Cristiano Ronaldo wappert met cheque naar Spaanse belastingdienst om gevangenisstraf te ontlopen

Voetballer zou voor 14,7 miljoen belasting hebben ontdoken

Cristiano Ronaldo heeft de Spaanse belastingdienst een blanco cheque aangeboden, in de hoop zo gevangenisstraf te ontlopen. De sterspeler van Real Madrid zou bereid zijn het bedrag over te maken dat de fiscus opportuun acht, als hij niet meer wordt vervolgd voor belastingfraude, zo meldde de Spaanse krant El Mundo deze week. De belastingdienst liet weten zich niet te laten verleiden door Ronaldo's aanbod.

Beeld reuters

De Portugese vedette is niet alleen een van de beste voetballers ter wereld, hij 'scoort' ook in de lijstjes met frauderende voetballers. Het Spaanse Openbaar Ministerie vervolgt hem voor belastingontduiking ter waarde van 14,7 miljoen euro. Dat is aanzienlijk meer dan de 4,1 miljoen waarvoor Lionel Messi de belastingdienst tilde. De speler van FC Barcelona is al veroordeeld door de rechtbank.

Football Leaks

Het balletje rond de fraudezaak van Ronaldo kwam aan het rollen na onthullingen van El Mundo eind 2016, op basis van documenten die waren verkregen door Football Leaks. De Spaanse krant beschreef hoe de Portugese voetballer had geprobeerd 150 miljoen aan inkomsten aan het zicht van de belastingdienst te onttrekken. Daartoe had hij een bedrijf opgericht op de Maagdeneilanden. Het ging om de inkomsten die hij ontving uit portretrechten, het geld dat Ronaldo verdiende door bijvoorbeeld op te treden in reclames van Nike en Samsung.

Een half jaar later, in juni 2017, diende het Openbaar Ministerie een aanklacht in. Ronaldo zou 'vrijwillig' en 'bewust' geen belasting hebben afgedragen.

De voetballer en zijn adviseurs houden vol dat de voetballer er niet op uit was belastingen te ontduiken. Als bewijs voeren ze aan aan dat ze vanaf 2014 uit eigen beweging open kaart hebben gespeeld. Dat was nadat de zaak-Messi zich voordeed. Ronaldo zei ook dat hij een handboek heeft gevolgd van een voormalige hoge belastingambtenaar. Die werd prompt opgeroepen om te getuigen bij de rechtbank.

Gevangenis

De belastingdienst gelooft niet in de onschuld van Ronaldo. Tijdens de rechtsgang verklaarden belastingambtenaren eerder dat Ronaldo naar de gevangenis zou moeten. 'Er zitten mensen in de cel die hebben nagelaten 125 duizend euro te betalen en dit gaat om een heel groot bedrag.' Het verhaal over de blanco cheque klopt volgens de fiscus niet helemaal. De Portugees zou slechts een 'onbetekenend bedrag van rond de 4 of 5 miljoen euro' hebben geboden in ruil voor zijn vrijgeleide.

Ronaldo deed het hele verhaal over de cheque af als nepnieuws, de favoriete uitvlucht van velen die worden geconfronteerd met onwelkome berichtgeving. Op Instagram schreef hij: 'Waag het niet de mooie momenten die ik beleef te bederven met nepnieuws. Life is good. Blessed.' De voetballer maakte afgelopen weekend nog vier doelpunten tegen Girona.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.