Commissie-Kerkum lost dilemma van Feyenoord-directie handig op

Op 1 november kwam de commissie-Kerkum voor het eerst bijeen om zich op verzoek van de Feyenoord-directie te buigen over de structuur van de club....

Op 1 november kwam de commissie-Kerkum voor het eerst bijeen om zich op verzoek van de Feyenoord-directie te buigen over de structuur van de club. Ruim een maand later zal zowel de directie als een groot deel van de supporters van Feyenoord het rapport van de oud-voorzitter met instemming begroeten.

Aan de voornaamste eis van de harde kern wordt immers voldaan. Zo voortvarend is de commissie te werk gegaan dat voorzitter Jorien van den Herik geen andere keuze rest dan het bindende advies van zijn illustere voorganger Gerard Kerkum te volgen. Voor de ooit als Grote Kale Leider vereerde voorzitter is in de nieuwe raad van commissarissen geen plaats meer.

Zoals wel vaker de laatste tijd bleek de voor zaken in het buitenland verblijvende Van den Herik slecht geïnformeerd. Meer dan een concept zegt hij niet te hebben ingezien. Maar Kerkum had maandag tijdens de presentatie van zijn rapport zelfs al een datum voor het requiem van de preses in gedachten. Tijdens de vergadering van de aandeelhouders kan Van den Herik volgende week mooi zijn vertrek aankondigen.

Het zal de voorzitter sterken in zijn idee dat hij nu haastig naar de uitgang van De Kuip wordt geduwd. Hoewel ze formeel twee plaatsen in de commissie weigerden, hebben de supporters een grote invloed gehad op de werkzaamheden van Kerkum en zijn clubje wijze mannen. ‘Ze hebben als katalysator gewerkt.’

Kerkum zei het zonder een spoor van cynisme. Het rapport over de structuurwijziging stond al vast voordat enkele honderden, al dan niet geregistreerde, Feyenoord-supporters zich in Nancy ernstig misdroegen. Kerkum haastte zich te verklaren dat hij de ‘echte’ supporters van Feyenoord bedoelde.

Van die cesuur tijdens de inktzwarte avond in Nancy tracht de directie ook de tuchtcommissie van de UEFA te overtuigen. In de praktijk valt het onderscheid tussen goed- en kwaadwillende supporters in Rotterdam-Zuid niet zo eenvoudig te maken.

Feit is dat Van den Herik zich op 8 augustus voor het laatst heeft vertoond in De Kuip, toen Salomon Kalou met Chelsea afscheid nam van zijn oude werkgever. Nadat de voorzitter publiekelijk moest opbiechten dat Feyenoord diep in de schulden zat en door de licentiecommissie van de KNVB tijdelijk onder curatele was gesteld, keerde het Rotterdams legioen zich massaal van hem af.

Financieel directeur Onno Jacobs erkende maandag dat een sfeer was ontstaan, waarin een terugkeer van Van den Herik al bijna onmogelijk was geworden. De directie worstelde door het aanhoudende oproer met een dilemma. Het elftal draaide slecht en werd onder meer in eigen huis vernederd door aartsrivaal Ajax, terwijl Van den Herik de club met zijn afwezigheid in gijzeling leek te houden.

Het probleem is echter dat Feyenoord ook financieel nog is gebonden aan de man, die de noodlijdende club begin jaren negentig voor een faillissement behoedde. Acht jaar geleden stelde Van den Herik via een dochterbedrijf een lening van 1,2 miljoen euro beschikbaar, zodat de club kon investeren in een voetbalschool in Ghana.

Een deel van de Feyenoord-supporters suggereerde dat Van den Herik zijn club met een woekerrente van 12 procent had opgezadeld. In de Volkskrant verklaarde Van den Herik onlangs dat hij geen banden meer heeft met dat bedrijf, maar dat tot op heden nog geen cent rente is betaald.

Een afbetalingsregeling zal er snel moeten komen, zeker nu de dagen van Van den Herik zijn geteld. Niet een vereenzaamde Grote Kale Leider, die bij Feyenoord diverse petten droeg, maar de directie moet volgens de commissie-Kerkum het gezicht van de club worden.

Commercieel directeur Chris Woerts en zijn kompaan Jacobs konden die uitkomst slechts van harte onderschrijven. En dankzij de nu ijlings doorgevoerde structuurwijziging – formateur Blankert sprak over enkele weken – springt Van den Herik tegen wil en dank als een aap van hun rug.

De commissie-Kerkum droomt al van een nieuw stadion, waarin Feyenoord straks twee keer in de vier jaar aan de Champions League moet deelnemen. En in een transparante organisatie krijgen ook de supporters voortaan een stem. Maar de toekomst van Feyenoord ligt vooralsnog besloten in een lijvig dossier bij de UEFA over de hooligans, die hun club in Nancy mogelijk voor jaren hebben teruggeworpen.

Niet het geforceerde vertrek van Van den Herik, maar het oordeel van de tuchtcommissie van de UEFA zal de koers van Feyenoord op korte termijn bepalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.