Cruijff: Ajax wilde mij verkopen aan Real Madrid
© GETTY

Cruijff: Ajax wilde mij verkopen aan Real Madrid

Johan Cruijff groeide in de jaren zeventig uit tot een Barça-ster, maar het had zomaar heel anders kunnen lopen. Volgens de voetballegende was hij bijna naar Real Madrid vertrokken.

Cruijff (67) verruilde Ajax in 1973 voor FC Barcelona. Een controversiële transfer, vertelt hij in een documentaire van de Catalaanse televisiezender TV3, omdat Spanje toen bekendstond als fascistisch. Als de Amsterdamse club het voor het zeggen had gehad, was Cruijff niet naar Barça gegaan. ,,Dan was ik aan Real Madrid verkocht."

De aanvaller stak daar echter zelf een stokje voor. ,,Ik ben een oorlogskind en heb geleerd om niet alles te accepteren,'' zegt Cruijff. ,,Het was een uitdaging om te spelen voor een club met een Catalaanse vertegenwoordiging. Het was meer dan een club." Dat is een verwijzing naar de bekende slogan van FC Barcelona, 'Més que un club'.

Cruijff speelde vijf seizoenen voor Barça, waarin hij een keer kampioen van Spanje werd. Later keerde hij er terug als trainer en won hij onder meer de voorloper van de Champions League, de Europacup I.