Daverende verrassing in finale PC kaatsen

Voor Dirk-Jan van der Woud, een 29-jarige pomphouder uit Goutum, was de PC in Franeker welhaast een obsessie. Woensdag deed hij voor de tiende keer mee aan het oudste georganiseerde sportevenement van Nederland en niet eerder viel hij in de prijzen....

Van onze verslaggever Wio Joustra

Samen met zijn maten Klaas Berkepas en Klaas Anne Terpstra zorgde hij voor een daverende verrassing door in een spannende finale met 6-4 te zegevieren over het favoriete trio Pieter van Tuinen, André Kuipers en Chris Wassenaar. Terpstra, die in 1995 ook reeds de belangrijkste kaatswedstrijd van het seizoen won, werd terecht tot koning gekroond.

De 147ste PC kreeg daarmee een verdiende apotheose. Want het was de PC van de verrassingen. Eerder op de dag, in de tweede omloop, viel het doek voor het koningspartuur van de afgelopen jaren, dat van Johan Okkinga, Sake Porte en Auke van der Graaf.

Okkinga stond vanaf 1994 ononderbroken in de finale van de PC, won die drie keer en werd twee keer tot koning gekroond. Porte deed dat vanaf 1995 en kreeg de bloemenkrans zelfs vijf keer omgehangen. De 22-jarige Van der Graaf liet zich als koning van 1999 onttronen. Maar hij heeft, in tegenstelling tot beide dertigers Okkinga en Porte, nog een hele kaatstoekomst voor zich.

De deconfiture van trio Okkinga leek de weg vrij te maken voor een eenvoudige zege van het partuur Van Tuinen. Maar in de finale faalde de opslager uit Leeuwarden en bleek allrounder Wassenaar een reus op lemen voeten.

De lieveling van het kaats publiek lijkt een reïncarnatie te zijn van de Friese volksheld Grutte Pier, die een zwaard droeg waar mindere krijgers onder bezweken. In een sport van krachtpatsers, gewrocht uit de zware Friese klei, is Wassenaar met zijn 2 meter lengte en schoenmaat 53 de primus inter pares.

Maar reuzen hebben vaak tijd nodig om op gang te komen. En die tijd werd Wassenaar gisteren door het trio Berkepas niet gegund. Weliswaar wist hij, in het perk voortreffelijk gesteund door een uiterst gretige Kuipers, een 5-1 achterstand nog op te halen tot 5-4, maar toen viel het doek. Geheel in stijl - Wassenaar en Van Tuinen misten het perk liefst 17 keer - sloeg de oermens uit Minnertsga de bal op 6-6 voor.

Berkepas en Terpstra misten slechts drie keer aan de opslag en kaatsten ook in het perk oerdegelijk. Het winnende trio had de eerste twee omlopen geen eerst (game) tegen gehad en wist zich in de halve finale vrij gemakkelijk te ontdoen van de reuzendoders Johan Abma, Tjepco Miedema en Daniël Iseger, die eerder trio Okkinga met 6-4 hadden verslagen.

De PC werd zoals altijd door meer dan tienduizend mensen bijgewoond. Gevraagd naar het speciale karakter van deze wedstrijd, antwoordde Marten van der Leest de koning van vijftig jaar geleden, in de Leeuwarder Courant dat het sjûkelân in Franeker op die ene dag is wat wel van het Italiaanse Umbrië wordt gezegd: 'Een uit de hemel gevallen stukje grond.'

Maar op die heilige grond tekende zich woensdag ook een bedenkelijke nieuwe lering van de Friese kaatssport af. De tijd van de grote toppers lijkt voorlopig voorbij. Porte en Okkinga zijn de laatsten van hun generatie en staan aan het einde van hun carrière.

Echte opvolgers dienen zich nog niet aan. De troonpretendenten kaatsen te wisselvallig en staren zich te vaak blind op spectaculaire bovenslagen. met het herstel van het tussenspel zou de kaatssport als schouwspel aan aantrekkingskracht winnen. Misschien dat een scherpere controle op de geavanceerde handschoenen van de perkspelers die doorbraak zou kunnen forceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden