Column De twaalfde man

Dat Feyenoord zonder het verlengstuk Dirk Kuijt heeft kunnen bestaan, is niets minder dan een wonder

Paul Onkenhout

In het populaire genre zelfhulp en persoonlijke ontwikkeling verscheen maandag een boek met de titel: ‘DIRK KUYT ­- Het geloof in succes’. Afgaande op de tekst op de achterkant is het een verhaal over ambitie, betrokkenheid, teleurstelling en doorzettingsvermogen. ‘Een verhaal dat verder reikt dan voetbal.’

Er verschijnen tegenwoordig veel van dit soort boeken. Succes schijnt een keuze te zijn, en geluk ook. ‘Kuyt inspireert iedereen die iets van het leven wil maken, iedereen die zich een doel stelt.’ Afgaande op deze samenvatting reikt ‘DIRK KUYT - Het geloof in succes’ véél verder dan voetbal.

Toch ging het deze week over een laag bij de grondse kwestie. In het boek schetst Kuijt de weg van Feye­noord naar de vijftiende landstitel. Hij nam zelf het initiatief voor het boek. Hij wilde iets kwijt.

Behalve een inspirerend boek voor mensen die iets van het leven willen maken, zou het ook een afrekening zijn van Kuijt met de trainer van Feyenoord, Giovanni van Bronckhorst. Niet Van Bronckhorst zou Feyenoord naar de titel hebben geleid, maar Kuijt.

Een counter uit het hart

Het liep hoog op. Verwoed wrijvend in de vlek stuurde Feyenoord een persbericht rond waarin de club zich distantieerde van de teksten van Kuijt. Van Bronckhorst zette een foto op Twitter van de kampioensploeg van vorig seizoen, met de tekst ‘Teamwork makes the dream work’ − een doeltreffende counter die recht uit het hart kwam.

Extra saillant: Kuijt is volgend seizoen jeugdtrainer bij Feyenoord en zondag 27 mei vindt in de Kuip zijn afscheidswedstrijd plaats, de Dirk Kuyt Testimonial.

De man die op verzoek van Kuijt het boek schreef, Jaap de Groot van De Telegraaf, reageerde in het radioprogramma Spraakmakers op de commotie. Wie wilde weten hoe het precies zat, moest zich niet baseren op een paar losse opmerkingen die uit de context waren gehaald, zei hij, maar het hele boek lezen. Dat heb ik gedaan. Helaas.

Al vrij snel begon ik me te ergeren aan Dirk Kuijt. De bescheiden visserszoon uit Katwijk veranderde na elke bladzijde meer in een monomane maniak die het succes van Feyenoord zonder remmingen claimt.

In ‘DIRK KUYT – Het geloof in succes’ komt een man, Dirk Kuijt, aan het woord die vol bewondering vertelt hoe een oudere voetballer, ook Dirk Kuijt, bij Feyenoord de organisatie moderniseert. Hij schoolt de directie bij, leidt de onervaren trainer op, regelt diens contractverlenging en maakt de spelersgroep duidelijk hoe het er in het topvoetbal aan toe gaat.

Geen kampioen 

Tussendoor stelt hij een assistent-trainer (Jan Wouters) aan en regelt hij een transfer van een aanvaller (Steven Bergwijn). Dat Feyenoord ook in de 107 jaar voor de colleges van het verlengstuk Dirk Kuijt heeft kunnen bestaan, is niets minder dan een wonder.

‘Iedereen zag (…) al snel dat ik bepaalde wat er in de kleedkamer gebeurde. Er was alom besef dat ik het verlengstuk van de trainer was, maar eigenlijk ook het verlengstuk van Martin van Geel en het verlengstuk van de spelers naar de trainer toe.’

Dirk Kuijt was een voetballer met beperkingen die dankzij zijn toewijding boven zichzelf is uitgestegen. Ontegenzeglijk was zijn rol in de kampioensrace cruciaal − voor én achter de schermen. Zonder hem zou Feyenoord geen kampioen zijn geworden.

Zijn drie doelpunten in de kampioenswedstrijd tegen Heracles waren een meesterlijk slotakkoord van een formidabele loopbaan. Daarna had hij zijn mond moeten houden. Of De Groot had hem moeten afremmen.

Leden van de supportersvereniging van Feyenoord kregen vrijdag de nieuwe Hand in Hand in de bus. Bij het blad was een papieren masker van Dirk Kuijt gevoegd, met het advies om het te dragen tijdens zijn afscheidswedstrijd. Hij zou het zelf verzonnen kunnen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden