Bronzen mirakel van een laatbloeier

Skeeleren is een leuke sport, marathonschaatsen mag ze ook graag doen, maar topjudo blijft het leukste tijdverdrijf. Haar sportarts raadde haar, gezien haar chronische blessures, al eens aan om met die afmattende partijen op de tatami te stoppen, maar Nynke Klopstra zette door....

De 31-jarige Friezin won op de eerste dag van de EK haar eerste grote prijs. Het werd een ware inhaalrace. In haar eerste partij van de dag werd ze gevloerd door de Russin Moskvina, maar via de herkansingsronde wist Klopstra alsnog op het erepodium te geraken.

Van de vier Nederlanders die op de eerste dag van de Campionatul European de Judo actief waren, leverde zij de beste prestatie. Ruben Houkes en Natascha van Gurp bleven steken op een vijfde plaats, Brian van Dijk verknalde zijn olympische kwalificatie.

Want dit Europese evenement mag een zelfstandig toernooi zijn, het vormt voor álle judoka's tevens een laatste mogelijkheid zich te kwalificeren voor de Spelen van Athene. Een Europese titel geeft rechtstreeks toegang; daarnaast is het zaak punten te scoren om hoog op de Europese ranglijst te komen - of te blijven. Er werd flink wat gerekend, vrijdag in de Sala Polivalenta.

Van het Nederlandse viertal dat gisteren op de tatami aantrad, stond Van Dijk net binnen de veilige zone. Door een zwak optreden verspeelde hij echter punten aan de concurrentie achter hem. Houkes had nog een laatste kans, maar dan moest hij brons winnen. Voor Van Gurp zou alleen een finaleplaats uitsluitsel geven. En Klopstra zou zelfs kampioen moeten worden.

Van Gurp kwam ver, maar strandde in de halve finale, waarna het in de herkansing richting brons ook nog eens misging. Ook dát is judo. Je haalt de halve finale, maar wordt toch slechts vijfde. De 21-jarige judoka stond na haar verliespartij uit te huilen in de armen van bondscoach Marjolein van Unen, die haar troostte met de woorden dat ze met haar jonge jaren goed op koers ligt. `Vorig jaar zevende op de EK, nu vijfde.'

Even verderop zat Houkes mismoedig op de trap. Hij ging de komende weken maar eens bij zichzelf, z'n ouders en trainer te rade. Wilde hij nog wel verder? Alles voor de topsport opzij gezet, sappelen op een houtje, maar aan het eind van het seizoen toch een negatief saldo.

Houkes moet nog 25 jaar worden. Hij heeft, in de woorden van zijn coach Cor van der Geest, nog een hele topsportcarrière voor zich. `Laatbloeier' Klopstra is 31, maar geen haar op haar hoofd die aan stoppen denkt.

Goed, `Athene' werd ondanks de EK-medaille niet gehaald, maar Peking in 2008 klinkt ook niet gek. `Ik kan nog lang mee, ik ben pas zes jaar actief bij internationale wedstrijden.'

Dat de judoka die traint bij coach Martijn Dijkman steeds beter wordt en nu zelfs een medaille wint, mag een mirakel genoemd worden. Een meniscus begaf het al eens, de mediale band in de rechterelleboog is na een breuk niet langer 100 procent, bovendien scheurde in Sofia de biceps van de linkerarm na een stevige partijtje knokken met een Russin.

De sportarts raadde haar vorig jaar dan ook aan te stoppen met judo. Dat deed Klopstra ook een tijdje, ze ging skeeleren, schaatste marathonwedstrijden uit. `Maar ik blijf judo de fijnste sport vinden.'

Ze werkt part-time als gezondheidszorg-psychologe bij de dienst Geestelijke Gezondheidszorg en Ouderenzorg (GGZ) Drenthe, waar ze onder meer patiënten met TBS begeleidt. `Ik werk met moordenaars, maar ook met mensen die waandenkbeelden hebben of verslaafd zijn.'

De onverzettelijke judoka zal de komende tijd weer wat meer tijd bij hen gaan doorbrengen. `Dat ben ik mijn werkgever, die mij veel vrij gaf om te kunnen sporten, wel verplicht.' Ook gaat ze verder met haar vervolgstudie forensische psychiatrie.

Daarnaast blijft ze `natuurlijk' aan topjudo doen, al zal ze de uitstapjes naar het skeeleren en schaatsen zeker blijven maken. Want daar steekt ze ook wel eens wat op.

Lachend: `Schaatstrainer Egbert Post gaf me het advies om de avond voor een toernooi eens een rood wijntje te drinken. Dat heb ik gisteren dus maar eens gedaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden