Brouwer bereikt toch haar doel

Ten lange leste is het pad naar de Spelen dan toch geëffend voor zeilster Carolijn Brouwer en haar partner Alexandra Verbeek....

'Er is een zware last van mij afgevallen', bekende Brouwer. Vorig jaar moest de tweevoudig wereldkampioene in de Europe-klasse in een spannende tweestrijd het afleggen tegen haar mededingster en eveneens tweevoudig wereldkampioene Margriet Matthijsse. Om toch een kans te maken op een ticket voor Sydney besloot ze na rijp beraad over te stappen in de 470 samen met Alexandra Verbeek.

'Onze missie naar Sydney heette door de korte aanlooptijd Mission Impossible. Toen we eind november onze campagne serieus begonnen, waren we al blij als we ons zouden kwalificeren. Op basis van de grote progressie die we de laatste maanden hebben gemaakt, durf ik nu te zeggen dat we voor een medaille gaan.'

Door een zwakke openingsdag (15-13-14) liepen Brouwer en Verbeek grote achterstand op in het duel met Westerhof en Bollweg. Het tweetal kwam daarna vrijdag nog wel een beetje terug in de race met een serie van 1-1-8. Het schrappen van de drie races zaterdag maakte het koppel in de Nederlandse kwalificatiestrijd, op basis van de resultaten in Hyères en Medemblik, echter kansloos.

Brouwer en Verbeek, die binnen een maand twee keer een A-limiet behaalden, hadden zondag het geluk aan hun zijde. De afgelasting van de afsluitende wedstrijd haalde een streep door de ambities van Westerhof en Bollweg. Door het geringe aantal wedstrijden (zes van de dertien geprogrammeerde races) was de Spa-regatta geen limiet-evenement en zonder die limiet komen ze niet in aanmerking voor uitzending.

Na uitvoerig overleg met Joop Alberda en Jan Loorbach, leden van het team de mission voor Sydney 2000, besloot de Olympische Spelen Commissie (OSC) van het KNWV de voorkeur aan Brouwer en Verbeek te geven. 'Het was een hele zware beslissing', erkende OSC-voorzitter Karst Hut. 'Maar we willen alleen medaillekandidaten naar Australië sturen. Brouwer en Verbeek hebben in dat opzicht meer gepresteerd dan Westerhof/Bollweg. Juridisch verwacht ik geen problemen.'

Westerhof en Bollweg reageerden uiterst teleurgesteld op het oordeel van de OSC. Met tranen in de ogen liepen ze meteen het zeilcentrum in Medemblik uit. Het afgewezen duo wilde geen commentaar geven. 'Het is natuurlijk ook heel zuur voor hen', gaf Hut toe. 'Je wint een selectiewedstrijd, maar toch voldoe je niet. Leg dat maar eens uit. Ik sluit niet uit dat ze de beslissing gaan aanvechten.' Die verwachting werd al snel bewaarheid, want het tweetal kondigde aan protest te zullen aantekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden