Britse pers: 'Alweer penalty's, altijd die verdomde penalty's'

Welke vloek rust er op het Engelse nationale voetbalelftal? Is er sprake van voorbestemming die ervoor zorgt dat cruciale wedstrijden van Engeland worden besloten met penalties, die vervolgens door Engelse spelers worden verprutst?...

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Engeland verloor van Argentinië. Voor de derde keer in acht jaar ging het team dinsdag bij een groot toernooi na penalty's de mist in, en het land treurde - al begint het noodlot te wennen. 'Er moet er één verliezen', zei een fatalistische fan in Saint-Etienne, 'en zoals gewoonlijk zijn wij dat.'

26 Miljoen Britten, een absoluut record, waren via de televisie getuige van het drama. Onder hen niet koningin Elizabeth. 'Ik weet niet hoe laat het begint', zei ze dinsdagmiddag: woorden die de kloof tussen volk en monarchie weer danig verbreedde.

Na de uitschakeling staat volgens de Daily Mail nu vast dat God een Argentijn is, van Duitse afkomst. 'Hoe is het anders te verklaren dat miljoenen christelijke Engelsen weer onderworpen worden aan een dergelijke marteling?' Bij het WK van 1990 in de halve finales uitgeschakeld door Duitsland, na penalty's. Bij het EK van 1996 uitgeschakeld in de halve finales, door Duitsland, na penalty's. En nu dit weer. 'Weer penalty's, altijd die verdomde penalty's', schreef The Independent.

The Sun had op de dag van de wedstrijd nog wel een bidmatje afgedrukt, met het verzoek aan de lezers daarop plaats te nemen en de Allerhoogste om de zege te smeken. Tevergeefs. Na Waddle en Pearce (1990) en Southgate (1996) kregen ditmaal Ince en Batty de bal niet langs de vijandelijke keeper.

Batty gaf na afloop toe nog nooit eerder van zijn leven een penalty te hebben genomen. 'Zelfs op de training niet. Maar toen ik me aanmeldde had ik visioenen van een bollend net en dat ik een held zou worden.' Batty's visioenen bleken waanvoorstellingen, net als het grote visioen van Engeland met de wereldbeker.

Maar behalve diepe droefenis, was er ook trots. Op de tien leeuwen die de Argentijnen 75 minuten lang van scoren afhielden, en die er zelfs bijna in waren geslaagd ze te kloppen. Als de Deense scheidsrechter ('de twaalfde man van de Argentijnen', volgens spits Shearer) de treffer, vlak voor tijd, van Campbell maar had toegekend. Als hij in de verlenging de zuivere handsbal van Chamot maar had bestraft.

Tien leeuwen, want middenvelder David Beckham hoorde daar niet bij. De middenvelder van Manchester United, die in de tweede helft van het veld werd gestuurd, werd gisteren uitgeroepen tot de grote schuldige en de verrader van de natie. '10 Heroïsche Leeuwen En Een Stomme Jongen', kopte de Mirror. En: 'Beckham Verpestte Het Voor Ons.'

Zonder zijn domme overtreding, luidde de bijna algemene opinie, zou Engeland de Argentijnen hebben verslagen, en vervolgens zijn doorgestoomd richting wereldtitel. 'Een Moment Van Krankzinnigheid Dat Ons Onze Cuphoop kostte', vatte de Daily Mail de situatie samen. 'Ik weet zeker dat we met elf tegen elf hadden gewonnen', zei Hoddle.

Want speelde de ploeg niet fantastisch? En was daar niet de definitieve ontbolstering van het grote, achttienjarige talent Michael Owen? 'Het was alsof er in dit land plotseling een Ronaldo te voorschijn is gekomen', zei minister van Sport Banks, die daaraan toevoegde minister van Financiën Brown te zullen verzoeken fondsen vrij te maken voor een penaltieschool. 'Duitsers en Argentijnen schieten ze er altijd in. Waarom kunnen wij dat niet?'

Parlementslid Taylor diende woensdagochtend een motie in, waarin Engeland van harte werd gefeliciteerd met het vertoonde spel en waarin tevens werd opgemerkt dat 'Engeland nederlagen vaak als een stimulans heeft gebruikt voor glorie in de toekomst'. De motie werd zonder hoofdelijke stemming aangenomen. 'Onze tijd zal komen', beloofde de Sun. Straks al, in Nederland en België, bij het EK.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden