Dagen van Van den Herik zijn geteld

In de nieuwe structuur voor ‘één Feyenoord’ is niet langer plaats voor voorzitter Jorien van den Herik. Maandag bracht de commissie-Kerkum een rapport uit...

Van den Herik was de laatste jaren zowel voorzitter van de Stichting Feyenoord als de raad van commissarissen. Van die ‘verschillende petten’ wil de commissie-Kerkum af. In het nieuwe bestuursmodel moet de directie ‘het gezicht van Feyenoord’ worden met verantwoordelijkheid voor het beleid, de strategie en de resultaten van de club.

De commissie adviseert dat de directie – commercieel directeur Chris Woerts en financieel directeur Onno Jacobs – wordt uitgebreid met een voorzitter die tevens de portefeuille voetbalzaken gaat beheren. In de nieuwe ‘transparante’ structuur zal de raad van commissarissen toezicht houden op de directie.

Als formateur zal commissielid Hans Blankert vijf nieuwe raadsleden voordragen. Eerst gaat de voormalige voorzitter van sportkoepel NOC*NSF een president-commissaris ‘met een Feyenoord-hart’ zoeken, die tijdens een overgangsfase van maximaal een jaar de structuurwijziging zal vormgeven.

In die nieuwe structuur moet Feyenoord zoveel geld bijeen kunnen brengen dat de club twee maal per vier jaar aan de Champions League meedoet, stelt de commissie. Tevens moet binnen tien jaar een nieuw stadion zijn gebouwd.

De op 1 november door de directie van Feyenoord aangestelde commissie onder leiding van oud-voorzitter Gerard Kerkum pleit voor het splitsen van de huidige Stichting Feyenoord. In het nieuwe model komen de aandelen in handen van een Stichting Administratie Kantoor Feyenoord met drie commissarissen en de Stichting Continuïteit met vijf commissarissen.

Deze Stichting Continuïteit zal waken over het culturele erfgoed van de Rotterdamse club met een meerderheidsaandeel (het ‘gouden’ aandeel), dat een mogelijke machtsovername door buitenlandse investeerders blokkeert.

De leden van deze stichting doen volgens de commissie-Kerkum een bindende voordracht voor vier leden van de nieuwe Raad van Commissarissen, onder wie de voorzitter. Sportclub Feyenoord – inclusief een vertegenwoordiging van de supporters – schuift één lid naar voren. ‘Zo wordt het mogelijk voor ‘echte’ supporters om een lid van de raad van commissarissen te benoemen en dat is uniek in Nederland’, constateerde Kerkum.

De leden van de huidige raad van commissarissen (naast voorzitter Van den Herik zijn dat Willem Scholten en oud-speler Sjaak Troost) zullen hun zetels volgens formateur Blankert ‘binnen enkele weken’ ter beschikking stellen. Van den Herik had Kerkum laten weten ‘solidair’ te zijn met de overige raadsleden. ‘Dat betekent dus dat ook Van den Herik zal terugtreden’, aldus Kerkum.

Op advies van de commissie zal de vervanging van de raad ‘over enkele maanden’ worden gespreid. ‘Maar ik zal minder tijd nodig hebben dan kabinetsinformateur Hoekstra’, grapte Blankert. Hij zoekt ‘een ervaren peer’ als president-commissaris. ‘Die man zal een schaap met wel zeven poten moeten zijn’, zei commissievoorzitter Kerkum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden