Dat wordt wennen zo'n controle

Een bij bridge tot nu toe onbekend scenario. Na afloop van een wedstrijd begeven de winnaars en enkele door het lot bepaalde paren zich naar een kamertje achter de toernooizaal waar elke speler met een buisje in het toilet verdwijnt....

Het lijkt onwaarschijnlijk dat een bridger sterker gaat spelen na het gebruik van anabole steroïden. De vondst van grote hoeveelheden nicotine en caffeïne na een spannende partij is beslist niet uitgesloten. Marihunana maakt slaperig, sterke drank benevelt; voor bridgers geen aanraders. Toch zullen veel spelers in de rust van een wedstrijd die voor geen meter loopt wel eens een stevige borrel pakken: vast en zeker een positief resultaat bij een dopingcontrole.

Bij bridge is het partnership van doorslaggevend belang. Telt bij een controle het gemiddelde van de twee spelers?

Waarom dit gemijmer over doping? Bij de Winterspelen van 2002 is bridge door het IOC aangewezen als demonstratiesport; in 2006 volgt de acceptatie als olympische sport. Bridgers moeten zich dan automatisch onderwerpen aan de IOC-regels. De olympiade in 2000 (Maastricht) zal de laatste, door de WBF georganiseerde, in zijn soort zijn.

Aan één - achterhaalde? - olympische gedachte voldeed de bridge-olympiade uitstekend: meedoen is belangrijker dan winnen. Het toernooi ging zwaar gebukt onder de deelname van tachtig landen, waarvan sommige teams uit louter toeristen bestonden. Het plan om de olympiade op te splitsen in een sterke en zwakke groep gaat door de toelating van bridge tot de 'echte' Olympische Spelen helaas in rook op.

Als voorproefje vond in het Olympisch museum in Lausanne de IOC Grand Prix plaats. Nederland ontving een uitnodiging vanwege de wereldtitel uit 1993. Bertens/Nab en Paulissen/Ramer liepen in de voorronde tegen een ontketend Brazilië (7-23) aan en moesten ook het hoofd buigen vooor China(11-19). Een gelijkspel tegen Italië (15-15) en kleine overwinningen op Frankrijk (17-13) en de VS (16-14) waren niet voldoende om de halve finale te bereiken.

Uit Lausanne twee spellen waarin de Italianen zowel in NZ als OW (diagram 1) trachten een manche te scoren.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid ------1 pas33pas

4paspaspas

Na de door het biedsysteem opgelegde 1-opening (1 gaf een hand aan vanaf zestien punten) antwoordde noord met 3, inviterend (10-11 punten) met zowel een klaveren- als ruitenkleur. Zuid wist van de klaverenfit maar zag met zijn zwakke opening niets in een 5-contract.

Tegen 4 kwam zuid uit met klaveren getroefd in oost. Het maken van de hartenmanche, twee ruitenslagen gaan verloren, is afhanklijk van de aanpak van de schoppen. Met honneur-tweede (of twee honneurs) in zuid wint een kleine schoppen uit oost naar 10. Met H of V-tweede in noord is een kleine schoppen onder het aas uit winnend. De tweede keer A als noord de eerste keer duikt, of de snit over zuid als noord de eerste keer opstapt met een honneur. Oost, Lanzarotti (It) koos verkeerd, speelde schoppen naar 10, één down. westnoordoostzuid ------1 pas11pas

3444 pas5paspas pas------

Noord kon de klaveren pas op vierhoogte steunen waarna zuid met 4 zelfs een slempoging ondernam en noord in de manche afzwaaide. West kwam uit met harten voor het aas; schoppen voor A in west, de volgende schopen voor V in de dummy. De leider, Lauria, trok in drie keer de troeven eindigend in noord. Het 5-contract kon alleen gemaakt worden als zuid er in slaagde de ruiten zonder verliezer te behandelen; H-doubleton in oost, de dubbele snit op H en 10 in oost of 10-tweede in west.

Lorenzo Lauria, in de jaren zeventig lid van het fameuze Blue Team, speelde V voor: H, A en 6. De leider stak met een ingetroefde harten over naar noord en speelde 9, 4 in oost. Het moment van de waarheid. Wat was wijsheid, welke aanwijzingen waren er?

Lauria besliste, met enige hulp van het loefje, speelde B en had na het vallen van 10 bij west elf slagen en plus 600. In diagram 2 ging Italië opnieuw op jacht naar een dubbele manche.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid ----1pas

4dblpas 5 paspaspas --

Niet veel bridgers die als zuid het doublet van noord op 4 omzetten in 5. Kennelijk meende zuid, Versace, dat noord een distributionele hand, zonder verdediging, had en hij wilde de eventuele superfit in klaveren niet missen.

West kwam tegen 5 uit met V voor het aas van zuid. Na klaveren naar de heer en B, 9 en A in zuid verloor de leider behalve V, AV ook een hartenslag: twee down. westnoordoostzuid ----1pas

4dblpas pas pas---- --

Deze zuid ging na het doublet van noord wel tegenspelen. Na de schoppenuitkomst voor de vrouw verdween op A de singleton klaveren uit west. Plus 790 daagde; had de zuid van de andere tafel toch geljk? Slechts twee verliezers, A en A, maar waren er tien slagen?

De leider speelde in de derde slag 10 en liet deze lopen voor V in noord. Schoppen na getroefd in de dummy en H voorgespeeld. Toen noord niet dekte met de, denkbeeldige aas, gooide oost een klaveren af en maakte zuid A. Met A werd de dummy verder ingekort en de leider kon niet verhinderen dat zuid nog twee troefslagen maakte.

Brazilië won met overmacht de voorronde. De Chinees op de westplaats in diagram 3 stelde zich (te?) bescheiden op.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid --1paspas pas-- -- --

Was de pas van oost na 1, ipv doublet of 2, de oorzaak van het missen van de manche door oost-west of was west de hoofdschuldige? Een onooglijke westhand met elf honneurpunten en een onproductieve vier/drie/drie/drie verdeling. Een begrijpelijke zet van west, de pas op 1? Of een bewijs vor de stelling 'Bieden is gevaarlijk maar passen leidt tot verlies'? Het 1-contract hobbelde vredig één down.

Na een opening en twee passen kun je er van uitgaan dat in jouw lijn op zijn minst vijftig procent van de punten zit. Een 1SA-bod in de vierde hand toont 10-13 punten met een redelijk evenwichtge verdeling. De Braziliaanse west vond zijn hand zelfs geschikt voor een informatiedoublet. westnoordoostzuid --1paspas dblpas2pas

2SApas3SApas paspas-- --

Oost stemde met zijn verdeelde hand graag in met het voorstel van west in SA te spelen. Met H goed negen gemakkelijke slagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden