Cervélo opent deur voor buitenstaander Alberda

Oud-volleybalcoach wordt manager bij profwielerploeg...

Van onze verslaggever

amsterdam De wielerwereld heeft zijn deuren weer wat meer geopend voor buitenstaanders. Vrijdag maakte de Cervélo-ploeg bekend Joop Alberda als manager te hebben aangetrokken.

De coach achter het olympische volleybalgoud van Atlanta 1996 tekende een contract voor onbepaalde tijd bij de profploeg, die sprinter Theo Bos en ploegleider Jean-Paul van Poppel al in dienst heeft.

Zijn aanstelling is tamelijk revolutionair in het wielrennen, waarin de belangrijkste functies worden vervuld door mensen met een verleden in de sport. Alberda heeft dat niet. Wel heeft hij volgens eigen zeggen met elke olympische sport een binding, dus ook met wielrennen .

Toeval of niet, Alberda’s vakgenoot Peter Murphy werd dit jaar door Rabobank gevraagd de ploegleiders meer op het gebied van coaching bij te brengen. De directeur van de ploeg, Harold Knebel, was benieuwd wat voor effect de bemoeienissen van buitenstaander Murphy op zijn personeel zouden hebben. Knebel heeft zelf ook geen verleden als renner of ploegleider.

Alberda zal zich onder mer bezighouden met de persoonlijke ontwikkeling van de ploegleiders en het vergroten van de zichtbaarheid van de wielrenners in de koers. Daarnaast moet hij waarborgen dat de coureurs benaderbaar blijven voor de supporters.

‘Ik ga me niet met de koersstrategie bemoeien’, aldus Alberda. ‘Want ik kom niet uit dit metier. Ik moet er wel voor zorgen dat we wielrenners in de ploeg hebben die een bijdrage willen leveren om de fietsen beter te maken. Dat is een belangrijk speerpunt van de ploeg.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden