Computerinfiltratie bij Frans dopinginstituut

Het bekendste dopinginstituut van Frankrijk zegt het slachtoffer te zijn geworden van ‘aanvallen’ op zijn computersysteem. Bedoeling daarvan is geweest om de reputatie van het instituut te grabbel te gooien....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Het dopinginstituut LNDD, dat verantwoordelijk is voor de positieve test van de Amerikaan, kwam achter de computerinfiltratie na waarschuwingen van bevriende instanties. Die hadden documenten ontvangen, waarin het instituut spijt betuigde voor gemaakte fouten bij controles.

Zo kregen de wereldzwembond, de Franse zwembond, de wereldbasketbalbond en de atletiekfederatie IAAF excuses aangeboden op briefpapier van het LNDD, compleet met gedetailleerde verwijzingen naar bestaande zaken.

De brieven, die allemaal over andere sporten dan wielrennen gingen, werden ook verstuurd naar journalisten die de Tour van dit jaar hadden gevolgd. Ook de wielerfederatie UCI en de organisatie ASO, die eigenaar van de Tour is, werden geïnformeerd. De vervalste documenten kwamen ook terecht bij Howard Jacobs, de advocaat van Landis.

Volgens Pierre Bordry, het hoofd van de Franse dopingcontroleurs, zijn de brieven uit het computersysteem van het dopinginstituut gelicht en daarna met knip- en plakwerk bewerkt. In het begeleidende schrijven vallen de daders door de mand als niet-Franstalig.

Landis is ervan overtuigd dat er fouten bij zijn dopingtest zijn gemaakt. Zondag beschuldigde hij op de Franse tv het LNDD van het maken van fouten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden