Column

Net als in de sportwereld bestaat er in de wereld van het geschreven woord een enorme drang om iedere beoefenaar minimaal één keer kampioen te maken....

Als bekend regent het ook prijzen voor de broodschrijvers. Telkens wanneer Nova-verslaggever Tonko Dop met een stapeltje enveloppen-met-nominaties op stap gaat ('Joehoe, mijnheer Van Dis, daar ben ik weer') zingen wij thuis: 'Allemaal, allemaal, allemaal, allemaal, allemaal kampioen! Allemaal kampioen! Allemaal kampioen! Allemaal. . .' (origineel: Allemaal op de bok)

Dit jaar maak ik zelf ook een kansje op een titel: er is een nieuwe prijs voor de beste Nederlandse sportcolumnist. Het stond in mijn vakblad, De Journalist. Sindsdien zingt mijn vrouw, die het beste met mij voorheeft, vrijwel dagelijks: 'Allemaal, allemaal, allemaal, allemaal, allemaal kampioen'

Het is lief bedoeld, maar tot de favorieten behoor ik niet. Toen de prijs bekend werd was mijn eerste gedachte: kassa voor Ben de Graaf! Die wordt de eerste winnaar van Nederlandse Sportcolumnisten Prijs.

Elke donderdagavond bespreekt Ben op Nederland 2 de sportrubrieken van de kranten. Hij had onze krant nog maar juist met vut verlaten of meneer had een baantje bij Kees Jansma. Anders dan velen denken is Ben een nieuwsjager. Ben wist als eerste van de nieuwe prijs! Vandaar dat rubriekje op de tv! Wat is eigenlijk die nieuwe prijs? Een biljart?

Nu Ben een maand of twee aan de slag is durf ik gerust te stellen dat mijn kansen op de titel ietsje gegroeid zijn. Ben maakt er op Nederland 2 geen column van. Helaas. Maar goed voor mij. Ben laat een Studio Sport-kracht iets vragen en dan zegt Ben wat terug. Het is een gemakzuchtige formule. Maar goed, wie de vut in moet is de jongste niet meer.

Sinds deze week weet ik wie de eerste winnaar wordt van de prijs: oud-scheids Frans Derks. Ook de jongste niet meer, maar duidelijk meegegroeid met het media-tijdperk. Bij RTL 5 is nu dagelijks het Sportcafé met een columnist. Derks debuteerde op maandag, een nieuw programma moet je krachtig 'neerzetten'. Dinsdag was Martin Ros. Gisteren heb ik niet gekeken. Moedeloos, want maandag kampioen Derks gezien.

'Beste kijkers. Mijn eerste column zal gaan over de sport van het weekeinde. In Hamar werd geschaatst en onze meiden en jongens deden het niet best. Evenzo bij het veldrijden in München! Adri van der Poel moet niet zeuren. Pontoni was de beste. Bettine Vriesekoop nam afscheid. Hulde'

De winnende columnist was een minuutje aan het woord en eindigde literair: 'Eigen luis bijt tenslotte het hardst' Nou, zeg dat wel.

Mijn vrouw zingt niet meer.

Zelf neurie ik nog wel eens: Allemaal, allemaal, allemaal, allemaal, allemaal columnist, allemaal columnist.

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden