Conflict tussen AZ en VVCS escaleert

Het conflict tussen AZ en de spelersvakbond - VVCS - escaleert. Het voor deze week aangekondigde gesprek ging niet door omdat de vertegenwoordigers van de Alkmaarse club verstek lieten gaan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vorig jaar uit de eredivisie gedegradeerde club volstond gisteren met een fax aan de VVCS. AZ verklaart in dat schrijven dat de vereniging het vonnis van de arbitrage-commissie ten uitvoer zal brengen. De VVCS heeft daarin geen vertrouwen.

De arbitrage-commissie bepaalde vorige week dat de vier verbannen spelers met onmiddellijke ingang moeten terugkeren in de A-selectie. Willem van Hanegem wil echter niet meer met de voetballers werken en liet ze apart van de groep trainen.

Nu verklaart AZ akkoord te gaan met de uitspraak van de arbitragecommissie. 'Dat begint er op te lijken, zou je denken', zegt Louis Everard van de VVCS, 'maar de volgende zin in de fax luidt: Zoals dat tot dusver is gebeurd.'

De vakbond is juist van mening dat AZ 'tot dusver' niet handelt conform de uitspraak. De VVCS protesteerde een dag na het vonnis al. De vier spelers mochten toen niet meeëten met de selectie. Dat de spelers met assistent-trainer Hugo Hovenkamp moesten trainen in plaats van met Willem van Hanegem vond de vakbond evenmin acceptabel.

Aangezien er geen gesprek plaats vond en AZ de spelers niet onvoorwaardelijk terugneemt bij de A-selectie, diende de VVCS gisteren een klacht in bij de tuchtcommissie van de KNVB. Bij de Utrechtse rechtbank vroeg de vakbond toestemming om bij iedere overtreding van AZ een boete van vijfduizend gulden te mogen innen.

'Ik denk dat het maandag zo ver is', zegt Everard. 'Dan gaat de teller tikken.' De vakbond eist 20.000 gulden van AZ omdat het de spelers geen toestemming gaf met de selectie mee te eten. Dat de spelers met Hovenkamp trainden en niet met Van Hanegem moet AZ ook 20.000 gulden gaan kosten.

'Dit is een moeilijke tijd voor AZ', zegt beleidsmedewerker J. Biesheuvel. 'Op het eerste oog lijken er twee mogelijkheden te zijn. Of de spelers terugnemen in de A-selectie. Of ze transfervrij laten vertrekken met een flink bedrag toe, want dat willen ze. Ik vind de eisen van de VVCS ver gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden