Carlsen maakt indruk met vijf overwinningen op rij

Magnus Carlsen is in het Tata toernooi op jacht naar een van de weinige records dat nog niet in zijn bezit is. Na twee winstpartijen in het afgelopen weekeinde heeft de wereldkampioen het vizier gericht op een evenaring of verbetering van de serie van zeven opeenvolgende overwinningen, waarmee de Italiaan Caruana vorig jaar jaar een elitetoernooi in Saint Louis opende. Carlsen staat in Wijk aan Zee voorlopig op vijf winstpartijen op rij. Zijn volgende tegenstanders zijn gewaarschuwd.

Gert Ligterink
Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb (R), legt zijn hand op de schouder van de jonge schaakmeester Carlen. Beeld epa
Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb (R), legt zijn hand op de schouder van de jonge schaakmeester Carlen.Beeld epa

Carlsen heeft hard moeten werken om zijn serie gaande te houden. Zaterdag verdedigde wereldkampioene Yifan Hou een passieve stand zo taai dat lang twijfel bestond of Carlsen haar verzet zou kunnen breken. Pas in het vijfde speeluur sloeg Carlsen na zeer subtiele voorbereiding een bres in het Chinese bolwerk. Daarna kreeg Hou geen kans meer.

Nog aanzienlijk moeizamer ging het zondag tegen de Georgiër Baadur Jobava, die ondanks vijf nederlagen in de eerste zeven ronden met groot zelfvertrouwen aan het gevecht met Carlsen begon.

Na een bizar, zelden eerder vertoond begin van de partij ontstond een gelijkstaand eindspel, waarin ook voor een kunstenaar als Carlsen weinig kon beginnen. Pas toen Jobava in een vlaag van misplaatst optimisme te hulp schoot door zijn stelling beslissend te verzwakken, kon Carlsen alsnog het volle punt incasseren.

Over een aanval het record van Caruana wilde Carlsen slechts kwijt dat hij er pas over na zou denken als hij ook zijn volgende partij tegen de Azerbeidzjaan Radjabov mocht winnen. Voorlopig is hij tevreden met de verbetering van zijn eigen record. Nooit eerder lukte het hem in een toernooi van de hoogste categorie vijfmaal achtereen te winnen.

Ondanks zijn indrukwekkende serie is Carlsen nog lang niet verlost van zijn achtervolgers. Vassili Ivantsjoek viel zondag van zijn voetstuk, maar drie anderen houden de race om de hoofdprijs vol: de Chinees Ding, de Fransman Vachier Lagrave en de Filippijn So.

Ding en Vachier Lagrave gelukte de sprong naar de top van het klassement ten koste van de Nederlandse deelnemers. Vachier Lagrave bedierf zondagmiddag het toernooi van Anish Giri en Ding behaalde een zaterdag een wonderbaarlijke overwinning vanuit een vrijwel verloren stand tegen Loek van Wely.

De gevaarlijkste rivaal voor Carlsen zou wel eens Wesley So kunnen zijn. In de Verenigde Staten, het land waarvoor hij in de toekomst zal uitkomen, won So het afgelopen jaar vrijwel alles wat er te winnen viel. In Wijk aan Zee laat hij zien dat hij ook in een elitetoernooi kandidaat is voor de hoofdprijs. Zondag versloeg hij Ivantsjoek in een onberispelijk gevoerde aanvalspartij.

Magnus Carlsen. Beeld anp
Magnus Carlsen.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden