Carlsen niet te stuiten in Tata toernooi

Met onverminderde vaart dendert de Magnus Carlsen-trein voort in het Tata toernooi.

Gert Ligterink
Magnus Carlsen. Beeld epa
Magnus Carlsen.Beeld epa

Zes partijen op rij heeft hij nu gewonnen en niets wijst erop dat hij van plan is in de komende ronden stoom af te blazen. Zo indrukwekkend is het optreden van de wereldkampioen dat zijn moeizame start van 1 uit 3 zich in het verre verleden lijkt te hebben afgespeeld.

Natuurlijk is het veilig stellen van de toernooizege Carlsens eerste prioriteit, maar met een score van 7 uit 9 is hij eerzuchtig genoeg om met een schuin oog naar de mogelijk haalbare records te kijken.

Zelfkritiek

Eén winstpartij is hij verwijderd van Fabiano Caruana's recente serie van 7 uit 7 in Saint Louis. Wint hij daarna nog een partij, dan evenaart Carlsen de ononderbroken rij van acht overwinningen, waarmee Viktor Kortsjnoi in 1968 het toernooi in Wijk aan Zee opende.

Mocht er een remise tussendoor sluipen, dan kan hij nog streven naar een verbetering van Gari Kasparovs eindscore van 10 uit 13 in 1999.

De voor Carlsen zo kenmerkende zelfkritiek is niet verdwenen tijdens zijn hoge vlucht. Gisteren versloeg hij de Azerbeidzjaan Teimour Radjabov in een partij die met ontzag werd gevolgd door de verzamelde critici.

Zij vergeleken Carlsens kristalheldere spel met dat van grootheden als Capablanca en Fischer, bij wie ook altijd alles vanzelf leek te gaan.

Moordend tempo

Maar wat vond de wereldkampioen er zelf van? 'Het slot was aardig, maar halverwege de partij realiseerde ik me dat ik de stelling niet begreep. Dat irriteerde me behoorlijk.'

Waarna een toeschouwer verzuchtte dat hij Carlsens onbegrip graag voor lief zou nemen als hij eens in zijn leven zo'n partij mocht winnen.

De concurrentie zucht onder Carlsens moordende tempo. De Filippijn So en de Fransman Vachier Lagrave raakten na een onderlinge remise een vol punt achterop en de Chinees Ding moest definitief afhaken na een nederlaag tegen Anish Giri.

Na een daverend begin van de partij maakte de Nederlander het zich zelf moeilijker dan nodig was, al kwam de zege geen moment in gevaar. Pas na 75 zetten was het karwei geklaard.

Anish Giri. Beeld epa
Anish Giri.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden