Chaos in het Nederlandse voetbal woekert van top tot basis

Met enige spot valt het oefenduel van Oranje met Italië de afkoopsominterland te noemen. De Arena in Amsterdam is dinsdag bijna uitverkocht voor de op voorhand bizarre wedstrijd, twee dagen na het ontslag van bondscoach Danny Blind.

Willem Vissers
Bondscoach Danny Blind tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bulgarije. Beeld anp
Bondscoach Danny Blind tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bulgarije.Beeld anp

De opbrengst is in zekere zin voor Blind, deels althans, want de KNVB moet zijn contract tot 2018 afkopen. Of anders is misschien nog een bedragje nodig voor de tweede bondscoach die de KNVB onlangs ontsloeg. In december verving de bond Arjan van der Laan bij de vrouwen door assistent Sarina Wiegman. Ook Guus Hiddink en Bert van Marwijk zijn in de laatste vijf jaar ontslagen als bondscoach. Het afkopen van contracten vormt een behoorlijke kostenpost op de begroting van de bond.

Tekst loopt door onder graphic.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

In deze roerige tijden was het best te begrijpen dat de KNVB de deuren maandag gesloten hield, voor de laatste training van interim-coach Fred Grim voor de interland tegen de Italianen. Het zou toch alleen over Blind gaan, over de chaos bij de KNVB, over wat dan ook. Grim trainde in de stralende zon, in het stadion van AZ, en de aangeslagen voetballers speelden lekkere partijtjes. Centrale verdediger Wesley Hoedt zal in de basisploeg staan, deze keer. Matthijs de Ligt, de jongen van 17, is reserve.

De chaos in het Nederlandse voetbal is niet alleen een zaak van de top, maar woekert overal, tot aan de basis toe. Onder de oppervlakte van de aangeharkte voetbalpolder Nederland, qua infrastructuur een van de toplanden in de wereld, heerst onvrede en onbegrip.

Vraag het aan de amateurclubs, die twijfelen over de gezondheidsrisico's van kunstgras voor hun kinderen, of die twijfelen welke gevolgen de nieuwe opzet van het jeugdvoetbal heeft voor volgend seizoen, al gaat het maar om de aanschaf van meer doelen of het werven van extra vrijwilligers.

Vraag het aan de clubs uit de tweede of derde divisie, als het om verplichte contracten gaat voor een bepaald aantal spelers, of om verdwijnende derby's, of om de deelname van de 'Jong'-elftallen aan hun competities, of aan de verspreiding van het voetbal over het weekeinde ter wille van de tv, waardoor een deel van de charme verdwijnt, onder meer uit de kantines.

Vraag het aan de profclubs, die zich afvragen hoe hun nieuwe competitievorm eruit zal zien. Of vraag het aan de top, die het moeilijk heeft op het internationale podium.

Om de warrige omstandigheden in de top van de bond te omschrijven een anekdote: het was zondag rond het afscheid van Blind ook de dag van Jean-Paul Decossaux. Hij is al jaren commercieel directeur van de KNVB en voert normaliter gesprekken met zakenlieden over sponsoring. Het spel zelf speelt zich wat verder van zijn bed af. Op zijn account op Twitter staat een foto als zeiler, met als bijschrift 'waterfreak'.

Al bijna zes jaar verstuurt hij geen bericht. Hij volgde haast niemand. Maar zondag, toen het vliegtuig uit Sofia landde en het bereik terug was, begroetten verslaggevers een nieuwe volger: Jean-Paul Decossaux, die net stevig was ondervraagd over Blind, en een paar uur later een zaal journalisten bijpraatte over het ontslag van de bondscoach. Het leek alsof hij even een informatieslagje deed, nu hij vanwege de leiderschapscrisis naar voren was geschoven als boegbeeld. Hij is immers boven technisch directeur Hans van Breukelen gesteld. En hij staat ook boven Gijs de Jong, de beoogde algemeen directeur. De Jong was allang naar huis, Van Breukelen stond achter in de zaal te luisteren.

Hoe Van Breukelen zich ook op de vlakte hield, het is duidelijk dat hij een fors stempel op de gang van zaken drukt. Sinds zijn aanstelling, vorig jaar zomer, voltrekt zich stapsgewijs de grote afrekening met het verleden. Indirect zijn de sporen van voormalig directeur Bert van Oostveen uitgewist, op de aanslagen op de liquiditeit na dan.

De tweetrapsraket Hiddink (eerst bondscoach) en Blind (zijn opvolger) is ontmanteld. Destijds is de constructie geïnitieerd door Van Oostveen. In plaats van de beschikbare Ronald Koeman te vragen, besloot Van Oostveen tot de achteraf desastreuze keuze.

Het verbaast menigeen dat Van Oostveen, wiens personeelsbeleid de bond onderhand miljoenen kostte, nog steeds werkzaam is bij de KNVB, als secretaris-generaal en als toernooidirecteur van het EK vrouwen in Nederland. Als dominostenen zijn tal van pionnen in het voetbalbolwerk omgevallen, van trainers tot directeuren. Blind was bepaald niet de eerste en vermoedelijk nog lang niet de laatste die verdween uit het duistere bos van Zeist.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden