China gaat uit zijn dak voor de turnploeg

Het dak van de Nationaal Indoor Arena in Peking bestaat uit een stalen constructie die de opwinding van een stadion vol Chinezen uiteindelijk kon verdragen....

Van onze verslaggever John Volkers

Wie Aziaten kent als een zwijgzaam volk dat met plastic vlaggetjes de prestaties van hun sporters ondersteunt, kwam dinsdag bedrogen uit. De vocale hulp aan het thuisteam was enorm.

De spreekkoren hadden maar één toon: de luidste. ‘Boom Boom China’, dan weer alleen ‘China’ afgewisseld met het opzwepende ‘jia you’, dat staat voor ‘gááán’. In die sfeer kon het met de Chinese turners niet mis gaan, al droegen ze voor de zekerheid een rood lintje om het boze oog te ontlopen.

De gymnasten zijn al meer dan tien jaar de besten van de wereld. Van de laatste acht landenwereldtitels won de ploeg er zeven. Die dominantie van het collectief kon echter nauwelijks in olympisch goud worden omgezet.

In 2000 werd na drie zilveren medailles (in 1984, 1992 en 1996) eindelijk het begeerde teamgoud gewonnen. Het was de belangrijkste medaille die de Chinese gymnasten konden binnenhalen. Een collectieve prestatie geldt als uitzonderlijk in het communistische land, met zijn kapitalistische systeem.

‘Niks belangrijker dan het goud in de landenwedstrijd’, zei hoofdcoach Huang Yubin, die verklapte in vier jaar grijs te zijn geworden.

Vier jaar geleden, bij de Spelen van Athene, klapte de zorgvuldig geprepareerde ploeg van Sydney onverwacht in elkaar. De topploeg werd een formatie van bordpapier. In de landenwedstrijd werd fout op fout gestapeld. China eindigde als vijfde. Uiteindelijk won het team slechts twee medailles, waarvan één gouden (Teng Haibin, op het voltigepaard).

Al die gedachten moesten buitengesloten worden voor de grote dag in het olympisch turnstadion. Het was vroeg op voor de atleten. De eisen van de Amerikaanse televisiezender NBC hebben ook de gymnastiek getroffen. Een moeilijke sport als turnen kan slechts bedreven worden na een vorstelijke warming-up.

De Chinezen leken er slechts even last van te hebben. Zij begonnen stroef op vloer, uiteindelijk de enige van de zes disciplines waarin ze een ander land (Zuid-Korea) moesten laten voorgaan. Daarna bleek de machine warmgedraaid en zetten de 17 duizend toeschouwers zich achter hun opvallend kleine helden.

Het is een van de geheimen van het Chinese turnen. Het land herbergt jongens van een beperkte lengte die in westerse landen volstrekt onvindbaar zijn. Een geheim wapen is de 1.50 metende Zou Kai, de benjamin van het stel.

Maar de sterren Yang Wei en Chen Yibing – de plaag van Yuri van Gelder aan de ringen – zijn ook maar 1.60 groot. De anderen uit de opstelling van dinsdag moeten ouders hebben van minuscuul formaat. Xiao Qin meet 1.63, Li Xiaopeng en Huang Xu 1.63. Het maakt turnen zoveel gemakkelijk. Kleine mannetjes kunnen roteren en draaien als geen ander.

De Chinezen komen uit het sportsysteem waarbij op jonge leeftijd de gewenning met dergelijke duizelingwekkende toeren plaats heeft. Als ze ouder worden, gaan ze door naar de grote sportinternaten. Ten slotte belanden ze in Hebei, in de turnschool waarvan bekend is dat het er niet zachtzinnig aan toe gaat.

Van het ruwe materiaal weet China al jaren de beste mannenploeg ter wereld te kneden. Eigenlijk was de olympische landenfinale daardoor een saaie aangelegenheid. Japan, de olympische kampioen van 2004, was zonder grote brokken zeker van zilver en de andere landen mochten vechten om het overgebleven botje van brons. De Verenigde Staten wonnen.

De enige spanning die er was, legde China zichzelf op. In de dagen voor de finale ging het toch weer over Xiao Qin die in 2004 van het paard viel en Yang Wei die uit de rekstok kletterde. Xiao turnde voor eigen publiek vlekkeloos. Yang koos ervoor rek te laten voor wat het was.

De rekstok, het apparaat waar de vorige keer alles misging, was nu het laatste toestel voor de Chinezen. Ze hadden al zes punten voorsprong en vergrootten die naar acht.

Toen de laatste Chinees, Zou, nog met één arm aan het staal ging, spreidden zijn teamgenoten al de vlag met de vijf gouden sterren uit.

Het zestal was uitbundig, zoals alleen Amerikanen dat kunnen zijn. De ooit heersende cultuur van China, de ingetogenheid, is bij de jonge gymnasten niet meer terug te vinden. Het land ging uit zijn dak voor het bezit van de zes lenigste mannetjes ter wereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden