Carrousel Cup naar Italiaanse junioren

Na vier dagen intensieve en opwindende strijd kwalificeerden Israël, Italië en de beide Franse teams zich voor de halve finales van de White House Junior Internationals 2010 in Amsterdam....

Kees Tammens

De Israëlische junioren, in 2008 en 2009 winnaar, waren fel gebrand op de hattrick. Door een overrompelend begin liep Italië in de eerste drie spellen met dubbelcijferige swings uit naar een enorme voorsprong (plus 34 imps). De Israëlische junioren konden dit gat niet meer dichten. De finale tussen Italië en Frankrijk boeide spel na spel. De Italianen trokken aan het langste eind.

De Nederlandse junioren waren in de voorronde sterk gestart, kenden een rampzalige derde dag (80 vips uit zes) en kwamen in de eindsprint tekort. Met de zesde plaats in de round robin van 24 teams bleef het team buiten de play-offs.

In Diagram 1 keken de toeschouwers in opperste verbazing naar een bijzonder ambitieus slem.

Zie diagram 1

3SA door zuid was geen poging tot eindcontract. Indien je over grote (acht of meer kaarten) fit in een hoge kleur beschikt, wordt die kleur troef. 3SA wordt dan als ‘serious’ gebruikt en geeft belangstelling aan in slem. Noord die met 1 in het achterhoofd de grote waarde van AVB9 besefte, deed graag mee met 4 en 4. Via 4SA (RKC) steeg het snel naar de ijzingwekkend hoge 6: A als verliezer, af te rekenen met H en V. Daarna de taak de ruitenverliezer in rook te laten opgaan.

West kwam tegen 6 uit met A en speelde schoppen na, de leider sneed met B. Eerst de troeven: A en harten naar B; V met H opgehaald. De schoppensnit herhaald en A, uit zuid een ruiten weg. Harten naar zuid gevolgd door de laatste troef en H. West moest H bewaren (9 als dreiging in de dummy) en zette VB sec. Ruiten naar A, ruiten naar H en met 6 de laatste en twaalfde slag.

Een swing? Nee, zowel de Italiaanse als de Israëlische leider produceerde deze dwang. Het wekt mogelijk enige verbazing dat beide leiders de snit op V namen (met negen troeven samen is A en H kansrijker om er zonder verliezer vanaf te komen). Toch hadden de leiders daar grote reden toe. Wil het slem een maakkans hebben dan is het noodzakelijk dat west naast H tenminste over een driekaart ruiten beschikt. Ook heeft west waarschijnlijk drie of vier klaveren (met een achtkaart klaveren in oost had deze – groen tegen rood – na 1 vast en zeker een preëmptieve actie ondernomen. Dit alles bij elkaar geteld, laat het in west nauwelijks plaats voor meer dan één harten: bridgewiskunde van de bovenste plank.

Italië kwam ook in de eindstrijd tegen Frankrijk snel op voorsprong. De Fransen kwamen stug terug en konden op het voorlaatste spel in diagram 2 langszij komen.

Zie diagram 2

De stand was Italië 42-Frankrijk 30. Het Franse oost-west paar leverde 800 in (5, gedoubleerd min drie). Het was aan het Franse noord-zuid paar om met 1430 de investering van hun teamgenoten te verzilveren. Geloofde zuid misschien niet dat noord een renonce harten had? De controles in klaveren en ruiten van zuid waren toch voldoende aanleiding voor zuid om door te bieden. En met plus twaalf imps de gelijkmaker in te tikken. De junior bleef onkarakteristiek passief en Italië werd de verdiende en trotse winnaar van de Carrousel Cup.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden