Comeback leest nu al als feuilleton

Geen dag meer zonder nieuws over Lance Armstrong...

Van onze verslaggeefster

amsterdam Hij was er niet. Prins Albert van Monaco reisde naar het Palais des Congrès, Alberto Contador (winnaar 2007), Carlos Sastre (2008) en Oscar Pereiro (2006) nestelden zich ook in de diepe Parijse fauteuils voor de presentatie van de Tour de France 2009. Maar Lance Armstrong, die met zijn comeback de wielerwereld in tweeën spleet, schitterde door afwezigheid.

De Amerikaan weet nog niet of hij de ronde, die hij tussen 1999 en 2005 zeven keer op zijn naam schreef, wel zal rijden. Hij heeft zich ingeschreven voor de Ronde van Italië, zei hij vorige week lachend in het door hemzelf geregisseerd filmpje. Arrivederci!, riep hij vrolijk in de camera en de Italianen waren om.

Armstrong heeft de videoboodschap nieuw leven ingeblazen. Ook de aankondiging van zijn comeback ging gepaard met beeld.

De multimiljonair regisseert als een heuse presidentskandidaat met campagneleiders zijn eigen nieuws. Hij gaf één interview aan Vanity Fair. Daarin refereerde hij nog eens aan zijn relatie met de journalisten die hij vleiend onder de noemer ‘beruchte trollen’ schaarde. Armstrong was tijdens zijn carrière alleen bereikbaar voor bevriende media.

‘Ik was opstandig. Ik was onbereikbaar, arrogant’, toonde hij zich in de glossy schuldbewust. ‘Iedereen die negatief over me schreef, daar sprak ik nooit meer mee. Dat wil ik niet meer. Tegen de bitterste rivalen die ik in de perszaal had, zeg ik: bel me. Heb je een vraag, stel ’m dan. . . Iedereen zal tot de conclusie komen dat ik het serieus meen.’

Zo zal het in werkelijkheid natuurlijk niet gaan. Zijn ‘bitterste rivalen’ die hem sindsdien trachtten te bereiken, kregen een afwijzing of geen antwoord. Armstrong bepaalt zelf hoe en wanneer hij in het nieuws komt. Hij is onbereikbaar en onaantastbaar. Zo was het al toen hij de Tour domineerde.

De comeback heeft de potentie van een feuilleton, en hij heeft nog geen meter in competitieverband gefietst. De persbureaus kunnen geen genoeg krijgen van de zevenvoudig Tourwinnaar. Zijn naam gaat over de lippen, precies zoals bij zijn rentree was gepland.

Er komt een vuistdik dossier uit de printer rollen bij de zoekopdracht Lance Armstrong en het archief gaat slechts terug tot 23 september, twee weken ná de aankondiging die de wielerwereld in twee kampen deed uiteenvallen. Een hele kleine greep uit het overvloedige aanbod:

24 september: Armstrong kiest voor werkgever Astana.

25 september: Armstrong maakt rentree in Australië.

26 september: Antidopingexpert Don Caitlin zal Armstrong testen.

27 september: Terugkeer Armstrong mogelijk later.

30 september: Armstrong hoopt op medewerking UCI.

1 oktober: Franse antidopingexpert daagt Armstrong uit.

2 oktober: Armstrong reageert op Franse antidopingexpert.

3 oktober: Armstrong weigert tests van oude urinestalen.

4 oktober: Terugkeer Armstrong is beschamend.

Natuurlijk reageerde de 37-jarige Amerikaan op die laatste uitspraak. ‘De laatste keer dat ik mijn erelijst bekeek, won ik de Tour zeven keer en was ik nooit op dopegebruik betrapt, hoewel de Fransen daartoe alles in het werk hebben gesteld.’

Er is sinds 9 september geen dag voorbijgegaan zonder nieuws over Lance Armstrong. Het schokeffect van de aankondiging dat hij terugkeert in het peloton, is nog niet uitgewerkt.

‘Stel dat je in 2009 weer wedstrijden rijdt, dan zitten we met een klein probleem. En dat zijn de neveneffecten die de rentree van jou op het imago van de wielersport zullen hebben’, zei ex-Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc.

‘Wij oud-renners hebben doorgaans respect voor winnaars. Bij publiek en media ligt dat anders. De media hebben zware bedenkingen bij jou. De jacht begint direct, vele columns zullen worden geschreven en het debat gaat slechts over één ding: doping.’

Armstrong zei plots te twijfelen aan zijn Tourdeelname in 2009. De problemen kunnen hem afleiden van zijn grootste missie: de aandacht van de wereld vragen voor de strijd tegen kanker. Hij haalde daarvoor met zijn stichting al 340 miljoen dollar op.

Armstrong wil meer geld inzamelen. Dat hem dat ook zou zijn gelukt zonder extra sportieve inspanningen, zaait twijfel over zijn echte beweegredenen. Het raadselachtige past bij een wereldster. Een wereldster met een pr-machine waarmee het Europese wielrennen zich geen raad weet en die andere ambities doet vermoeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden