Reportage

Buurt snapt er niets van. Yassin is zo'n lieve knul

Yassin D. is een van de jongens die vastzit voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Een rustige puber uit een betrokken familie, zeggen bekenden.


Een clublid steekt de kaarsen aan in de kantine van Buitenboys. Beeld anp

Voor een uit grauwbruine bakstenen opgetrokken portiekflat in Slotervaart staan twee Marokkaanse mannen te praten. Naast hen staat een Mercedesbus met ronkende motor. Ze zijn buren van de 15-jarige Yassin D. Hij zit sinds maandag vast op verdenking van doodslag op de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

De 55-jarige buurman kent de familie goed. Yassin was op de basisschool de beste vriend van zijn zoontje, de jongens kwamen veel bij elkaar over de vloer. Net als anderen die Yassin er hebben zien opgroeien, is hij behalve ontdaan ook verbaasd. 'Yassin behoort niet tot de probleemjongens die veel op straat hangen in de buurt.'
Bovendien beantwoordt zijn vader allesbehalve aan het stereotype beeld van de afwezige Marokkaanse vader. 'Hij bracht Yassin altijd naar school en naar voetbal. Zijn vader is veel met zijn kinderen bezig. Hij coachte ook de voetbalelftallen', zegt de buurman.

De vier jongens, onder wie Yassin, die worden verdacht van de mishandeling met de dood tot gevolg, zaten in het B1-elftal van de voetbalclub Nieuw Sloten. Yassins vader was betrokken bij deze club vanaf de oprichting in 2004. Een avond per week traint hij het A2-elftal, hij is grensrechter en fluit geregeld een wedstrijd. Altijd haalt en brengt hij zijn zoons naar de trainingen en wedstrijden. Iedereen kent hem bij de voetbalclub.

'Zeker niet asociaal'
Het buurtje tegenover het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam Nieuw-West oogt verwaarloosd. Op de parkeerplaatsen tussen de met schotels behangen portiekflats ligt afval. Yassin groeide hier op als middelste kind in het gezin, met twee broers en twee zussen. Zijn oudste broer is meerderjarig, zijn jonge broertje zit er nog op de basisschool. Het is, volgens de buurtgenoten, een rustig gezin. 'Zeker niet asociaal', zegt een buurtgenoot, iets ouder dan Yassin. Net als de andere geïnterviewden wil hij niet met naam in de krant vanwege de gevoeligheid van de kwestie.

De kinderen uit het gezin kunnen aardig leren. Yassin kreeg het advies vmbo-tl mee, zijn broer ging naar de havo. De buurtgenoten zien hen weinig op straat. Druk met school en sport. 'De familie is warmbloedig en fanatiek met voetbal', zegt de buurman. Op gewelddadig gedrag heeft hij Yassin nooit betrapt. 'Hij is een lieve jongen, net als zijn broers.'

Lees de volledige reportage in de Volkskrant van dit weekeinde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden