hij met twee benen voetballen.

Oranje mocht van enig geluk spreken dat het de rust haalde met 1-0. Ortega schoot over na slecht wegkoppen van Frank de Boer, Veron stuitte op Van der Sar. En Batistuta bemoeide zich opzichtig met het spel. Hij schoot naast na een steekpassje van Veron en raakte de paal na de mooiste aanval van het eerste bedrijf. Veron en Lopez hadden de Nederlandse afweer aan flarden gespeeld met simpel ogende passes.

Na rust borrelde de wedstrijd een tijdje . Debutant Bert Konterman van Feyenoord was ploeggenoot Van Wonderen komen vervangen, die bij een botsing met Vivas geblesseerd was geraakt. Konterman kweet zich naar behoren van zijn taak in het hart van de defensie.

Van Vossen, ook al een Feyenoorder, loste Overmars af en viel weer op met zijn opportunistische spelopvatting. Op de vreemdste manieren weet hij gevaar te stichten. Maar door de rode kaart van Davids verdween de organisatie uit de ploeg en wisten de Argentijnen naar 1-1 te ontsnappen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden