Dartelend PSV legt zonder mededogen bom onder stoel Achterberg

Aan de hand van Wim Jonk dartelde PSV zaterdagavond door het eigen stadion en zonder mededogen werd een bom gelegd onder de stoel van een beginnend voetbalcoach....

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

EINDHOVEN

Slechts Go Ahead Eagles deed in Eindhoven 22 jaar geleden een pijnlijkere ervaring op (10-0). Twee ploegen kregen eerder een nadelige marge van acht goals te slikken tegen PSV. Zeven jaar geleden verloor Sparta met 9-1, vorig seizoen ging De Graafschap net als Roda JC zaterdagavond met 8-0 onderuit.

Wie de conclusie trok dat PSV dus een magistrale voorstelling verzorgde, sprak slechts een halve waarheid. De bij vlagen oogstrelende combinaties ten spijt, was het vooral het onthutsend zwakke spel van de Limburgers dat PSV de gelegenheid bood de recente vormcrisis definitief achter zich te laten.

De sarrende samenzang vanaf de tribunes geselde Roda JC en trainer Achterberg in het bijzonder. Na afloop rechtte hij de rug, stak de borst vooruit en bezwoer voor de zoveelste keer dat hij 'voor meer dan honderd procent' zijn best doet. De verkrampte kaken deden vermoeden dat de stoere houding voornamelijk een pose was, wat eveneens bleek uit Achterbergs weigering om voor de tv-camera's te verschijnen.

Vandaag vindt in Kerkrade crisisberaad plaats en zaterdagavond gonsde de naam van Herbert Neumann door de catacomben. Aanvoerder Ruud Hesp wierp zich in Eindhoven op als woordvoerder van de spelersgroep en deed een weinig overtuigende poging het noodlot voor zijn trainer af te wenden. 'We hebben een trainer laten zakken, die we erg hoog hebben zitten.'

Apathie beheerste het elftal van Roda JC en volgens Hesp was dat te wijten geweest aan een overdosis goede wil. 'We willen te graag.' Aannemelijker is dat de taktische chaos die de ploeg kenmerkte een verlammende werking had op de spelers. Talloze keren werden wanhopige blikken naar de dug-out geworpen, vanwaar Achterberg druk gebarend maar tevergeefs de problemen trachtte op te lossen.

Middenvelder Van de Luer, die tot driemaal toe aan de zijlijn verscheen voor overleg, liet de onvrede het nadrukkelijkst blijken. Hoofdschuddend zocht de oud-international na een uur de kleedkamer op. Het scorebord gaf toen al een 5-0 stand aan, door doelpunten van Numan, Zenden, Vampeta, Vink en Nilis.

De derde treffer, vijf minuten voor rust gescoord, illustreerde het herwonnen zelfvertrouwen binnen PSV. Bijna dertig seconden lang liet de thuisploeg op de rechterkant van de Limburgse helft de bal in hoog tempo rondgaan. Vampeta zette de aanval op en mocht 'm, na een kunstzinnig driehoekje met Degryse en Jonk, ook afronden. Het was niet de enige keer dat Vampeta zich onderscheidde door aanvallende impulsen.

Na zeven minuten al had linksback Numan de score geopend. Veelvuldig balt PSV dit seizoen via de vleugelverdedigers de vuisten. Vorig seizoen al schoolde Advocaat aanvoerder Numan om van middenvelder tot verdediger, zonder diens offensieve natuur geweld aan te doen. Vermoedelijk om dezelfde reden kreeg de Braziliaan Vampeta dit jaar de voorkeur boven de verdedigend solidere Van der Weerden.

Jonk wierp zich nadrukkelijk op als architect van de ploeg. In drie treffers had de middenvelder een aandeel en talrijk was het aantal openingen dat hij creëerde. Het avontuur bij Inter Milaan heeft van de Volendammer naar eigen zeggen een completere voetballer gemaakt, een stelling waarvoor op het internationale podium overigens nog het overtuigende bewijs moet worden geleverd. Advocaat beloonde zijn oogappel tegen Roda JC elf minuten voor tijd met een publiekswissel.

In de rust was Degryse al in de kleedkamer achtergebleven en mocht Marcelo het trainingspak uittrekken. Met het oog op het Europa Cup-duel tegen Brann Bergen komende donderdag werd de Belgische schaduwspits rust gegund. Om dezelfde reden zat Eijkelkamp, het hoog gewaardeerde aanspeelpunt, op de bank.

Tien minuten na de pauze volgde een tweede wissel: Van der Weerden loste Valckx, donderdag tegen het sterke Noorse spitsenduo Flo-Mjelde een sleutelfiguur, af. Cocu verhuisde naar het hart van de verdediging, Jonk meldde zich in de schaduw van de spitsen en Van der Weerden nam de rol van verdedigde middenvelder op zich.

Drie spelers die normaal gesproken in het 'tweede gelid' staan, benutten de tweede helft om zich uit te leven op het gewillige Limburgse slachtoffer. Zenden, na een solo vanaf de eigen helft, Marcelo en Petrovic voerden de score op naar 8-0.

Vijftien goals in de laatste twee thuiswedstrijden hebben Eindhoven in euforische stemming gebracht en de aanhang zong Are you watching, Amsterdam. In de spelersgroep heerste echter bovenal realiteitszin, volgens Philip Cocu de les die PSV in de turbulente achterliggende weken leerde. 'Die acht goals mogen we ons niet blind op staren. Je kunt niet verwachten dat Brann Bergen zich net zo makkelijk van het veld laat spelen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden