Controverse lijkt gesust

Op de helft van de veldcompetitie, tussen veld- en zaalperiode, spraken clubvoorzitters, coaches en spelers deze week met het hoofdbestuur van het korfbalverbond KNKV over de toekomst van korfbal als topsport....

Daar was de laatste maanden veel over te doen geweest. Een ongelukkige opmerking van voorzitter Van Dijk suggereerde dat het hoofdbestuur het veldkorfbal wilde opofferen aan de zaalvariant. De korfbalwereld was prompt te klein. Van Dijk rectificeerde zijn opmerking: hij was verkeerd geciteerd.

Intussen leek een strijd tussen twee partijen te ontstaan. De coaches kozen onverhuld voor de zaal en stemden er hun seizoen op af. De clubvoorzitters reageerden narrig; veldkorfbal is belangrijk voor de vereniging (kantine-inkomsten) en speelt derhalve een grote rol.

Op het moment dat aanscherping van de tegenstellingen dreigde, greep het hoofdbestuur in. In Amersfoort werd deze week over de toekomst van korfbal als topsport gediscussieerd en bleek de kloof helemaal niet zo groot te zijn.

Het KNKV heeft er al enkele jaren geleden voor gekozen zaalkorfbal als topsport te presenteren. 'Veldkorfbal is erg belangrijk voor het voortbestaan van korfbal, maar het is geen topsport', legt hoofdbesturslid Michiel Bilstra uit. 'Leg je de nadruk op de zaal, dan heeft dat consequenties. De zaal moet meer publicitaire aandacht krijgen. Wellicht moeten we dan naar play-offs of kruisfinales. De keus voor de zaal geeft verplichtingen jegens publiek, sponsors en media.

'Het betekent dat we concessies moeten doen en flexibel moeten zijn: meer trainen, scouting, spelen op doordeweekse avonden, het tweede team aan het eerste koppelen, meer aandacht geven aan begeleiding, accommodaties en internationaal korfbal.'

In Amersfoort bleek dat de aanwezigen zich in deze keuze konden vinden, ook als dat gevolgen heeft voor veldkorfbal. Fortuna-voorzitter Theo Korporaal, namens de acht hoofdklassers uit district Noord-West: 'Wij ondersteunen het beleid, maar willen ook veldkorfbal behouden, zowel voor als na de zaalperiode. We zijn wel bereid tot inkrimping van de veldcompetitie in het najaar.'

Een groep spelers stelde voor de zaalcompetitie uit te breiden en de veldcompetitie af te werken van april tot eind juni. De tijd voor de zaalperiode kan worden benut voor clinics, oefenwedstrijden, korfbaldagen en andere toernooien.

Bilstra gaat op basis van deze geluiden deze week met topsportcoördinator Ben Crum in Portugal beleidsvoorstellen formuleren. Op 24 november komen de voorstellen aan de orde in het reguliere hoofdklasse-overleg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.