Criminaliteit versterkt greep op het voetbal

Match-fixing, oftewel omkoping, dreigt het grootste probleem in het voetbal te worden. Dat concludeerde de FIFPro, de internationale spelersvakbond, aan het eind van een congres in Tel Aviv. Dat meldt de Volkskrant.

Charles Bromet
© PRO SHOTS Beeld
© PRO SHOTS

Dubieuze praktijken vinden nu nog hoofdzakelijk plaats bij jeugdwedstrijden en competities in de lagere regionen. 'Maar het is de stellige verwachting van Europol dat de onderwereld binnen een jaar of vijf ook gaat infiltreren in de grote competities', laat bedrijfsjurist Wil van Megen van FIFPro vanuit de Israëlische stad weten.

'Dat heeft te maken met status en prestige. Jeugdduels, waar geen camera's op staan, zijn makkelijk te beïnvloeden. Over een tijdje wordt het als uitdaging gezien te infiltreren in de bovenbouw.' De FIFPro stelde eerder een tiplijn in om verdachte praktijken te melden.

Er wordt nu een 'awareness-programma' gekopieerd uit het cricket, waar omkoping al een groot probleem is. Het programma komt erop neer dat spelers nóg meer bewust worden gemaakt van de gevaren.

Volgens Van Megen is bij 6 procent van de zaken sprake van vertakkingen naar Nederland. 'Maar dat wil niet zeggen dat het daarbij om Nederlandse wedstrijden gaat. Het kan ook zo zijn dat kantoren die vanuit Nederland opereren wedstrijden in het buitenland beïnvloeden.'

De FIFPro, dat z'n hoofdkantoor heeft in Hoofddorp, is geschokt door de gebruikte methoden. Omgekochte spelers worden gedwongen hun volledige gage op de gefixte wedstrijd in te zetten, zodat hun motivatie verzekerd is. 'In Bulgarije blijft het publiek al weg bij competitiewedstrijden, omdat het weet dat er sprake is van match-fixing.'

Soms wordt opdracht gegeven om spelers die zich niet laten omkopen te blesseren. Ook de kok wordt benaderd om iets in het eten te doen. In Kroatië is het zogeheten 3+3-systeem populair: een uitwedstrijd verliezen met een bepaalde score, waarbij je de afspraak maakt dat je de thuiswedstrijd weer weggeeft.

Keepers en verdedigers worden het vaakst benaderd. En dan vooral bij wedstrijden waarbij de belangen niet groot zijn, zodat spelers sneller geneigd zijn mee te gaan in dubieuze praktijken.

Van Megen: 'Uit onderzoek door hoofdcommissaris Thomas Luecke uit Bochum, die nu samenwerkt met Europol, blijkt dat vooral jonge spelers heel kwetsbaar zijn. Onder bedreiging van fysiek geweld worden vooral veel wedstrijden in Oost-Europa beïnvloed.'

In 2012 wordt een zwartboek gepubliceerd. Van Megen: 'Dat de FIFA onlangs 20 miljoen euro investeerde in de samenwerking met Interpol zegt genoeg over hoe serieus dit probleem wordt genomen. Al is 20 miljoen misschien pas het begin. Dat het erg was, wisten we. Maar wij zijn zeker verrast door de ernst van het probleem.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden