Carlsen is simpelweg de sterkste

Magnus Carlsen heeft met koel en zakelijk spel voor de vijfde maal het Tata toernooi gewonnen.

Magnus Carlsen heeft voor de vijfde maal het Tata toernooi gewonnen.Beeld epa

Op een serie van 4,5 punt uit 5 partijen rond het eerste weekend had de rest van het veld geen antwoord, waarna in de slotweek consolidatie van de opgebouwde voorsprong volstond. Carlsen evenaarde het record van oud-wereldkampioen Vishy Anand, die in het verleden ook vijf maal de klassieker op zijn naam schreef.

Hoewel hij niet kon terugzien op grootse partijen, die tot in lengte van dagen zullen worden bewonderd, was Carlsen tevreden over zijn constante niveau: 'Briljant was mijn spel zeker niet, maar het was solide en goed genoeg om met een punt voorsprong te eindigen. Belangrijk voor mij is dat ik ongeslagen ben gebleven. Alleen tegen Loek van Wely was ik even in groot gevaar in een partij waarin ik na mijn trage toernooistart besloot risico's te nemen.'

De concurrentie was dit jaar in Wijk aan Zee niet sterk genoeg om het Carlsen echt lastig te maken. Viervoudig winnaar Aronian gaf de voorkeur aan een trainingskamp ter voorbereiding op het kandidatentoernooi. Met Kramnik kwam het comité niet tot financiële overeenstemming en Anand en Nakamura waren al gecontracteerd door een open toernooi in Gibraltar.

Van de elitespelers die wel aanwezig waren, voldeed alleen Fabiano Caruana aan de verwachtingen. De Amerikaan vocht in elke partij voor wat hij waard was. Hij moest de tweestrijd met Carlsen pas definitief opgeven in de laatste ronde, waarin te ambitieus openingsspel tegen de Rus Tomasjevski hem opbrak. Anish Giri en Sergey Karjakin vormden geen moment een bedreiging voor Carlsen.

Benauwde remises Giri

Vaak is gezegd dat de deelnemers aan het aanstaande kandidatentoernooi in Moskou hun kruit droog wilden houden en Tata slechts als een laatste praktische test beschouwden. Carlsen had voor die theorie geen goed woord over: 'Deelname aan het kandidatentoernooi is geen excuus om matig te spelen in Wijk aan Zee. Ik vrees dat Karjakin en Giri met een ontevreden gevoel aan de laatste voorbereidingsmaand beginnen.'

Giri eindigde met een minimale plusscore ternauwernood op de met So en Eljanov gedeelde vierde plaats. In de slotronde ontsnapte hij op miraculeuze wijze aan een nederlaag tegen de Chinese oud-wereldkampioene Yifan Hou, die vele kansen onbenut liet. Twee opeenvolgende winstpartijen in het midden van het toernooi gaven tijdelijk kleur aan Giri's optreden, maar in de slotweek bleef hij steken op zes soms zeer benauwde remises.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden