'Clubs eerste divisie omgekocht'

Chinese bendes in Amsterdam en Rotterdam hebben voetballers van Nederlandse eerstedivisieclubs omgekocht om wedstrijden te beïnvloeden.

Van onze verslaggever Mark Misérus

Dat beweert de Canadese onderzoeksjournalist Declan Hill, op basis van gesprekken met mensen uit de Aziatische gokwereld. De beschuldigingen worden serieus genomen door de Nederlandse voetbalbond KNVB. ‘Als er aanleiding toe is, onderzoeken we elke wedstrijd’, zegt directeur Henk Kesler.

Hill deed over de hele wereld vijf jaar onderzoek naar omkoping in het voetbal. Hij studeerde af op het onderwerp aan de universiteit van Oxford en publiceerde er een boek over, The Fix (De Omkoping).

Uitwedstrijden

Volgens Hill gaat het om laag geklasseerde teams in de eerste divisie. Die zouden de afgelopen weken uitwedstrijden volgens afspraak met ruime cijfers hebben verloren, zo vertelde een bron uit Singapore hem vorige week.

Hill zegt de namen van de clubs en de verdachte uitslagen te kennen, maar wil ze pas noemen in zijn tweede boek. Dat verschijnt in de aanloop naar het WK van 2010.

Voor het eerst zouden ook Nederlandse clubs betrokken zijn bij omkoping. Hill zegt ‘geschokt’ te zijn door de aantijgingen van zijn contactpersoon, die hij ‘volledig’ vertrouwt. De bron, een Aziaat die veel geld verdient door duels te (laten) beïnvloeden en er daarna op in te zetten, heeft volgens Hill ook Belgische en Spaanse teams als verdacht aangewezen.

Mazen

KNVB-directeur Kesler is verrast door de beschuldigingen. Maar hij zegt niet te kunnen uitsluiten dat teams in het Nederlandse betaald voetbal zijn omgekocht. ‘Geen systeem is waterdicht. De illegaliteit weet altijd de mazen in de wet te vinden’, aldus Kesler.

De Europese voetbalunie UEFA hoopt begin volgende maand het onderzoek te hebben afgerond naar wedstrijden in nationale en internationale competities. Het zou gaan om veertig duels van teams die vooral uit Oost-Europa afkomstig zijn. Maar Karl Dhont, een Belg die het onderzoek leidt, zegt er zeker van te zijn dat omkoping ook bij West-Europese teams voorkomt.

KNVB-directeur Kesler (ANP) Beeld
KNVB-directeur Kesler (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden