Cristiano Ronaldo, verliefd op zijn eigen spiegelbeeld

Is het Cristiano Ronaldo's ode aan Narcissus, zijn gewoonte om de pijpen van zijn voetbalbroekje hoog op te trekken na het eindsignaal en zijn dijpartijen aan de wereld te tonen? Is het vanwege datzelfde eerbetoon, om van onwerkelijke afstand vrije trappen op doel te rossen?

Cristiano Ronaldo tijdens de wedstrijd tegen Oostenrijk. Beeld afp
Cristiano Ronaldo tijdens de wedstrijd tegen Oostenrijk.Beeld afp

Narcissus is afkomstig uit de Griekse mythologie. Hij wees erotische toenaderingen af en werd verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Van zijn naam is narcisme afgeleid: obsessief met jezelf bezig zijn, in vele opzichten. Dat is Ronaldo zeker, waarbij aangetekend dat vanwege zijn diverse kwaliteiten velen in het voetbal hebben geprofiteerd van zijn zelfliefde.

Zaterdag, in Parijs, tijdens Portugal - Oostenrijk (0-0), rent een man uit het publiek het veld op, meteen na afloop. Hij is in het Prinsenpark op zoek naar de koning zelf, naar Ronaldo, en geraakt tot op tien meter. Dan grijpt een steward hem bij de kladden. Ronaldo ontwaart het tafereel en gebaart grootmoedig: laat hem. Hij herkent de ongevaarlijke aanbidder.

Het is een vertederend moment. De sportman die een kwartier eerder opzichtig heeft gefaald, door een strafschop te missen, staat meteen weer in de grote wereld. Dat is ook het mooie van Ronaldo, al die gevoelens die hij oproept. Dit moet zijn EK zijn, deze avond in Parijs brengt hij het record van zijn land op 128 interlands, eentje meer dan Figo. Eén doelpuntje nog, en hij heeft op vier EK's gescoord. Dat is nog nooit iemand gelukt. De druk is groot, stellen Portugese media. Misschien is het zijn laatste kans op EK-succes. Hij oogt weliswaar als een jonge god, met een lijf waarop Narcissus jaloers zou zijn, maar je weet het nooit. Hij is ook alweer 31.

Op de dag voor de wedstrijd is hij blij verrast. Zijn zoontje, die ook Cristiano Ronaldo heet, werd zes jaar. Ronaldo's moeder, zus en zoon waren op bezoek in het trainingskamp. De bondsdirecteur riep Ronaldo van tafel, met de mededeling dat hij hem even onder vier ogen wilde spreken. Toen zat zijn familie daar. Ronaldo is groter dan het team, hoewel hij iets te vaak, in de werkelijke grote wedstrijden, op de grote toernooien, niet op zijn best is.

null Beeld epa
Beeld epa

Dat is een kwestie van blessures, of van gewoon falen. Nou ja, falen, hij voetbalt best behoorlijk zaterdag, maar hij scoort niet. Hij heeft trouwens al 36 keer een vrije trap op doel genomen tijdens al die eindronden sinds 2004 en nooit is er één doelpunt uit gevallen, zo stellen statistieken. Ploeggenoot Bale van Real Madrid nam er drie voor Wales. Twee doelpunten.

Het is ook niet reëel, wat Ronaldo wil. De bal ligt rechts van het doel, op ruim 35 meter. Hij schiet. Het is alsof hij op expeditie is naar de maan en onderweg denkt: ach, we nemen Mars ook nog even mee. Later ligt de bal net buiten het strafschopgebied, weer rechts. Hij zegt niet tegen de jonge linksachter Guerreiro, die naast hem staat, dat de bal beter ligt voor hem. Niemand houdt Ronaldo ook tegen. Zo van hou eens op zeg.

Het ideale podium

Anderzijds: zelfs nadat een schot net naast gaat, zelfs nadat doelman Almer een schot met links en een kopbal uit zijn doel ranselt, zelfs nadat hij in de 79ste minuut de zelf uitgelokte strafschop tegen de paal heeft geschoten, zelfs daarna geeft hij niet op. Hij verdedigt mee, hij rent, en ja, hij kopt alsnog de 1-0 binnen. Neeeee, het is buitenspel.

Zo is het niet zijn avond van ultieme loutering in Parijs, dat toch een beetje van de Portugezen is. Dít is het ideale podium. In Frankrijk wonen meer dan een miljoen Portugezen, van wie ruim de helft in Parijs en omgeving. Ze zijn verhuisd, een jaar of vijftig geleden, vanwege een betere toekomst. Ze zijn verfranst of niet. Alberto d'Oliveira, die nog als militair in de voormalige kolonie Mozambique diende, emigreerde in 1974. Zijn favoriete voetballer? Eusebio. Zoon Jonathan, die in Cannes woont? Ronaldo natuurlijk.

Romeo Da Silva verhuisde met zijn ouders toen hij 22 was. Als Portugal tegen Frankrijk speelt, is hij voor Portugal, omdat Portugal zijn hart is en Frankrijk zijn verstand. En omdat Portugal stijlvoller voetbalt. Daarom houdt hij zo van de artiest Quaresma.

Quaresma, Nani en Ronaldo staan samen in de basis, dat moet genoeg zijn, weten ze voor de aftrap zeker. Niet dus. Nani, paal. Ronaldo, paal. Portugal, met slechts twee punten, moet vermoedelijk winnen van koploper Hongarije om zeker te zijn van een plaats in de achtste finales.

Duizenden Portugezen schieten bedremmeld de nacht van Parijs in. 'Messi, Messi', zingt het Oostenrijkse volk pesterig. Alsof het zo moet zijn, glorieert Messi een paar uur later met Argentinië, in de kwartfinales van de Copa America. Want dat is één van de schaduwkanten van de obsessie van Ronaldo. Als hij in de spiegel kijkt, ziet hij vaak Messi.

Op het veld van het Prinsenpark, tegen 23.00 uur, legt Ronaldo een arm om de man die een selfie wil. De man is bloednerveus. Eindelijk lukt het, met die foto. In het schermpje van de telefoon ziet Ronaldo zijn spiegelbeeld.

Cristiano Ronaldo poseert met de fan die na afloop van de wedstrijd met hem op de foto wilde. Beeld ap
Cristiano Ronaldo poseert met de fan die na afloop van de wedstrijd met hem op de foto wilde.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden