Crisis in Friesland om Chinees geld

Investeringsmaatschappij BSIM uit China zou 23- tot 35 miljoen euro willen steken in Heerenveen. Gerucht of niet, de contouren van een crisis tekenen zich af in Friesland.

Voorzitter Jelko van der Wiel van Heerenveen zou op de nominatie staan om te worden ontslagen.Beeld ANP

Wat is BSIM voor bedrijf?

BSIM staat voor Beijing Successful Investment Management. De investeringsmaatschappij is naar eigen zeggen financier van bouwprojecten in onder meer Nigeria, Ghana en Libië en zou volgens de Leeuwarder Courant 23- tot 35 miljoen euro hebben klaarliggen voor een investering in Heerenveen. Ook zou het bedrijf meteen hoofdsponsor van Heerenveen willen worden. Dat is nu Univé, maar het verzekeringsbedrijf zal het contract dat tot het einde van dit seizoen loopt waarschijnlijk niet verlengen.

Welk belang hebben beide partijen om met elkaar in zee te gaan?

Zoals veel investeringsmaatschappijen ziet BSIM het betaald voetbal als een snelle manier om geld te verdienen. Via Heerenveen, een club die al jaren met verliezen kampt, probeert het bedrijf in Europa een voet tussen de deur te krijgen. BSIM is behalve in de voetbalclub Heerenveen ook geïnteresseerd in het naastgelegen complex Sportstad Heerenveen, dat uit een turnhal en zwembad bestaat.

Voor Heerenveen is lastenverlichting de belangrijkste reden om naar de Chinezen te luisteren. De club is jaarlijks veel geld kwijt aan stadionhuur: 4,7 miljoen euro, waarvan ongeveer 3,5 miljoen huur aan Sportstad Heerenveen. Met het Chinese geld zou het stadion in eigen beheer kunnen komen en wordt de club minder afhankelijk van spelersverkopen.

Waarom gaat Heerenveen niet direct in op het aanbod?

Er is een kampenstrijd aan de gang binnen de club. Het ene deel van het bestuur van Heerenveen - de zogenoemde Sneker-groep - staat open voor de toenadering. Het andere deel, tot wie voorzitter Jelko van der Wiel en commercieel bestuurslid Wim Dijk behoren, wijst op de gevaren van een Chinese inmenging binnen de club. Dit jaar kwam ADO Den Haag, na lang gesteggel over de aandelenoverdracht, in Chinese handen. Eigenaar Hui Wang beloofde allerlei investeringen te doen, van nieuwe spelers tot uitbreiding van het stadion, maar kwam tot nu toe zijn beloftes niet na.

Voorzitter Van der Wiel wil voorkomen dat Heerenveen geen baas meer zal zijn in eigen huis. De Sneker-groep wijst op de potentie van de China-deal. Bovendien zou BSIM de club niet willen overnemen, maar slechts in een partnerschap geïnteresseerd zijn.

Hoe gaat dit aflopen?

Zaterdag komt het stichtingsbestuur van Heerenveen bijeen voor een aandeelhoudersvergadering. Omrop Fryslân berichtte dat voorzitter Jelko van der Wiel en bestuurslid Wim Dijk op die bijeenkomst ontslagen zullen worden. Dat maakt de weg vrij voor een gesprek met de investeerders. Daarmee zou al een afspraak zijn gemaakt rond een thuiswedstrijden van Heerenveen.

Hoe reageren de supporters?

Die hebben hun buik vol van alle perikelen bij hun club en roepen de zeven bestuursleden en het tienkoppige stichtingsbestuur op om 'in het belang van de club' te vertrekken.

In een open brief schrijven de fans: 'Wij zijn het meer dan zat dat onze mooie club gebruikt wordt voor machtsspelletjes, eigen belangen en eigen gewin. Het is pappen en nathouden, aanmodderen en bidden dat we met transferopbrengsten de begroting sluitend maken. Wij roepen daarom de bestuursleden en het stichtingsbestuur op om hun verantwoordelijkheid te nemen.'

De bestuurscrisis speelt zich af tegen de achtergrond van een sportieve crisis. Heerenveen heeft al zeven duels op rij niet gewonnen en staat op de dertiende plaats in de eredivisie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden