Brieven

Ik pak de Volkskrant van de mat en zie op de voorpagina foto’s van drie mannen staan. Een man met een tatoeage van een boze vrouw op zijn bovenarm, een man met een ketting met groot kruis op zijn blote buik en een man met ontbloot torso....

Voetbalkoorts?

Ik moet lachen om de voetbalkoorts, glimlach bij de aanblik van straten die ook in de ‘duurdere’ wijken langzamerhand oranje kleuren. In die zin is het een eerlijk virus: jong en oud, arm en rijk, wit en zwart, hoog opgeleid en kansloos: voetbal is enorm besmettelijk en houdt geen rekening met afkomst.

Echter, om voetballers een podium te geven op de voorpagina van een dagblad, nog voordat ze met hun stevig verzekerde voetje tegen een bal hebben geschopt: dat gaat me te ver. Het lijkt me dat er, door het plaatsen van deze foto’s, belangrijk nieuws op de voorpagina gesneuveld is. En dat neem ik de hoofdredacteur kwalijk. Een rectificatie is op zijn plaats.

Utrecht Daan Westerink

Voetbalkoorts
Onlangs droomde ik voor de tweede keer in korte tijd dat ik aan het voetballen was. Dat doe ik normaal nooit, want dan droom ik over andere dingen. Ik droomde dat ik fors uithaalde met mijn linkervoet in een ultieme poging om te scoren. Nu wil het geval dat er naast ons bed een radiator staat. Met een enorme, doffe knal en een heel pijnlijke linkervoet schrok ik voor de tweede keer in korte tijd wakker. Uit pure schrik zat mijn geliefde rechtop naast me in bed. En dan moet het WK nog beginnen!

Voetbalkoorts
Monnickendam Leon Spierts

Grasveldje
Gisteren met mijn zoon door de wijk gefietst. Op drie verschillende grasveldjes werd er gevoetbald door kinderen, door oudere jongeren en door jonge ouderen. Actief en sportief. Geen overbetaalde mannetjes, geen relschoppers, geen politie, geen reclame, geen journalisten. Voetbal zoals voetbal hoort te zijn.

Grasveldje
Eindhoven Coen van den Heuvel

Dijen
Er is iets vreemds met de sportkleding aan de hand. In 1974 keek ik (toen 15 jaar) samen met mijn moeder met veel genoegen naar het WK-voetbal, niet in de laatste plaats vanwege de strakke dijen van de jongens op het veld. Sindsdien is de broekspijplengte met minstens één centimeter per jaar toegenomen (om van de omvang van de shirts nog maar te zwijgen), zodat de voetballers van vandaag in burqa’s van broeken het veld op wapperen. Dit geldt niet alleen voor voetbal, maar bijvoorbeeld ook voor tennis.

Dijen
In diezelfde periode echter is de sportkleding van vrouwen steeds strakker en korter geworden. Ik stel voor dat de voetballers de XXL-kleding weer verruilen voor shorts en shirts die passen. Ik weet zeker dat er dan vanzelf meer vrouwen naar voetbal zullen gaan kijken.

Dijen
Hilversum Christianne Muusers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden