Curry schiet tegen alle basketbalwetten in

Stephen Curry gooit in de NBA de ene na de andere driepunter. Vanuit elke positie en haast achteloos. Door zijn scoringsdrift verandert het basketbal: techniek en snelheid winnen het van lengte en kracht.

Lennart Bloemhof
Curry steekt zijn rechterwijsvinger kort in de lucht en kauwt op zijn bitje. Op naar de volgende driepunter. Beeld afp
Curry steekt zijn rechterwijsvinger kort in de lucht en kauwt op zijn bitje. Op naar de volgende driepunter.Beeld afp

Met zijn voeten op de rand van de middencirkel legt Stephen Curry tegen Detroit Pistons zaterdag aan voor een schot. De afstand tot de basket is een kleine 10 meter, zo'n 2,5 meter achter de driepuntlijn. Iedere andere basketballer die vanaf zo'n afstand besluit te schieten, kan op hoongelach rekenen.

Behalve Curry. Met een droge plof valt de bal in de basket. Spelers van de tegenstander schudden het hoofd, in de hal klinkt gejuich. Curry reageert onbewogen. Hij zet een paar stappen achteruit, steekt zijn rechterwijsvinger kort in de lucht en kauwt op zijn bitje. Op naar de volgende driepunter.

Nee, er staat al een tijdje geen maat meer op Curry (27) in de NBA, de hoogste Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie. Hij werd vorig jaar verkozen tot de beste speler van het seizoen, leidde zijn Golden State Warriors naar de titel en dit seizoen lijkt het belangrijkste wapen in zijn veelzijdige arsenaal alleen maar krachtiger te worden: zijn schot.

NBA-fans zijn eraan gewend. Curry krijgt de bal, gooit er een vloeiende dribbel uit en stopt plots. Daarna volgt een achteloos hupje en het schot, waarna de bal met een flinke boog richting de basket vertrekt. Tijdens de vlucht blijft zijn rechterarm nog even gestrekt en zijn pols gebogen, alsof de tijd stil staat, tot hij ziet dat het goed is en de bal het net kust.

Nummer 30

Stephen Curry komt uit een echte basketbalfamilie. Hij is de zoon van Dell Curry, die tussen 1986 en 2002 in de NBA speelde. Curry werd geboren in Akron, Ohio, toen zijn vader bij Cleveland Cavaliers speelde. Toevallig is dat ook de geboorteplaats van de andere grote sterspeler momenteel in de NBA: LeBron James. Ze werden zelfs geboren in hetzelfde ziekenhuis.
Curry maakte zijn NBA-debuut in 2009 en sindsdien draagt hij rugnummer 30. Het is een eerbetoon aan zijn vader, die ook met dat nummer speelde. Het basketbalvirus in de familie Curry heeft niet alleen Stephen aangestoken. Ook zijn jongere broertje Seth (25) is profbasketballer. Hij debuteerde in 2013 in de NBA en speelt nu bij Sacramento Kings. Ook Seth draagt nummer 30 en is net als zijn broer een goede schutter. Ze speelden al een aantal keren tegen elkaar in de NBA.

Recordbreker

Met een half NBA-seizoen achter de rug nadert Curry tweehonderd gescoorde driepunters. Dat zijn er bijna zeventig meer dan de nummer twee op die lijst. Hij ligt op koers zijn eigen NBA-record, 286 driepunters in een seizoen, te verbreken. Het idee dat het reguliere seizoen nog tot april duurt, doet zijn tegenstanders beven.

Curry schiet momenteel 45 procent van zijn driepunters raak. Daarmee zit hij exact 10 procent boven het gemiddelde in de NBA. Knap, want van alle NBA-spelers waagt Curry de meeste driepuntpogingen. Dit jaar schiet hij ook nog eens van een steeds grotere afstand zonder dat hij procentueel gezien vaker mist, signaleerde Benjamin Morris, die Curry doorlichtte voor de Amerikaanse site FiveThirtyEight.

Zijn conclusie: Curry spot met alle basketbalwetten en daarmee veroorzaakt hij een revolutie in de NBA. Lengte en kracht worden minder belangrijk dan techniek, snelheid en een goede driepunter. Het levert Curry veel bewonderaars op.

Bovennatuurlijk

Een van hen is Worthy de Jong, speler van het Nederlands team en Leiden. Hij omschrijft Curry met een woord: bovennatuurlijk. De Jong, zelf ook een begenadigd driepuntschutter en op de dag af even oud als Curry, legt uit dat iedere basketballer zijn eigen schottechniek heeft. 'Bij mij zit het in de benen en het voetenwerk. Als ik niet goed richting de basket sta, gaat het mis.'

Daarnaast is handigheid met de bal belangrijk, zodat een speler snel en op de goede manier kan aanleggen voor een schot. Curry beschikt over die verfijnde techniek. De bal lijkt volgens de Jong bij Curry 'aan een jojo' te zitten. Hij combineert dat met een unieke schottechniek die hij zichzelf heeft aangemeten, waardoor Curry zonder te forceren vanuit alle hoeken en afstanden de bal nauwkeurig in de basket kan gooien. 'Zo'n speler is er nog nooit geweest', stelt De Jong.

In Amerika pogen ze het geheim van de scherpschutter uit Ohio daarom al een tijd te ontrafelen. Uit die analyses blijkt: Curry doet alles net iets beter dan rest.

null Beeld afp
Beeld afp

Duizenden trainingsuren

Maar geen enkele speler is meteen een goede schutter. Dat geldt ook voor Curry, die met vele duizenden trainingsuren zijn schietstijl heeft geperfectioneerd waar hij nu om wordt geroemd. Dat begon toen hij als jongetje vanuit zijn bed sokkenbollen de lucht in gooide, met als doel het plafond net niet te raken. Zo leerde hij zijn elleboog binnenboord te houden als hij ergens op mikt. Basketballers die dat niet doen, schieten met zogeheten kippenvleugels en blijken onnauwkeuriger.

Toen Curry als frêle puber lang moest wachten op een groeispurt, hoorde Curry voortdurend dat hij te klein was. Eerst voor universiteitsbasketbal, daarna voor de NBA. Het motiveerde hem om alleen maar harder te werken aan datgene waarin hij wel uitblonk: schieten.

Voor het begin van een training had hij honderden keren de basket onder vuur genomen in de gymzaal. Inmiddels is hij een van de beste schutters aller tijden in de competitie waar hij niet geschikt voor werd geacht, ook al is hij met zijn 1 meter 91 nog altijd zo'n 10 centimeter kleiner dan de gemiddelde NBA-speler.

Ongenoegen

Niet iedereen is blij met de driepuntenregen die Curry al jaren uitstort over de NBA en waarmee hij een herwaardering van driepunters in de competitie heeft ingeleid.

Curry's oud-coach bij de Warriors, Mark Jackson, is nu analist voor tv-zender ABC en zei eind december dat Curry met zijn driepunters het basketbal 'pijn' doet. 'Kinderen rennen tegenwoordig als eerste naar de driepuntlijn, terwijl ze zich eerst op andere gebieden moeten verbeteren.'

Gregg Popovic, succescoach van NBA-club San Antonio Spurs, zei vorige maand geen fan te zijn van driepunters: 'Het is geen basketbal, maar meer een circusding. Waarom hebben we eigenlijk geen vijf- of zevenpunters?'

Hij deed zijn uitspraken op het moment dat de Warriors net aan de hand van Curry met 24 opeenvolgende zeges de beste seizoenstart ooit kenden in de NBA.

Zelfvertrouwen

Voormalig Spurs-speler Francisco Elson werd onder Popovic in 2007 de eerste Nederlander die zich NBA-kampioen mocht noemen. Subtiel merkt hij op dat hij zijn oud-coach niet hoorde klagen toen de Spurs twee jaar geleden de NBA-titel wonnen dankzij die driepunters. Volgens hem moet de NBA Curry juist koesteren.

'Het is mooi dat hij de aandacht weet te vestigen op een ander aspect van de sport', zegt Elson. En hij weet wel waarom Curry alleen maar beter lijkt te worden: zelfvertrouwen. 'Toen ik in de NBA speelde, kende niemand hem. Hij was altijd geblesseerd aan zijn enkel. Die problemen zijn nu weg. Dat geeft rust en ritme, wat belangrijk is voor een schutter.'

Ook wijst Elson op de kracht van de Golden State Warriors, een van de beste NBA-ploegen van het afgelopen decennium. Daar is Worthy de Jong het mee eens. 'Hij krijgt er de ruimte om te doen waarin hij goed is.' Hij is er de absolute ster en dat zal hij ook nog wel even blijven. De Jong: 'In de tijd van Michael Jordan wilde iedereen Jordan zijn. Nu wil iedereen Curry zijn.'

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden