Damkat geniet in stilte van ‘uitslover’ Smith

Met hoge verwachtingen is Gert Damkat niet naar de Papendal Games gekomen. Het is koud, de wind staat niet helemaal zoals hij had gehoopt en hij heeft Rutger Smith weleens alerter gezien....

Van onze verslaggever Mark van Driel

Damkat verwacht, met andere woorden, dat Smith zich vanavond niet zal plaatsen voor de EK atletiek. Om in augustus in Göteborg te mogen meedoen aan het discuswerpen moet de 24-jarige atleet, die zich al heeft geplaatst voor het kogelstoten, 62 meter gooien. Dat lijkt te veel gevraagd. Anderhalve week geleden, bij zijn eerste discuswedstrijd van het seizoen, bleef hij steken op 59.59 meter.

Damkat maakt zich niet ongerust. Die 62 meter zal Smith de komende maanden zeker halen, zegt hij, als hij in de bossen van Papendal blijft steken op 61 meter. Hij mag dan sinds zijn zilveren WK-medaille vooral bekend staan als een kogelstoter, ook met de discus slaat hij geen gek figuur.

Als junior was bij op beide onderdelen Europees kampioen. Bij de EK tot 23 jaar won hij drie jaar geleden ook goud met de discus.

Smith heeft zich voorgenomen dit jaar de finale van de EK te halen in beide disciplines. Hij is de enige atleet die daartoe in staat lijkt. Dubbeltalenten zijn, ook in het buitenland, schaars.

Met zijn videocamera heeft Damkat zich op enkele meters van de werpkooi opgesteld. Hij slaat de oefenworpen van Smith nauwlettend gade. Het lijkt alsof de schijf van twee kilo al vanaf de eerste worpen verder dan de 61 meter komen. ‘Hij vliegt wel aardig’, bromt de trainer droogjes.

‘Maar ja, vorig jaar gooide hij in Groningen 64 meter in de warming up en 58 in de wedstrijd. Ik hou het op 61 meter.’

Na een stuk of tien oefenworpen trekt Smith zijn trainingspak uit. In grijze legging en oranje T-shirt verschijnt hij voor zijn eerste van zes worpen in de kooi, waarin hij zijn reusachtige lijf verbazingwekkend soepel en snel kan laten rondtollen. Mede dankzij zijn lange armen (‘spanwijdte 2.15 meter’, zegt Damkat) kan hij de discus verder gooien dan concurrenten die in het krachthonk meer kilo’s kunnen tillen.

Zijn eerste worp zeilt ver door de lucht, maar Smith lijkt niet tevreden. Hij gebaart naar zijn coach dat hij te ver achteroverleunde bij het werpen. Maar dan verschijnt de afstand op het scorebord: 62.50 meter. Hij heeft zich al in zijn eerste beurt geplaatst voor de EK. Bovendien heeft hij de deskundigheid van zijn coach in twijfel getrokken. Damkat kan het wel waarderen. ‘Uitslover’, zegt hij grijnzend.

De coach tempert de verwachtingen meteen. Het zal niet de eerste keer zijn dat de eerste worp van Smith de verste is, zegt hij. Maar hij voegt er aan toe dat de wind gunstiger staat dan hij aanvankelijk dacht. Hij waait recht in het gezicht van de werpers en is niet al te hard. ‘Met een discus is het net als met een vliegtuig: bij tegenwind stijgt hij op. De wind pakt de discus en draagt hem verder. Gunstige wind kan meters schelen.’

De tweede worp van Smith lijkt weer ver. De discus scheert door de lucht en blijft volledig horizontaal tot aan de landing, een gunstig teken. Smith steekt zijn armen blij omhoog en trekt een sprintje naar het jurylid dat zijn discus heeft opgeraapt. Op het scorebord verschijnt de onwaarschijnlijke afstand: 64.60 meter.

Slechts tweemaal in zijn loopbaan heeft Smith verder geworpen. Hij is minder dan een meter verwijderd gebleven van zijn persoonlijke record, dat hij vorig seizoen op 65.51 meter bracht.

Damkat komt niet van zijn plaats. Om zijn mond speelt een glimlach, maar het contact met Smith blijft beperkt tot enkele vrolijke blikken. ‘Ik sta hier stiekem wel een beetje te genieten’, zegt hij, terwijl de bekenden plotseling toestromen. Ze feliciteren hem enthousiast. Sommigen plagen hem met zijn foute voorspelling. ‘Typische 61-meter-wedstrijd, hè Gert.’

Een verbetering van Smiths persoonlijke record lijkt plotseling mogelijk. Zelfs Damkat houdt voorzichtig rekening met meer verrassingen, ook als Smith in zijn volgende drie worpen minder ver komt (60.27, 60.63, 61.16) dan in zijn eerste twee beurten.

‘Je weet maar nooit’, zegt hij verwachtingvol voor de laatste poging. ‘Misschien gebeurt er nog wat in de laatste beurt.’

Met een uiterste inspanning gooit Smith de discus van zich af. Opnieuw juicht hij als de schijf is geland, maar ditmaal is het niet omdat hij zichzelf heeft verbeterd. Hij is trots op zijn reeks. Met zijn laatste worp heeft hij opnieuw de grens van zestig meter gepasseerd: 62.61. Zes maal boven de zestig meter: het is een mijlpaal in de loopbaan een discuswerper.

Damkat zet de videocamera uit. Hij heeft weer ongelijk gekregen. Maar zijn avond kan niet stuk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden