Concurrentie voor diva Isinbajeva

Met de polsstok heeft alleen Jelena Isinbajeva de 5 meter bedwongen. Maar sinds kort is er een andere vrouw die niet terugschrikt voor die hoogte, ook al streefde ze vier jaar geleden, tijdens de Olympische Spelen van Athene, nog naar een loopbaan als professioneel golfster en had ze nog nooit...

Van onze verslaggever Mark van Driel

In vier jaar tijd heeft de 26-jarige Jennifer Stuczynski zich opgewerkt tot de enige rivale van Isinbajeva, die sinds de Spelen van Athene praktisch ongeslagen is en alle belangrijke titels heeft gewonnen. De Amerikaanse Stuczynski bracht haar persoonlijke record in juli op 4.92, hoger dan de 26-jarige Russin op dat moment in het seizoen had gesprongen.

De prestatie prikkelde Isinbajeva. Vijf dagen later verbeterde ze haar eigen wereldrecord van 5.01 tot 5.03. Het was haar 22ste wereldrecord in totaal, maar ook het eerste outdoorrecord sinds 2005. ‘Ik was zo boos, omdat iedereen begon te zeggen: het is gedaan met Isinbajeva, er is een nieuwe ster. Vandaag voelde ik me weer als de oude Isinbajeva’, zei ze.

Stuczynski heeft zich niet laten ontmoedigen door de nieuwe recordsprong, hoe nieuw de sport ook voor haar is. Afgelopen weekeinde trachtte ze Isinbajeva in Londen, bij de Super Grand Prix, te overbluffen. Ze liet de lat op 5.04 leggen. Hoewel ze de hoogte niet haalde, en Isinbajeva de wedstrijd uiteindelijk won met een hoogte van 4.93, was de boodschap duidelijk.

De Russische springdiva hoeft niet te denken dat ze in Peking het olympische goud voor het oprapen heeft.

De progressie van Stuczynski is sensationeel. Anders dan de meeste polsstokhoogspringsters heeft ze geen verleden als turnster. Op de middelbare school beoefende ze sporten als de zevenkamp, basketbal, softbal en golf. Aan de universiteit in de staat New York was ze een geslaagde basketbalster, die een recordaantal punten wist te scoren.

Daar werd ze opgemerkt door atletiekcoach Rick Suhr, die nooit eerder een polsstokhoogspringster van wereldklasse had opgeleid maar wel iets zag in de lange, jonge vrouw met het gespierde lichaam, de uitstekende coördinatie en de winnaarsmentaliteit. ‘Wat haar van anderen onderscheidt, is haar vermogen hard te trainen, mentaal sterk te zijn en haar wilskracht.’

Stuczynski raakte snel verslingerd aan het springen. ‘Het werd verslavend. En toen ik verslaafd was, werd het mijn passie.’

Haar geringe ervaring heeft haar niet belet om in recordtijd de beste springster na Isinbajeva te worden. Ze lijkt in staat als tweede vrouw de barrière van 5 meter te slechten in de discipline die voor vrouwen pas sinds 2000 de olympische status heeft.

Veel mannelijke polsstokspringers, onder wie 35-voudig wereldrecordhouder Sergei Boebka, nemen alleen vrouwelijke springers die de 5 meter hebben bedwongen serieus. Het wereldrecord van Boebka staat op 6.14.

Stuczynski is niet beducht voor hoogte. Ze heeft niet prijsgegeven wat ze in trainingen springt, maar ze heeft wel laten doorschemeren dat ze hoger komt dan 4.92. ‘Mensen zouden verbaasd zijn te horen wat ik spring’, zei ze. De truc is volgens haar bij de grote hoogten net zo ontspannen te blijven als bij de aanvangssprong. Ze mag zich niet laten intimideren door de lat.

De atlete traint onder primitieve omstandigheden. Ze brengt veel tijd door op het platteland van de staat New York, waar haar coach op zijn eigen land tussen de maïsvelden een polsstokbaan heeft aangelegd. Ze hoort tractors als ze aan het trainen is. ’s Winters traint ze in een primitieve schuur die coach Suhr heeft gebouwd. Vaak moet ze eerst sneeuwschuiven, voordat ze naar binnen kan.

Het deert de olympische medaillekandidate niet, ook al zou ze zich betere trainingsfaciliteiten kunnen veroorloven sinds ze lucratieve contracten heeft afgesloten met sponsors. ‘Ik ben in deze streek geboren. Ik ben er mee opgegroeid.’ Ze woont in het huis van haar coach.

In vergelijking tot Isinbajeva is Stuczynski nog een ongepolijste springer. Ze moet het hebben van haar durf, haar onbevangenheid en haar wilskracht. Volgens haar coach heeft ze haar top nog lang niet bereikt. Peking komt misschien nog wat vroeg voor haar. Maar hij sluit ook niet uit dat Isinbajeva na de Spelen met weemoed terugdenkt aan de periode waarin ze zich losse opmerkingen als deze kon veroorloven: ‘Als je geen tegenstand hebt, is het moeilijk.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden