Brussel onderzoekt mogelijk machtsmisbruik schaatsunie

De Europese Commissie onderzoekt mogelijk machtsmisbruik door de internationale schaatsunie ISU. Zestien maanden geleden dienden schaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt in Brussel een klacht in tegen de bond, die schaatsers op straffe van levenslange uitsluiting verbiedt mee te doen aan wedstrijden die niet door de ISU worden georganiseerd, zoals het nieuwe evenement Icederby.

Het schaatsstadion Thialf in Heerenveen Beeld anp
Het schaatsstadion Thialf in HeerenveenBeeld anp

Volgens de Vlaamse hoogleraar mededingingsrecht Ben van Rompuy, die als adviseur van de schaatsers optreedt, is dertien jaar geleden dat de Europese commissie het mogelijk misbruik van een monopolie in de sport heeft onderzocht. De commissie opent doorgaans pas een onderzoek nadat is gekeken of de klacht gegrond is. Van Rompuy: 'Dit is niet niks. Het is een sterk signaal dat de commissie onze argumenten volgt.'

In een persbericht van de commissie motiveert de Deens EU-commissaris Margrethe Vestager haar beslissing aldus: 'Sporters kunnen maar voor een beperkt aantal jaar aan competities op het hoogste niveau deelnemen. Er moeten dan ook goeie argumenten zijn om hen te beletten aan bepaalde evenementen deel te nemen.'

De klacht van Tuitert en Kerstholt is voorgekomen uit Icederby, een Zuid-Koreaans initiatief dat wedstrijden tussen shorttrackers en langebaanrijders op exotische locaties mogelijk wil maken. Het prijzengeld bedraagt een veelvoud van wat de schaatsers bij de ISU kunnen verdienen.

Mark Tuitert Beeld anp
Mark TuitertBeeld anp

Icederby

Voor een driedaags evenement in Dubai, dat is uitgesteld na de ISU-dreigementen met levenslange schorsingen, was een prijzengeld van 2 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld. Dat is meer dan het totale prijzengeld dat de ISU per seizoen verdeelt op de langebaan en shorttrack. In Dubai konden de uitgenodigde schaatsers rekenen op prijzen van minimaal 30.000 tot maximaal 100.000 euro.

Op termijn hoopt Icederby op sommige locaties, zoals in Zuid-Korea, de schaatswedstrijden op een baan van circa 250 meter aantrekkelijk te maken voor gokkers (naar het model van de olympische baanwielrendiscipline keirin). Het is de bedoeling van de Zuid-Koreanen samen te werken met de ISU. Er moet een extra circuit komen naast de bestaande wedstrijdcyclus.

Olympisch kampioen Tuitert ziet het verbod van de ISU als de doodsteek voor elk nieuw schaatsinitiatief. Hij zei vorig jaar bij het indienen van de klacht: 'Dit kan de redding zijn van het schaatsen. De ISU claimt een monopolie, maar vernieuwing is geen prioriteit. Goede initiatieven lopen altijd stuk op het ISU-congres. Deze zaak is niet alleen van belang voor Icederby, maar leidt er misschien ook toe dat andere interessante initiatieven een kans krijgen.'

Impact

Hoogleraar Van Rompuy is ervan overtuigd dat de ISU tegen de Europese mededingingsregels handelt door concurrerende wedstrijdorganisatoren via schorsingen te willen weren. 'Dat is manifest verkeerd, want ze blokkeren alle mogelijke concurrentie.' Nu de Europese commissie formeel een onderzoek heeft geopend, verwacht van Van Rompuy dat de ISU tot onderhandelen bereid is. De bond loopt anders het risico van gezichtsverlies en een hoge boete. 'Het zou me verbazen als de ISU het zo hard speelt', zegt hij.

Vorig jaar zei Van Rompuy dat deze zaak qua impact te vergelijken kan zijn met het Bosman-arrest in het voetbal. In het verleden zijn andere sportbonden volgens hem bijgedraaid om te ontkomen aan een hard oordeel van de commissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden