Clerc mag weer hopen op toppositie bij EK

Zes overwinningen telde de achtste ronde van het EK dammen in Hoogezand-Sappemeer. Nu de helft van het toernooi erop zit, zijn de kanshebbers voor de eindzege bekend....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Een rustdag kan nieuwe inspiratie opwekken, maar kan ook een ongewenste inbreuk zijn op het speelritme. De diepere bedoelingen van Kaido Leesmann tegen medekoploper Boezinski bijvoorbeeld, bleven gisteren verborgen en dat zal altijd wel zo blijven.

De vrijwillig opgegeven kroonschijf stond de ontwikkeling van de lange vleugel van de Est danig in de weg. Uiteindelijk was een opsluiting het gevolg. De Litouwse grootmeester deed snel zaken en incasseerde de twee punten voor de zege.

Arnaud Cordier tegen Getmanski en Ronald Schalley tegen Rob Clerc waren de strategie der honderd velden ook even helemaal kwijt. Cordier wist zich met wit geen raad in de Keller-variant toen hij van Getmanski de aanval kreeg opgedrongen.

Schalley stormde tegen Clerc naar voren, maar de Nederlandse kampioen reageerde perfect. Een ontnuchterend offer volgde waarna de witspeler het zwarte centrumblok totaal inklemde.

De tweede winst van Clerc in dit toernooi brengt hem op een plus één score. Hij mag hopen nog een rol te kunnen spelen, maar een bijzondere overwinning is daarvoor wel noodzakelijk.

Sijbrands boekte een belangrijke en wederom ietwat gelukkige overwinning, ditmaal op Igor Kirzner. Na de opening ontspon zich een boeiend gevecht: Kirzner speelde gestroomlijnd aanvalsspel, Sijbrands toonde moed en zocht complicaties. Toch weerstond Kirzner een Drost-offer van Sijbrands met glans en hield een keurig centraal opgestelde acht-om-acht stand aan de schermutselingen over.

Wat vlak voor de vijftigste zet gebeurde, zag medekoploper Wiersma met gemengde gevoelens aan. Wiersma: 'Kirzner kiest uitgerekend voor de te vermijden variant. Zelfs in tijdnood moest hij toch beter weten. Dergelijke meevallers maken voor de einduitslag van het toernooi natuurlijk veel verschil.'

Zelf kwam Wiersma niet verder dan remise tegen Valneris. Al snel constateerde de Fries dat de Let weinig interesse in winst toonde. Wiersma loerde wel op zijn kansen. Hij maakte omtrekkende bewegingen en hoopte erop dat Valneris wilde profiteren van het lichte tijdgebrek van de Nederlander. Maar van onderschatting bleek bij Valneris geen sprake te zijn, waarna Wiersma genoegen nam met remise.

De Let staat met twee punten achterstand op de zesde plaats. Hij won dinsdag op de rustdag de uitgestelde partij van Aleksandr Georgiev die ontoelaatbare risico's nam in een korte-vleugel opsluiting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden