Conquistador Messi trekt over La Romareda's pampa

Zit je thuis stil te genieten, rekening houdend met de naast je ingedommelde mevrouw Vissers, spring je opeens op, luid applaudisserend, gejoel onderdrukkend....

Willem Vissers

Toch is het zo. En het is geen voetballende versie uit Avatar of een reclame voor Playstation; het is Messi zelf, de dribbelaar die fantasie tot leven kust. Elke keer als je denkt dat Messi zichzelf niet meer kan overtreffen, blijkt dat een vergissing. Zie hier de voetbalvariant van de grote schilders, van gitaarvirtuoos Jimi Hendrix, van noem welk genie dan ook.

Zaragoza - Barcelona in stadion La Romareda staat 0-1, door een kopbal van Messi. Dan, in de 66ste minuut, duelleert het Argentijntje bij de middenlijn met de veel grotere Herrera. Hup, weg jij. Hier die bal. Hij wint het straatgevecht en is vertrokken.

Aha, daar komt Jarosik, Tsjechisch international, met twee benen vooruit geschoven. Messi is hem al voorbij, zoals de bus al is verdwenen als de reiziger te laat zijn hoofd om de hoek van het hokje steekt. Hij heeft de bal met de buitenkant van de linkervoet langs het rechterbeen van de tegenstander gekapt en is weg gesprint. Probeert u die kapbeweging eens in de tuin (begin zonder tegenstander), op snelheid, zonder uw banden te scheuren.

Verder trekt de conquistador op de pampa van La Romareda, over de kortste weg naar het doel. Volgende tegenstander: de arme Contini. Eerst naar binnen gekapt, dan weer naar buiten. Razendsnel. Contini tolt als een kind dat te vaak in dezelfde richting om zijn as draait. Messi voltrekt ook het vonnis over de doelman door diagonaal in te schieten, laag.

De nu klaarwakkere mevrouw Vissers is al bijna net zo enthousiast als ze de herhaling ziet. Nou ja, ze vindt al die opwinding wat overdreven, maar na al die jaren weet ze wie ze in huis heeft.

Messi scoort nog een derde keer en brengt zijn totaal in de Spaanse competitie op 25, terwijl hij op papier rechtsbuiten is. Na zijn derde goal is hij de maker van de laatste 9 competitietreffers van Barcelona. Inclusief de Champions League schiep hij 8 doelpunten in een week.

Voorzitter Laporta van Barcelona stelt dat hij nu al de beste voetballer aller tijden is, op zijn 22ste. Of dat zo is? Het is voer voor aan de toog. Moet hij eerst wereldkampioen worden, zoals Maradona met Argentinië? Moet hij eerst een matig elftal verheffen? Waarom? Waarom dan?

Bekijk hoogtepunten van Cruijff en Maradona en vergelijk met Messi. Dat is moeilijk. Zij waren veel minder op tv en profiteerden van mythevorming. Messi heeft geen mythe nodig. Alles is echt. Wie geabonneerd is op een sportzender, kan alles van hem zien.

En het mooiste was misschien het contrast tussen hem en spits Zlatan, die een moeilijke periode beleeft. Alles deed de grootste individualist om de lach bij zijn collega terug te brengen. De solo die voorafging aan de strafschop van Ibrahimovic voor de eindstand van 2-4 was bijna nog fraaier dan de alleengang voor 0-2.

We schrijven elke week over Ajax, over de problemen van Veendam en, elders in de krant, over ene Wilders. Laten we elke week over Messi schrijven. Daarvoor maak je graag iemand wakker.

reageren: ruimteoplinks@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden