interview

'Combinatie lange baan en open water was onwerkbaar'

Bij de opening van het seizoen spreekt de coach over de breuk met Heems-kerk en zijn keuze voor openwaterzwemmen.

John Volkers
Marcel Wouda. Beeld ANP
Marcel Wouda.Beeld ANP

'Toen ik mijn coachschema voor de Olympische Spelen had opgeschreven, wist ik dat ik een keuze moest maken. Ik moest in de aanloop van de Spelen mijn openwaterzwemmer Ferry Weertman in Portugal achterlaten. Ik zou in de eerste week van de Spelen elke dag vier verplichtingen hebben. Onwerkbaar natuurlijk. De praktijk heeft me tot deze keuze gedwongen.'

Op de eerste dag van het openwaterseizoen 2015-2016 spreekt bondscoach Marcel Wouda over zijn besluit om met Nederlands recordhoudster Femke Heemskerk te breken. Zij koos daarop voor een verblijf in Frankrijk, bij coach Philippe Lucas. Wouda legt zich toe op de begeleiding van olympisch medaillekandidaat Ferry Weertman.

Open water

Ten teken dat hij het werk als bondscoach open water een hogere prioriteit geeft, trad Wouda vrijdag aan voor de verkenning van de haven van Hoorn. Daar liet hij drie van zijn zwemmers, onder wie regerend Europees kampioen Ferry Weertman, het parcours van de Europese titelstrijd van komende zomer zwemmen.

Hij stuurde Weertman na een rondje van 2 kilometer naar de warme douches. Na een operatie aan de amandelen had de reus uit Eindhoven pas twee trainingen achter de kiezen. Hij leek in het geheel niet op de man die in augustus tweede werd op het WK 10 kilometer in Kazan.

Steun en begeleiding

Zwemmers hebben, zeker op momenten dat de spanning van een groot toernooi de klauwen uitstrekt, steun en begeleiding nodig van een coach. Dat Femke Heemskerk, op beslissende momenten vaak een vat vol twijfels, zulke support onontbeerlijk vond, werd in de evaluatie van de WK van Kazan meer dan duidelijk.

Wouda: 'Femke vertelde ons een vaste coach in de aanloop naar de WK erg gemist te hebben. Los van wat er verder met haar daar gebeurd is, was dat een belangwekkende conclusie. Ik was eerder weggegaan uit het trainingskamp op Mallorca. Ik was bezig met het openwaterzwemmen. We moesten voor Rio naar een andere situatie toe. Daar zou dit niet meer zo halfslachtig mogen gebeuren.'

Nieuwe trainerssituatie

Zo onstond een nieuwe trainerssituatie in het Nederlandse topzwemmen. Wouda traint zeven badzwemmers in Eindhoven, maar laat het coachen aan collega's. Hij richt zich daarvoor op het open water, op de pupillen Weertman en Schouten plus de expat in Frankrijk, Sharon van Rouwendaal.

Van Rouwendaal, de nummer twee van de wereld, wordt getraind door Lucas, maar laat zich bij de openwaterwedstrijden begeleiden door Wouda. Dat nog niet alles duidelijk is in die samenwerking bleek uit een sms van Van Rouwendaal vrijdag aan een journalist. Wanneer dat EK open water van Hoorn werd gehouden? Ze wilde zien of het paste in haar aanloop naar Rio.

Wouda had toen al gezegd dat 10 juli, vijf weken voor de olympische 10 kilometer, door Nederlanders in Hoorn hard zal worden gezwommen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden