Crooswijk verwelkomt Cubaanse redder van de bokssport

De Cubaan Ismael Salas is de nieuwe bondscoach van de boksers. Voorlopig voor drie maanden. Maar als alles goed gaat, wordt hij de 'verlosser' van de Nederlandse bokssport....

En terecht. Een boksbond gaat niet voor niets in zee met een Cubaan. Ook al is de duur van het contract voorlopig vastgesteld op maar drie maanden. De bijeenkomst van gisteren had dan ook eigenlijk begin oktober moeten plaatsvinden. Maar toen lukte het niet de nodige verblijfspapieren te regelen. Het duurde uiteindelijk tot 1 februari voordat de beoogde redder van de boksport in Nederland arriveerde.

Want een redder is het. Salas die op de sportacademie van Havana een universitaire graad behaalde in lichamelijke opvoeding, geldt als een autoriteit. Zowel als coach op Cuba als later in Thailand heeft hij vele boksers naar titels geloodst: olympische bij de amateurs en wereldtitels bij de profs.

De coach was gisteren verstandig genoeg om al te hoge verwachtingen onmiddellijk de kop in te drukken. Hoe groot zijn kwaliteiten ook zijn, die tijd die hij heeft voor het kwalificatietraject voor de Spelen van Athene van start gaat, is gering. 'Verwacht geen wonderen. Ik zal de boksers leren wat ik weet.'

Voorlopig zal hij zich vooral bemoeien met Hüsnü Kocabas. De lichtgewicht (-60 kg) is een van de boksers waarop Nederland zijn hoop heeft gevestigd. Kocabas, achtste op het laatste WK, is een pupil van Hennie Mandemaker, die ook de initiator is achter de komst van Salas.

Indien Kocabas zich plaatst voor Athene (middels een plaats bij de eerste vier op het EK in maart of een finaleplaats bij twee latere kwalificatietoernooien) wil de bond het takenpakket van Salas flink uitbreiden. Dan moet de Cubaanse school - waar boksen onderdeel is van het dagelijks leven - wortel schieten in het Nederlandse landschap. Tenminste, dat is wat de boksbond voor ogen staat.

Arnold Vanderlyde, gisteren aanwezig als speekstalmeester, hoopt dat het gaat lukken. Volgens de oud-bokser is Salas een van de betere trainers ter wereld. 'Met Salas als bondscoach wordt iedereen beter in Nederland. Athene komt te vroeg. Dat is duidelijk. Eigenlijk richten we ons vanaf vandaag al op 2008, de Spelen van Peking.'

Vanderlyde weet waarover hij spreekt. Als van de weinige aanwezigen in de bokschool Crooswijk, heeft hij te maken gehad met de kunsten van Salas. De Cubaan was lange tijd de trainer van Felix Savon, de eeuwige rivaal van Vanderlyde. 'Salas geldt als de ontdekker van Savon, die in het Cubaanse sportsysteem aanvankelijk werd opgeleid tot roeier. Salas heeft hem een keer laten proefboksen. Dat was genoeg.'

Het voorbeeld geldt als een bewijs voor de kwaliteiten van de coach. Een man met oog voor detail. Een man ook die zijn pupillen sterker maakt door ze vertrouwen te geven. Een klasbak dus.

Dat beamen ook de oude boksers van Crooswijk na het zien van een demonstratietraining. De kleine gebaartjes waarmee Salas stuurt, zijn in Nederland ongewoon. Hij laat z'n sporters scherper stoten op zijn paddings (grote handschoenen waarop wordt geslagen) en leidt ze doorlopend af. In de hoop dat ze niet alleen denken aan hun stoot, maar ook aan de tegenaanval van de opponent.

De komende drie maanden kunnen Kocabas, Dimitri Serdjoek en Wendell Roche - twee andere olympische kandidaten - bij Salas in de leer. Of de Cubaan zijn verblijf verlengt hangt af van veel zaken. Het belangrijkste daarbij is of de Nederlandse boksers het ambitieniveau van Salas aankunnen. Indien dat lukt, wil de coach graag werken aan een Dutch dreamteam voor 2008.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden