Carlsen is slordig, maar wint op gevoel

Het wetenschapsmuseum NEMO is voor Magnus Carlsen de juiste locatie gebleken om de loomheid die in de eerste ronden in het Tata- toernooi over zijn spel hing van zich af te schudden. In een spannende partij, waarin slechts één resultaat voor hem telde, boekte hij zijn eerste winstpartij ten koste van Loek van Wely.

De Nederlander Loek van Wely (l) in zijn partij tegen wereldkampioen Magnus Carlsen tijdens de de Tata Steel Masters in NEMOBeeld ANP

Aan het begin van de middag werd aan commentator Yasser Seirawan gevraagd welke deelnemer de meeste kans maakte Carlsen in dit toernooi te verslaan. Terecht antwoordde Seirawan dat hij Van Wely een kansrijker kandidaat achtte om de fel begeerde scalp te veroveren dan de vertrouwde rivalen van de kampioen. Tegen de speler met de laagste rating van het veld zou Carlsen misschien risico's nemen die hij tegen zijn gelijken niet zou aandurven.

Het was een profetische veronderstelling. Toen ondernemend openingsspel niet het gewenste resultaat opleverde, besloot Carlsen ijzer met handen te breken. Speculerend op Van Wely's naderende tijdnood zette hij het bord in vlam met een stukoffer dat meer op gevoel dan op concrete berekening was gebaseerd.

Aanvalsspel

Toen hij de laatste minuten op de klok van zijn tegenstander zag wegtikken, overspeelde Carlsen zijn hand met een 27ste zet die hem de kop had kunnen kosten. Als Van Wely even had mogen nadenken, zou hij met de weerlegging 29. Dh4+ g5 30. Dh3 de wijsheid van Seirawans woorden hebben aangetoond.

Het ging daarna van kwaad tot erger. Van Wely wist de partij nog enkele zetten binnen de remisemarge te houden, tot hij met de vlag op vallen instortte en Carlsen de kans gaf met een simpele combinatie de strijd te beëindigen.

Puristen, die de overwinning van de wereldkampioen onverdiend noemen, doen er verstandig aan nog eens de partijen na te spelen die Carlsens grote voorganger Michail Tal in zijn gloriejaren won. Correct was zijn flitsende aanvalsspel lang niet altijd. Toch is er geen speler geweest van wie het publiek meer heeft gehouden.

Winst

Bij het gevecht tussen Van Wely en Carlsen verbleekten de andere partijen. Anish Giri beleefde tegen de Chinees Yi Wei een aangename middag, al leverde die uiteindelijk niet meer op dan een ruime plusremise. Nog steeds wacht Giri op zijn eerste winstpartij, de tijd begint te dringen.

Een aangename verrassing is het uitstekende spel van de Chinese oud-wereldkampioene Yifan Hou. Bij eerdere optredens op het erepodium van het toernooi kwam ze niet verder dan een acceptabele score, maar ditmaal weet ze zich in de top te handhaven. Donderdag doorstond ze een urenlang beleg van Caruana zonder een krimp te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden