Coach Hyballa zal een nieuwe truc moeten vinden

De frisse aanpak van de jonge Duitse NEC-coach Peter Hyballa leek goed te werken. Maar sinds de winterstop zit zand in de machine. Ook tegen Sparta delfde NEC het onderspit.

Jurriaan Nolles
Coach Hyballa geeft aanwijzingen langs de zijlijn Beeld Jiri Buller
Coach Hyballa geeft aanwijzingen langs de zijlijnBeeld Jiri Buller

Terwijl het publiek NEC op een fluitconcert trakteert na het 0-1-verlies tegen Sparta, roept Peter Hyballa de Nijmeegse spelers bij elkaar op de middenstip van het Goffertstadion. De voetballers leggen hun handen op elkaar en roepen een kreet.

'Het is ons teamcredo', zegt Hyballa na de wedstrijd, 'doen we altijd.' Wat precies wordt geroepen, houdt hij geheim. Maar het moet de spelers verbinden, ook in slechte dagen, zoals die nu in Nijmegen zijn aangebroken.

Een staaltje psychologie van de koude grond? Bij Peter Hyballa hoeft dat niet zo te zijn. De 41-jarige Duitser studeerde sportwetenschap, pedagogiek en psychologie. 'We moet nu gewoon rustig blijven.'

Hyballa is volkomen geobsedeerd door voetbal. Persvoorlichter Judith Vermulst weet haast zeker dat hij de wedstrijd zaterdagavond nog zal terugkijken om die te analyseren. 'Hij zit nu in een bubbel, ik kan aan hem zien dat hij zichzelf niet is. Hij moet dit verlies nog verwerken.'

Peter Hyballa valt in zijn eerste seizoen op bij NEC. Niet in de laatste plaats vanwege zijn verfrissende interviews - vorige week waarschuwde hij een verslaggever voor zeven jaar slechte seks omdat die hem bij het handenschudden niet aankeek.

Aan de zijlijn is Hyballa de hartstochtelijke dirigent van een haast compleet nieuw NEC, dat vorig seizoen veel spelers zag vertrekken. Aanvankelijk waren de resultaten goed. NEC oogde fit en energiek, leek op weg naar een plek in de middenmoot. Maar na de winterstop zit het tegen. Tegen Sparta wordt voor de vijfde keer op rij verloren.

Nieuwe generatie

Hyballa voldeed dit seizoen aan het profiel dat NEC had geschetst voor een nieuwe trainer. NEC zocht een trainer die had bewezen goed met jonge spelers te kunnen werken.

'We wilden een intelligente trainer, iemand met didactische vaardigheden', zegt Bart van Ingen, de algemeen directeur. In Nederland vond Van Ingen die niet, daarom week hij uit naar Duitsland.

Hyballa (Duitse vader en een Nederlandse moeder) is exponent van een nieuwe generatie jonge Duitse trainers. Ze hebben allemaal gestudeerd, zijn lang jeugdtrainer geweest en kunnen vaak niet bogen op een grootse carrière als speler.

De Duitser had op zijn 18de al zijn eerste trainersdiploma. Elf jaar later was hij de eerste Duitste trainer met de hoogste papieren. Hij was jeugdtrainer bij VfL Wolfsburg, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en Red Bull Salzburg, hij werd hoofdcoach bij Sturm Graz en Alemannia Aachen.

Hij heeft een eigen website, peterhyballa.org, waarop hij alles bijhoudt: tactieken, trainingen, analyses. Hyballa's droom kwam uit toen hij bij NEC de kans kreeg in het geboorteland van zijn moeder te gaan trainen.

'Het leven gaat gewoon verder.' Beeld Jiri Buller
'Het leven gaat gewoon verder.'Beeld Jiri Buller

Het is interessant om Hyballa te observeren, zaterdagavond tegen Sparta. Alles wat hij in zijn zwarte trainingspak doet, oogt zelfverzekerd. Terwijl de spelers zich warmschieten, trekt Hyballa ze allemaal aan de arm om nog wat laatste aanwijzingen te geven.

Tijdens de wedstrijd kan hij niet stilzitten. Boing, daar beukt hij met zijn hoofd tegen de dug-out als Sparta de 0-1 scoort. Baf, daar slaat hij zich keihard op de bovenbenen bij dom balverlies. 'Naar voren!', roept hij naar zijn keeper Delle als NEC in de laatste minuut nog een corner krijgt.

Het mag niet baten. NEC verliest van Sparta, terwijl Gregor Breinburg in de eerste helft nog een penalty mist. Na de vijfde verliespartij vindt ook Hyballa dat zijn ploeg slecht heeft gespeeld. Dat lag volgens hem aan technische fouten. Combinaties tussen twee of drie man, gingen keer op keer fout.

Werken de wilde gebaren van Hyballa nog wel? NEC's algemeen directeur Van Ingen nuanceert: 'Handhaven is ons hoofddoel. Bekijk het economisch, qua begroting lijken we op clubs als Sparta, Willem II en Go Ahead. Maar als je vijf keer op rij verliest, neemt de druk toe. Dat is altijd zo.'

Tekst gaat verder onder de foto.

Nog even wat laatste aanwijzingen Beeld Jiri Buller
Nog even wat laatste aanwijzingenBeeld Jiri Buller

Voordat Van Ingen Hyballa naar Nijmegen haalde, bekeek hij hem tijdens twee wedstrijden van Bayer Leverkusen onder 19. 'Een spits miste een haast niet te missen kans. Hij nam die speler even apart om hem een hart onder de riem te steken. Aan zulke dingen merk je dat hij pedagogiek heeft gestudeerd. Er zijn trainers genoeg die zo'n spits door de mangel hadden gehaald.'

Hyballa heeft zaterdagavond nog niet bedacht welke psychologische trucs hij uit de kast zal halen om zijn team er weer boven op te helpen. In kenmerkend Nederlands Duits: 'De grootste truc is om hard te werken. Maar als trainer kun je altijd wat doen aan teambuilding. Ik moet er nog over nadenken.'

Als hij de mixed zone verlaat, volgt nog een laatste boodschap. 'Het leven gaat gewoon verder.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden