Broederliefde brengt PSV nog geen voorspoed

Voetbalbroers Siem en Luuk de Jong bundelden dit weekend voor het eerst hun krachten voor PSV. Een hoofdwond en een tegendoelpunt later blijkt de optelsom van hun talenten geen garantie voor succes.

Beeld Guus Dubbelman

Zeven jaar op rij was tenminste één De Jong kampioen van de eredivisie. Luuk (1) - Siem (4) - Luuk (2), is de keten van familiesucces. Bij het begin van de herfst in 2016, op een zaterdag van slagregens in Friesland, spelen Luuk en Siem voor het eerst samen in de basis van PSV. Zijn de kansen op de titel nog groter, nu de amuletten met elkaar zijn versmolten?

Wie weet welke successen nog volgen, maar voorlopig is het achtervolgen geblazen. De familie De Jong beschouwt in de catacomben van het Abe Lenstra Stadion de onnodige 1-1 na, tegen de verrassende, doch zaterdag tegenvallende nummer vier Heerenveen.

Althans: Luuk mijdt zaterdag de pers, met permissie. Hij knalt in de slotfase met zijn hoofd tegen het hoofd van verdediger St. Juste. Bloed stroomt uit de wond. Siem loopt even naar hem toe, tijdens de verzorging. 'Gaat het?' Luuk antwoordt: 'Ja, het gaat wel.' Siem overlegt ondertussen ook even met Cocu en Brood, de trainers. Hij is een leider in het spel, een ervaren voetballer.

Hoe vaak hebben we Luuk al gezien met hoofdpijn, met bloed, met een scheve neus, met een tulband om het bloeden te dempen? Hij is zo'n spits die de botsing niet bepaald uit de weg gaat, hoe ongezond dat op den duur misschien ook is. Siem zegt daarom ook: 'Luuk moet een beetje gaan oppassen.'

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Siem geeft wat aanwijzingen.Beeld Guus Dubbelman

Zwitserland

Ze staan dus voor het eerst samen in de basisploeg, Siem (27) en Luuk (26), geboren in Zwitserland, opgegroeid in de Achterhoek. Hoewel ze nooit zo veel hebben gevoetbald samen, althans niet in hetzelfde team bij een club, kennen ze elkaar als geen ander. Luuk als spits, Siem in de buurt, sluipend, loerend, ondersteunend, sleurend. Dat is de ideale rolverdeling.

Siem: 'We voelen elkaar goed aan. Lekker, zo'n type spits als Luuk. Hij is aanspeelpunt. Ik vind het ook fijn om onder hem te komen.' Dat is geen uitspraak over al te innige broederliefde, nee, dat is voetbaljargon, voor dichtbij hem, achter hem, om hem.

Luuk krijgt kansen genoeg, in een fase van het seizoen waarin PSV te veel moeite heeft met scoren. Doelman Mulder redt met een schitterende zweefduik op een kopbal, na een slim passje van Pröpper. Die raakt ook een keer de bovenkant van de lat. Kort na rust zet Siem laag voor vanaf rechts en denkt Luuk van dichtbij te scoren. Weer is Mulder attent. Siem: 'Ja, daar rekende ik al op een doelpunt.'

Siem bekommert zich om zijn aanvoerder en broertje Luuk, die een vervelende hoofdwond opliep.Beeld Guus Dubbelman

Na afloop loopt Luuk dus versuft door de gangen. Eerst verzorging, dan hup de bus in. Aangeslagen. Siem voelde in het begin van de week lichte liespijn, maar hij kon zaterdag meedoen. 'Het is nog vroeg in het seizoen', zegt hij over de achterstand op Feyenoord, die op zaterdag nog vijf punten is, op zondag zeven.

Siem heeft in die vier kampioensjaren met Ajax wel op grotere achterstand gestaan. Het goede spel, dat moet de basis zijn voor de toekomst, hoewel Cocu de afronding van kansen ook nadrukkelijk een kwaliteit noemt. En Pröpper: 'We hebben best goed gespeeld, maar er moeten een paar ballen in.'

Het spel ligt even stil. Familie De Jong houdt, samen met Jetro Willems en Davy Pröpper, een spoedvergadering op de middenstip.Beeld Guus Dubbelman

Familiealbum

Even nog ter opfrissing. Zo is de kampioenslijst in het familiealbum: Luuk met FC Twente (2010), Siem met Ajax (2011, 2012, 2013, 2014), Luuk met PSV (2015, 2016). De twee samen in één elftal, als De Jong-optelsom, zou dus een garantie moeten zijn voor succes. Zo simpel is dat alleen niet in de teamsport voetbal. PSV is ook wat schlemielig momenteel, door oneindig veel penalty's te missen bijvoorbeeld.

Siem is best kort bij de club als huurling van Newcastle United, maar hij klimt intussen op de ranglijst van schutters van elf meter. Eerst Pereiro, dan hij, is nu de status. En dan is daar die vrije trap kort voor tijd, gegeven na een niet bewuste terugspeelbal van Slagveer, bestraft door scheidsrechter Van Boekel. Indirecte vrije trap dus, op vijf meter van het doel. Bijna heel Heerenveen staat op de doellijn, met een gevoel van angst voor de harde knal die komen gaat.

De bal wordt even aangetikt door Zintsjenko, de debutant uit Oekraïne die een kans krijgt nu na Ramselaar en Hendrix opnieuw een middenvelder (Guardado) geblesseerd raakt. Eerst is het plan om de bal op Pereiro te leggen, een paar meter naar rechts, maar Siem de Jong ziet een gaatje. Snel, nu. Dan schiet hij op de rug van Schwaab, een ploeggenoot. Het oogt nogal knullig. Cocu is kritisch. 'Het is een rotgevoel', zegt Siem. 'We doen onszelf tekort.'

Daarom blijft het 1-1. Heerenveen heeft zeker voor rust in aanvallende zin niets in te brengen, ondanks spectaculaire aanvallers als Zeneli en Larsson. Larsson raakt gekwetst en gooit na de wissel boos zijn shirt weg, want eindelijk was hij opgeroepen voor de nationale ploeg van Zweden. Zeneli scoort in de beste fase van Heerenveen, na een scherpe counter. PSV komt terug omdat St. Juste de bal van Pereiro in eigen doel werkt.

Ach, de competitie is nog lang. Dat is de troost voor De Jong en De Jong, de kampioenenmakers. Siem krijgt de vraag gesteld hoe hij nu naar de ranglijst kijkt. 'Elke week kijk je naar de ranglijst. Ook als je zelf bovenaan staat.'

Luuk 'tulband' de Jong.Beeld Guus Dubbelman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden