Brons voor Wortel bij WK-individueel

Broadway, Wall Street en Ground Zero zijn interessante bezienswaardigheden in New York maar bridgers hadden er de afgelopen twee weken geen oog voor....

Voor de Spingold Cup, met alle Amerikaanse professionals, reisde de voltallige Europese top na afloop van het EK in Zweden rechtstreeks door naar de andere kant van de Atlantische oceaan. In de finale toonde het team rondom de fabuleuze Mechtstroth-Rodwell zich de sterkste.

Twee nieuwe evenementen in de Big Apple. De aspiranten (leeftijdsgrens van 20 jaar) traden aan in het eerste WK voor landenteams. Polen zegevierde glorieus voor Israël en Noorwegen. Helaas ontbrak Nederland dat zich bij het EK van 2002 (vierde) net niet wist te kwalificeren. Junior (tot en met 25) Meike Wortel maakte dit goed met de bronzen plak in het WKindividueel.

De reactie van de eenentwintigjarige Amsterdamse studente wiskunde: 'Het ging wel aardig maar helemaal niet zo super. In de laatste ronde stortte de concurrentie in zodat ik naar de derde plaats oprukte.'

Er gebeurde meer. In een klein zaaltje van het statige mega-hotel vol bridgers klonken namen als Blue Chip, Baron, Meadowlark, Micro, Q-Plus, Sabrina en WBridge5. Zij speelden de hoofdrol in het WK voor computerprogramma's. Het Nederlandse Jack, geschreven dor Hans Kuif, verloor bij het eerste WK in 2000 de finale nog. In 2001, 2002, 2003 was Jack onomstotelijk de beste.

Wim Heemskerk, de tweede man achter Jack, over het WK-2004: 'Het niveau van de deelnemers gaat sterk omhoog. Jack deed het in de voorronde niet zo best tot wij een bug in het programma ontdekten en herstelden. In de halve finale en ook in de eindstrijd won Jack gemakkelijk.'

Meike Wortel scoorde in diagram 1 de zaaltop met een vaardig gespeelde 3SA.

Zie diagram 1 west noord oost zuid ------pas pas pas pas 3SA pas pas pas --Het merkwaardige bieden van noord hield de schoppenkleur verborgen en had als gunstige gevolg dat west met een kleine schoppen uitkwam voor K8 van zuid, de Nederlandse junior. Zij stak over in schoppen, west KB, over naar KA in de dummy. JH opgepikt en zes hartenslagen. Dit leidde tot een eindfiguur van vijf kaarten. De snit op HH verloor aan oost die HB naspeelde. Een uitermate fraai slot. Op de nagespeelde klaveren moest west een kaart afgooien van KV2 en IHV. Oost veroorzaakte een criss-cross dwang. West gooide in arrenmoede, in de hoop dat oost in het bezit was van IB, IV af. Meike won de slag met HA, deblokkeerde IA en stak over naar KH voor IB als twaalfde slag.

De jonge Nederlandse speelster bereikte in het veld met een bonte verzameling jeugdige bridgers van drieëntwintig verschillende nationaliteiten en soms ver uiteenlopende biedopvattingen dikwijls het juiste eindcontract. Ook in diagram 2 lukte dat wonderwel.

Zie diagram 2 west noord oost zuid pas pas pas pas pas pas pas pas pas pas ----Simpel en doeltreffend geboden naar een groot slem dat slechts op 4 van de 56 tafels werd bereikt. Eén paar had het zwaar. west noord oost zuid

pas pas pas 7SA pas pas pas ----Een ongeduldige 6H-opening en de verhoging naar zeven min of meer op de gok. Noord was onder de indruk van dit bieden, vertrouwde de tegenpartij volledig en kwam op de proppen met het redbod van 7I, zes down voor min 1400, een goede investering tegen het kwetsbare groot slem. Oost nam daar geen genoegen mee en drukte door naar 7SA. Zuid kwam uit met IH, de leider won IA en nam de schoppensnit voor zes down.

Grote winst voor computer Jack in diagram 3.

west --pas pas pas pas Zie diagram 3 noord pas oost pas pas pas pas pas zuid 4SA 6SA -Op natuurlijk wijze bereikte Jack het perfecte eindcontract van 6SA te spelen door zuid. In noord een sterke hand met zes klaveren en vier ruiten. Na 4SA (Roman Key Card Blackwood) toonde noord twee azen (telt ook als aas) plus troef vrouw (Zuid wist voldoende en bood klein slem in sans atout om JH te beschermen. Hier was geen kruid tegen gewassen en na de uitkomst van KB telde en claimde de computer dertien topslagen.

west noord oost zuid --pas pas pas pas 3SA pas pas pas ------Het Amerikaanse WBridge5 eindigde in 3SA te spelen door noord. Op deze tafel speelde Jack als oost-west tegen. Volgens voorschrift komt Jack met de derde of vijfde van boven uit. Iedereen verwachtte J4 als uitkomst maar de computer deed het veel beter. Bij het 'samplen' (op de achtergrond met open kaarten spelen) zag Jack vaak een blokkade binnen één kleur. De computer koos daarom in dit spel voor de uitkomst van J10! Dat was goed voor vijf hartenslagen en 3SA ging één down. 6SA met een overslag gemaakt en de manche down!

Dat er grote vooruitgang is gemaakt in de computerprogramma's blijkt uit het afspel van een klein slem harten in diagram 4.

Zie diagram 4

West kwam tegen uit met KB. Het slem leek kansloos vanwege het onvermijdelijke verlies van twee klaverenslagen. De computer 'zag' een uitweg waarvoor er in klaveren twee honneurs sec moesten zitten. In de eerste slag KV. Twee keer harten om de troeven van oost-west op te halen. KA, uit zuid een klaveren weg. Drie keer ruiten om ook die kleur te strippen. Vervolgens HA en klaveren voor HV van west die niet anders dan schoppen in de dubbele renonce kon spelen waarop de laatste klaverenverliezer uit zuid verdween.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden