D'r is iemand die het regelt

DE RECHTLIJNIGE voetbaltrainer laat zijn club W in november weten dat hij de arbeidsovereenkomst niet zal verlengen. Voortdurend wordt hem sindsdien gevraagd of hij voor club A zou willen werken....

Dat is een gewetensvraag: natuurlijk wil hij dat. Het is echter niet gebruikelijk dit soort vragen duidelijk te beantwoorden. Ach journalisten, had hij kunnen zeggen, dat kan ik nou wel willen, maar dat is niet aan de orde, club A heeft al een uitstekende trainer.

Maar de rechtlijnige voetbaltrainer zegt eerlijk dat hij niets liever wil dan dat.

Het wordt december en januari en februari en maart en de rechtlijnige voetbaltrainer heeft nog altijd geen baan gevonden, hoewel zijn naam veelvuldig in verband wordt gebracht met club A - en niet slechts door journalisten.

De rechtlijnige voetbaltrainer begint het somber in te zien, zegt hij, zozeer zelfs dat hij overweegt het voetbal de rug toe te keren.

De rechtlijnige voetbaltrainer wacht en wacht. Plotseling wordt de trainer van club A ontslagen. Dat gebeurt op dinsdag. 's Avonds vertelt de algemeen directeur van club A op televisie dat de rechtlijnige voetbaltrainer een belangrijke kandidaat is om de ontslagen trainer op te volgen.

Op vrijdag wordt plotseling bekend dat de buitenlandse club C voornemens is de rechtlijnige voetbaltrainer te contracteren.

Zaterdag neemt club A in alle vroegte voor de eerste maal contact op met de rechtlijnige voetbaltrainer. De besprekingen over een driejarig contract worden maandagavond afgerond.

Tijdens een persconferentie zegt de algemeen directeur van club A dat de rechtlijnige voetbaltrainer de beste kandidaat was, en de enige, en dat pas in het weekeinde de eerste contacten zijn gelegd.

De rechtlijnige voetbaltrainer beweert dat hij, sinds hij in november zijn afscheid aankondigde bij club W, in de tussenliggende maanden tal van aanbiedingen heeft gekregen uit binnen- en buitenland. Hij heeft echter geduldig gewacht, zoals de visser die alle tijd neemt om die ene grote snoek aan de haak te slaan.

Heer Kales, heer Adriaanse, zegt u nu zelf: is dit een geloofwaardig verhaal?

Naar alle waarschijnlijkheid was Co Adriaanse niet de enige kandidaat om Jan Wouters op te volgen. Zowel De Telegraaf als Sportweek berichtte na het weekeinde dat Ajax het op Frank Rijkaard had voorzien.

Vanuit Alkmaar wordt gemeld dat Gerard van der Lem door Ajax is benaderd. Van der Lem toonde echter geen interesse. Dit zou hij Ajax vrijdag hebben laten weten.

Een andere kandidaat zou Ronald Koeman zijn geweest. Ook Koeman was niet bereid Wouters op te volgen. Wonderlijk eigenlijk: behalve spelers weigeren tegenwoordig ook trainers bij Ajax in dienst te treden.

Theorietje: Kales liet zijn oog al maanden geleden op Adriaanse vallen. Anderen huiverden echter bij de gedachte aan de komst van Adriaanse en kwamen met tegenkandidaten op de proppen. Toen zij weigerden, kreeg Adriaanse zijn kans ~ en Kales zijn zin.

Wim Jansen is een goede voetbaltrainer omdat Johan Cruijff zegt dat hij een goede voetbaltrainer is. En omdat Cruijff dat zegt, spreken velen hem na, onder wie journalisten. Daardoor is Jansen altijd een van de kandidaten om bij een ambitieuze club die een trainer zoekt in dienst te treden.

Met Jansen is iets heel raars aan de hand. Hij is een voetbaltrainer die weigert clubs te trainen. Voor Vitesse bijvoorbeeld haalde hij zijn neus al eens op. Vitesse, dat was hem te min.

Het kan altijd nog gekker. Jansen zegt deze week in Sportweek: 'Maar ook al zou ik gevraagd worden, ik wil toch niet naar Ajax. Niet als trainer en ook niet in een andere functie. Ik hoop dat dat nu duidelijk is.'

Dat is duidelijk. Maar onduidelijk is wat Jansen eigenlijk wil. Wil hij bijvoorbeeld wel voetbaltrainer zijn?

'Ik geloof niet omdat ik dus niet gelovig ben, maar ik denk wel dat er iets anders is, maar daardoor geloof ik datgene wat ik dus denk dat er is.'

Johan Cruijff, wie anders, deed deze uitspraak in een radio-interview over geloof & geloven.

In de uitspraak zit volgens een filosofe van de Vrije Universiteit, Angela Roothaan, een 'wijsgerige aanzet' verborgen, meldde het ANP deze week. 'Het denken gaat voorop, het geloven is de bevestiging van wat het denken heeft uitgevonden.'

Roothaan maakte een studie van het interview en publiceerde haar bevindingen in het tijdschrift In de Marge. Ze trok spectaculaire conclusies.

Uit het ANP-bericht: 'Met die opvatting dat filosofie een persoonlijke reflectie op gebeurtenissen en omstandigheden is, staat Cruijff volgens Roothaan in de traditie van negentiende-eeuwse denkers als Kierkegaard, Nietzsche en Feuerbach.'

Dat zal best. Belangrijker is echter dat dankzij Roothaan de volgende, uitspraak van Cruijff bewaard is gebleven:

'D'r is iemand die het regelt. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zoals ik het doe je het moet doen, want anders zou ik het niet doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden