Brussel zwijgt over staatssteun voetbal

Met het financieel steunen van betaald voetbalclubs zondigen overheden tegen Europese wetgeving. Het wordt tijd dat andere bedrijven naar het Europese Hof van Justitie stappen, vindt Europarlementariër Toine Manders....

De politicus die niet instemt met het overmaken van belastinggeld naar een betaald voetbal organisatie (bvo) tart het noodlot, weet Europarlementariër mr Toine Manders (VVD). Die politicus zet zijn eigen baan op het spel ('Als je aan het brood en spelen van het volk komt heb je afgedaan') en zal ook in de privé-sfeer last hebben van de principiële opstelling.

Geen overheidsgeld naar een professionele voetbalclub tenzij dat bedrijf eerst drastisch snijdt in de buitenproportionele salarissen? De politicus die dat betoogt loopt kans dat de harde kern van supporters plots belangstelling heeft voor zijn auto, huis en familie. Verstandiger is het om als politicus de eretribune op te zoeken tijdens een belangrijke wedstrijd, betoogt Manders.

Vorige week kreeg de Europarlementariër antwoord van de Europese Commissie op zijn vragen of Brussel nu eindelijk gaat ingrijpen in de staatssteun aan voetbalbedrijven. Het subsidiëren of anderszins financieel helpen van welk bedrijf dan ook mag van Brussel alleen onder voorwaarden (mededingingsbepalingen). Als een overheid een bedrijf in betaald voetbal steunt, zwijgt Brussel.

Rechtsongelijkheid, vindt de jurist Manders. Verwijzend naar NAC en NEC (gemeenten voorkomen financiële ondergang van de clubs door de stadions te kopen tegen niet-marktconforme prijzen), AZ (kan nieuw stadion bouwen omdat gemeente de grond van het huidige stadion voor één euro aan de club verkoopt), FC Groningen (gemeente steunt de bouw van een nieuw stadion terwijl er voor de bouwers geen openbare aanbesteding is) en Vitesse (gemeente verleent 5,4 miljoen euro krediet, bedoeld om exploitatietekort te beperken; Vitesse koopt Jan van Halst).

Rechtsongelijkheid of niet, Brussel grijpt niet in bij het verlenen van overheidssteun aan voetbalbedrijven. Dat blijkt uit de antwoorden van commissaris Monti (mededinging) aan Manders. De vragensteller is niet verbaasd: 'Overal in Europa is voetbal heilig en overal wordt door overheden betaald, tegen de Europese wetgeving in. Als je wilt dat iedereen je uitkotst moet je vooral aan het voetbal komen.'

Toch moet dat laatste gebeuren, vindt Manders. De vanzelfsprekende overheidssteun aan profclubs moet worden beëindigd. In alle andere bedrijfstakken kunnen bedrijven die onterecht overheidssteun ontvingen alsnog forse boetes krijgen , behalve in het voetbal. Een niet-voetbalbedrijf moet eens naar het Europese Hof van Justitie stappen, beveelt Manders aan.

Profclubs die overheidsgeld krijgen moeten dat melden aan Brussel. Dat gebeurt nooit. Hoewel die steun tot competitievervalsing leidt, kaart de concurrent dat nooit aan bij de Europese Commissie.

Wél werd de Commissie onlangs op de hoogte gesteld van de verwikkelingen bij AZ. Daar klaagden ondernemers over het feit dat in het nieuw te bouwen AZ-stadion veel te lage huurprijzen worden berekend voor collega-ondernemers, dankzij de gemeente. Die klacht leidde tot het stilleggen van de bouwactiviteiten. Nadat ze veelvuldig waren geintimideerd door AZ-supporters staakten de klagers vorige week hun verzet.

'Zo zie je: als het om voetbal gaat zijn het niet alleen politici die risico lopen', zegt Manders. Hij 'begrijpt' de Bredase wethouder Janus Oomen (financiën) die vorige week voor zijn zoveelste NAC-reddingsoperatie werd toegezongen door NAC-supporters. 'Die Oomen weet zich verzekerd van herverkiezing. Maar net zo zeker is dat NAC over tien jaar wéér om miljoenensteun van de gemeente vraagt en die dan weer krijgt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden