ProfielAndré Cats

Cats volgt Hendriks op als directeur bij NOCNSF en gaat een nieuwe koers uitzetten

André Cats volgt Maurits Hendriks op als directeur topsport van sportkoepel NOCNSF. Cats (53) is nu nog technisch directeur van zwembond KNZB. Hendriks, die dertien jaar in dienst was van NOCNSF, maakte een jaar geleden al bekend zijn functie als hoogste sportbaas van Nederland na de Winterspelen van Beijing neer te leggen.

Eline van Suchtelen
André Cats Beeld ANP /  ANP
André CatsBeeld ANP / ANP

De carrière van André Cats begon aan de badrand als zwemtrainer boven de chloordampen, en gaat nu verder op het hoofdkantoor van de Nederlandse topsport waar hij één van de belangrijkste functies krijgt. Cats wordt de opvolger van Maurits Hendriks, de scheidend technisch directeur van NOCNSF die per 1 april vertrekt.

De 53-jarige Cats krijgt de functie van directeur topsport. NOCNSF had aanvankelijk gekozen voor een naamsverandering. De nieuwe technisch directeur zou eerst manager topsport gaan heten. Op die benaming kwam flinke kritiek van voormalig technisch directeuren van NOCNSF. Het zou een verschraling zijn van de baan die altijd groot in aanzien was. Als directeur topsport lijkt de functie toch nog in ere hersteld.

Met de benoeming van Cats haalt NOCNSF een oude bekende terug naar Papendal. Cats werkte na zijn beginjaren in de zwemsport, waar hij begon als regiotrainer en later bondscoach werd, vanaf 2008 als prestatiemanager paralympische sport en chef de mission van de Paralympische Spelen van 2010, 2012, 2014 en 2016.

Focus op atletiek, zwemmen en wielrennen

De weg naar succes hoeft niet zo ingewikkeld te zijn, denkt Cats. In 2008 schreef hij zijn plan voor de paralympische sport, na de negentiende plek in het medailleklassement in Beijing, op één A4'tje. De focus moest volgens hem liggen op atletiek, zwemmen en wielrennen. In het rolstoeltennis was Nederland al wereldtop. Dertien jaar later leidde zijn focusbeleid door talentscouting, fulltime programma's en salarissen tot een enorm succes in Tokio. Nederland eindigde met maar liefst 25 gouden plakken en 59 medailles in totaal, op de vijfde plek van het medailleklassement.

De afgelopen jaren had Cats als technisch directeur van zwembond KNZB de taak om het Nederlandse zwemmen op de kaart te zetten na de schrale resultaten in het olympisch bad van Rio. De rust keerde terug onder zijn bewind. In Tokio werd er met de twee zilveren medailles van schoolslagspecialist Arno Kamminga weer succes gevierd. Kamminga bestormde in korte tijd de wereldtop onder coach Mark Faber, die in het verleden nog stage had gelopen bij Cats’ club in Barneveld.

Cats liet in het zwemmen zien dat hij inventief is. Toen de coronapandemie het land plat legde, bracht hij de nationale ploeg onder in een klooster in Drachten om intern te trainen. Het was een briljante oplossing, maar hij werd teruggefloten door Hendriks. NOCNSF besloot ook de topsportcentra te sluiten nadat de rest van het land op slot was gegaan. Na een paar dagen konden de koffers worden ingepakt.

Cats liet het er niet bij zitten en bedacht een verboden list. Na een maand zonder zwemwater liet hij zwemmers stiekem trainen in het bondsbad in de bossen van Zeist. Het kwam hem op een reprimande te staan omdat hij de coronaregels daarmee overtrad. Het bad ging weer dicht.

‘Tembaar ego’

NOCNSF zocht na 12,5 jaar Maurits Hendriks iemand met een ‘tembaar ego’, zoals in de omschrijving van de vacature stond. Zijn opvolger moest jong en ambitieus zijn en al een status hebben vergaard in de sportwereld. Cats opereerde veelal in de luwte. Hij is makkelijk benaderbaar en heeft een rustige en positieve uitstraling. De selectiecommissie roemt hem om zijn verbindende persoonlijkheid, communicatieve vaardigheden en zijn scherp ontwikkelde antenne voor maatschappelijke thema’s.

Er wachten hem zware dossiers op Papendal. De Nederlandse topsport doet het mede dankzij Hendriks beter dan ooit met een recordaantal van 36 medailles op de Spelen van Tokio. Tegelijkertijd ontstond er bij sommige sporten een giftig klimaat op weg naar de top. In onder meer turnen, triatlon en hockey was sprake van grensoverschrijdend gedrag.

Er lopen momenteel verschillende onderzoeken naar de sportcultuur in de Nederlandse trainingshallen. Cats gaat zich als directeur topsport bezighouden met de nieuwe koers van NOCNSF. Houdt hij vast aan de bekritiseerde toptienambitie of wordt er gekozen voor een andere aanpak waarin er meer aandacht is voor het welzijn van sporters?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden