Clubs leggen bom onder Eredivisie NV

De op 24 maart opgerichte Eredivisie NV staat op springen, nu de voetbalclubs PSV, Ajax, Feyenoord en Vitesse, buiten de andere aandeelhouders om, overeenstemming hebben bereikt over sponsorcontracten met de Franse commerciële tv-zender Canal Plus....

FRANK HENDRICKX

Van onze verslaggever

Frank Hendrickx

AMSTERDAM

De betaal-tv-zender Canal Plus kocht begin deze maand de televisierechten van de Eredivisie NV. Vervolgens heeft de zender contact gezocht met de vier topclubs om afzonderlijke contracten af te sluiten. De zender wil de 'communicatieve rechten' van de verenigingen verwerven. De onderhandelingen zijn inmiddels afgerond.

Dit gebeurde allemaal zonder medeweten van de veertien andere aandeelhouders van de Eredivisie NV. PSV presenteerde de Franse zender maandag al als 'grote sponsor' en 'mediapartner'. De landskampioen krijgt, volgens Enzerink, net als Ajax en Feyenoord, 2,5 miljoen gulden van de Franse zender. Vitesse ontvangt 1,5 miljoen.

Canal Plus betaalde 145 miljoen gulden aan de vennootschap om vijf jaar lang twee wedstrijden per competitieronde rechtstreeks uit te zenden. De achttien clubs uit de eredivisie hebben afspraken gemaakt over de verdeling van het bedrag. De topclubs krijgen een groter aandeel dan de rest. Door de sponsorcontracten krijgen de vier clubs nu nog meer van Canal Plus dan is afgesproken. 'Het is schandalig', zegt Enzerink.

Enzerink vindt dat de vier clubs geen recht hebben op het geld. 'Het moet gewoon in de gezamenlijke pot van de Eredivisie NV gaan.' De commissaris van de nv vindt dat alle clubs een gezamenlijke overeenkomst hebben gesloten met Canal Plus. 'Dan kunnen niet een paar clubs ook nog eens aparte contracten sluiten. Ik vind dat moreel beneden elk peil.'

Fortuna Sittard-voorzitter E. Bouwmeester deelt de visie van zijn collega. 'Ik was hier niet van op de hoogte, maar ik ben het met Enzerinks principiële houding eens. Wij zullen opheldering vragen.'

Ook de voorzitter van Heerenveen, R. van der Velde, is niet te spreken over de handelwijze van Ajax, Feyenoord, PSV en Vitesse. 'We hadden afgesproken samen te werken en nu krijgen we dit weer. Als de clubs inderdaad contracten met Canal Plus afsluiten, krijgen we een probleem.'

De financieel directeur van Ajax én voorzitter van de projectgroep Eredivisie NV, M. Oldenhof, noemt de overeenkomst met Canal Plus echter 'een normale zaak'. 'Ik hoef toch ook geen geld van onze sponsor ABN Amro aan de Eredivisie NV af te staan. Canal Plus is gewoon een van onze twaalf subsponsors.' Ook PSV spreekt van een 'puur zakelijke overeenkomst'.

Filmnet, de voorganger van Canal Plus, was al enkele jaren sponsor van Feyenoord, PSV en Ajax. 'Er is niets veranderd', zegt Oldenhof van Ajax dan ook. Hij ontkent niet dat de contracten zijn gewijzigd, 'maar dat gebeurt nu bij al onze sponsorovereenkomsten. Bovendien hebben we nog niets getekend.' PSV heeft ook nog niet gesigneerd. 'Maar we zullen wel rond komen', zegt directeur F. Sporren.

Canal Plus bevestigt dat de drie topclubs hetzelfde bedrag ontvangen. Een woordvoerder zegt verder dat de maatschappij de contracten pas wilde openbreken, nadat Canal Plus zekerheid had over de uitzendrechten. 'Toen werd het opportuun.' De zender wil in en rond de stadions van de vier clubs abonnees werven. Bij de andere clubs heeft Canal Plus daar geen behoefte aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden