Cruijff profiteert zakelijk van mislukte revolutie bij Ajax

Ajax is de afgelopen jaren dienstbaar geworden aan de zakelijke belangen van Johan Cruijff. Tientallen medewerkers uit de jeugdopleiding van de club volgen verplicht een opleiding aan het Cruyff Institute, vertrouwelingen en vrienden van de oud-voetballer krijgen een plek in de organisatie en Cruijff verkoopt de plannen met de jeugdopleiding van Ajax aan buitenlandse voetbalclubs.

Beeld Lumine.nl

Het eigen vermogen van de bedrijven van Cruijff is tussen 2011 en 2013 verdubbeld tot ruim 5 miljoen euro.

Dit blijkt uit gesprekken met vijftien personen in en rondom Ajax en na bestudering van interne documenten. De raad van commissarissen van Ajax benoemde deze week oud-voetballer Tscheu La Ling tot adviseur van de club. Hij moet ervoor zorgen dat Ajax het plan-Cruijff verder invoert.

Daarmee staat directeur voetbal-zaken Marc Overmars in de praktijk onder curatele. Hem wordt, samen met assistent-trainer Dennis Bergkamp, verweten de plannen van Cruijff niet goed uit te voeren.

Het plan-Cruijff. Pure clubliefde, zei de naamgever er altijd over. 'Het belang van de club gaat boven alles.' De Volkskrant sprak de afgelopen maanden met vijftien personen in en rond Ajax en bekeek interne documenten. Daaruit blijkt dat het niet alleen om clubbelang draaide, maar ook om de zakelijke belangen van Johan Cruijff.

'Eén groot compromis'

Twee commissarissen zullen de taken van de vertrekkend algemeen directeur bij Ajax gaan overnemen. Daarmee is Ajax bestuurlijk terug bij af, zeggen betrokkenen. Een van de initiatiefnemers van de bestuurlijke verandering bij de club in 2011, ondernemer Mark Geestman, noemt de recente ontwikkelingen 'één groot compromis'.

Geestman: 'Er is een topzware structuur gecreëerd waarin verantwoordelijkheden wederom onduidelijk zijn en in strijd zijn met de veranderingen zoals die destijds in grote meerderheid door de leden zijn aangenomen.' De raad van commissarissen controleert de directie, waarvan sinds deze week de facto twee commissarissen deel uitmaken. Twee adviseurs, Cruijff en zijn vertrouweling La Ling, adviseren de raad van commissarissen weer.

Tscheu La Ling in 2011 Beeld anp

Omwenteling

Cruijff bepleitte in 2010 een omwenteling bij zijn oude club. Hij wilde meer oud-voetballers in de organisatie en de instroom van jeugdspelers naar het eerste elftal moest omhoog. Bijna vijf jaar later blijken die doelen niet te zijn bereikt. Uit de jeugdopleiding zijn zeker zes oud-voetballers verdwenen, vaak omdat ze zich niet konden vinden in het nieuwe beleid. Het percentage eigen jeugd in de selectie nam in 2014 af tot het niveau van 2010. Concurrent Feyenoord scoort hierop beter. De gemiddelde leeftijd van spelers in de selectie nam in 2014 juist toe. Ajax komt daarmee op een gedeeld vijfde plek met FC Utrecht.

Familie van Cruijff verkocht in 2012 het plan voor de Amsterdamse jeugdopleiding aan de eigenaar van de Mexicaanse club Chivas. Die eigenaar, Jorge Vergara, onderhandelde met de dochter van Cruijff. Daarna vloog hij naar Amsterdam om het contract te tekenen, vertelt hij. 'Cruijff beloofde de jeugdopleiding van Chivas tot de beste in de wereld maken.' Na negen maanden werd de overeenkomst ontbonden. Vergara wil niet zeggen hoeveel hij Cruijff heeft betaald, maar in de Spaanse jaarrekening over 2012 van het bedrijf van Cruijff schiet de omzet dat jaar omhoog naar 6,4 miljoen euro, 5,2 miljoen meer dan een jaar eerder.

Cruijff zelf wil niet reageren.

Beeld Guus Dubbelman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden